Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Σπιτική αστακομακαρονάδα (ΣΥΝΤΑΓΗ)





«Η κλασσική ελληνική συνταγή που τρελαίνει με τη γεύση της και τους διασημότερους σεφ του πλανήτη. Η συνταγή είναι αφιερωμένη στο Γιάννη που την λατρεύει»

Ελευθερία Στρατοδήμου, Γλυφάδα

ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό φρέσκος αστακός (ή δύο μικροί)
- ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- ½ κιλό σπαγγέτι (πακέτο)
- 7-8 σκελ. ψιλοκομ. σκόρδο
- 2-3 ώριμες τριμ. ντομάτες (ή ντοματίνια)
- 2 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
- 1 καυτερή πιπερίτσα
- 1 μάτσάκι ψιλοκομ. μαϊντανός
- Αλάτι, φρεσκοτριμ. πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε κατσαρόλα, ζεσταίνω μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και ρίχνω την καυτερή πιπερίτσα που θα πρέπει να αφαιρέσω στο τέλος του μαγειρέματος. Προσθέτω τις ντομάτες, τριμμένες και αφήνω για 4-5 λεπτά έως ότου εξατμιστεί το πολύ νερό. Στη συνέχεια, ρίχνω τις σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες και τον –επίσης- ψιλοκομμένο μαϊντανό (κρατάω λίγο για πασπάλισμα, στο τέλος). Αν θέλω μπορώ να προσθέσω και λίγο συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας για να γίνει η σάλτσα μου πιο κόκκινη. Ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα και μετά από 5 λεπτά «σβήνω» με το κρασί, αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ (δυναμώνω λίγο το μάτι) και σιγομαγειρεύω.

2. Έχω δέσει την ουρά με το σώμα του φρέσκου αστακού, χρησιμοποιώντας σπάγκο κουζίνας και τον ζεματώ σε άφθονο νερό, για 2-3 λεπτά. Έπειτα, τον αφήνω να αποκτήσει τη θερμοκρασία δωματίου για να μη ζεματάει το κέλυφος και με μεγάλο κοφτερό μαχαίρι τον ανοίγω στα δύο, κατά μήκος, σε δύο ισομεγέθη κομμάτια. Αφαιρώ από τον αστακό το πλατύ, σκούρο έντερο που διασχίζει το σώμα του και βάζω τα δύο κομμάτια του, με το ψαχνό προς τα κάτω, στη κατσαρόλα με τη σάλτσα που θα είναι σχεδόν έτοιμη. Στα 5 λεπτά, αλλάζω πλευρές στα κομμάτια του αστακού, αλατοπιπερώνω και αφήνω να σιγομαγειρευτεί για άλλα 5-6 λεπτά.

3. Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζω τα ζυμαρικά και τα αποσύρω δυο-τρία λεπτά πριν από το χρόνο που αναφέρει η συσκευασία τους, χωρίς να πετάξω όλο το ζουμί τους. Ταυτόχρονα, στη σάλτσα που βράζει με τον αστακό προσθέτω ένα φλιτζάνι από το ζωμό των σπαγγέτι και αυξάνω την ένταση της φωτιάς, αφήνοντας για λίγο. Έπειτα, σουρώνω τα μακαρόνια και τα ρίχνω στη σάλτσα. Ανακατεύω καλά και μετά από 2-3 λεπτά αποσύρω την κατσαρόλα και σερβίρω την αστακομακαρονάδα μου πασπαλισμένη με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Χρόνος εκτέλεσης: 45 λεπτά
Μερίδες: 4



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου