Κυριακή 25 Μαΐου 2014

το πρωί του Σαββάτου θα έχουμε την ευκαιρία να ακούμε ...τους βετεράνους συναδέλφους μας.

ο έφεδρος (βετεράνος ) Αξιωματικός του(Υ) κ. Δημήτριος Κουτρούμπάς ,πρόεδρος του Ε.Ε.Σ Ν/Μαγνησίας στην ημερίδα που έκανε ο Σύνδεσμος μας με θέμα "Ο Καρκίνος του Μαστού " στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Βόλου για την ένστολη Γυναίκα.

Την αφήγηση αυτή που γράψω είναι μια από τις χιλιάδες που έχω συλλέξει από τις αναμνήσεις των βετεράνων εφέδρων Συναδέλφων του Υγειονομικού. " Το 1974 το Υγειονομικό Σώμα είχε χώρο διασποράς  τα Πλάτανίδια .Το Κέντρο μεταφοράς των ....τραυματιών ήταν το Μαλάκι.

Η  μονάδα που είχε στρατοπεδεύσει  πλήρως σ΄ σκηνές Αξιωματικών ,οπλιτών ,αποθήκες ,χειρουργεία κλπ για ένα περίπου διάστημα 3 ημερών στους ασυρμάτους ελάμβανε παρεμβολές. Συνάδελφοι εφ. Αξιωματικοί όπως οι μακαρίτες  Ν.Μπρισίμης ,  Ι.Βαρδούλης ,Ξηραδάκης  κ.α παρόντος και του τότε ανθυπολοχαγού Δ.Κουτρούμπα έκαναν σχετική αναφορά προς την έδρα της Διοίκησης. 
Αποτέλεσμα στις επόμενες δύο μέρες τα Ραδιογωνιόμετρα του Ελληνικού Στρατού εντόπισαν και συνέλαβαν έναν Τούρκο , έναν ΄Αγγλο και τον Έλληνα συνεργάτη ..σε οικία παραθαλάσσια .στα Πλατανίδια. Πλούσιο υλικό έπεσε στα χέρια των Ελλήνων ,όπως  χάρτες με τους χώρους διασποράς των  μονάδων ,συχνότητες φωτογραφίες ,ασύρματος  και αλλά σχετικά . Αυτόματα η στρατιωτική Διοίκηση Μαγνησίας σ΄ενα βράδυ άλλαξε τις έδρες των μονάδων ,τα συνθηματικά ,τις συχνότητες εκπομπών και ενίσχυσε  αμυντικά  την είσοδο του Παγασητικού Κόλπου από υποβρυχιακή δράση .

Βέβαια το έγινε με τους αιχμαλώτους πολέμου δεν γνωρίζουμε αλλά υποθέτουμε!



Βετεράνος εφ. Αξκος μέλος του Συνδέσμου μας κ. Αλέξανδρος Καγιάς στο ΚΕΟΑΧ το 2013 πρώτος αριστερά.
Ο Συνάδελφος Αλέξανδρος Καγιάς αρχηγός της Σχολής του  την επόμενη της αποφοιτήσεως έλαβε μετάθεση στον Έβρο. Ο Νεαρός Δόκιμος Αξιωματικός βρήκε μια μονάδα σε αναβρασμό και με το χέρι στην σκανδάλη .Οι άνδρες ανέμεναν στα μόνιμα οχυρωματικά έργα , την επόμενη μέρα  . Οι μονάδες Διοικητικής Μέριμνας είχαν τον πρώτο λόγο ...με την διανομή τροφής  μέρα στα χαρακώματα .  Ο Αλέξανδρος θυμάται ότι παρτίδα με διαφορετικό διαμέτρημα προβλημάτισε ελάχιστα  τους διμοιρίτες που αυτόματα μέσα στο βράδυ έκαναν την ανταλλαγή των πυρομαχικών . Οι έφεδροι- κληρωτοί  με πολύ ανεβασμένο ηθικό και Πατριωτικά τραγούδια στη δεύτερη ζώνη έστηναν χορεσπερίδες με σφαχτά που προσέφεραν στο Στρατό μας Ελλήνες Πολίτες. Οι καταδρομικές στη Δυτική Θράκη και τα ενθύμια που έφερναν πίσω τα περίπολα αναγνώρισης  έκαναν τους Έλληνες κληρωτούς  να θαυμάζουν τους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων. Τα βράδια φωτοβολίδες χαλούσαν τη γαλήνη της νύκτας  ,τα ναρκοπέδια και τα σύρματα ήταν η βασική έγνοια των διπλών σκοπών και των πολυβολητών .Η ζωή στα σχοινάκια κράτησε έως τον Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου