Σε «κατάσταση» πολέμου βρέθηκε ο Έβρος έχοντας τεθεί σε συναγερμό και πλήρη κινητοποίηση η 30η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία και ανεξάρτητες υπομονάδες προκειμένου να ανακαταλάβουν προγεφύρωμα τουρκικών δυνάμεων, όπως ανέφερε το σχέδιο της άσκησης «ΔΙΟΜΗΔΗΣ 2014», που πραγματοποιήθηκε με πραγματικά πυρά.
Η όλη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε  παρουσία του Διοικητή της  XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ».
Αντικείμενο της άσκησης, ήταν η εξέταση του Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού  κατά την υπέρβαση και αντεπίθεση με υποστήριξη ζεύγους αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, επιθετικών ελικοπτέρων
Δοκιμάστηκαν τεχνικές και εφαρμόστηκαν σχέδια  συνδυασμένων επιχειρήσεων, όπου συμμετείχαν η Αεροπορία Στρατού αλλά και η Πολεμική Αεροπορία. Τα πυρά, κατά τη διάρκεια της άσκησης, ήταν τόσα πολλά που ακούστηκαν έως τα ελληνοτουρκικά σύνορα στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα που κλιμακώνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο.
Διήρκεσε από τις 7 Μαΐου έως τις 14 του μηνός και οι επικεφαλής εξέφρασαν ικανοποίηση που όλα λειτούργησαν όπως έπρεπε και οι ενέργειες της αντεπίθεσης χαρακτηρίστηκαν από  ταχύτητα και  αποτελεσματικότητα.
Γ.Κοκ.