Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ο καλλιτέχνης διαπερνά τα όρια των εννοιών αυτών και δημιουργεί νέες φόρμες εμπειρίας

Goplacia στο metamatic:taf
Το metamatic:taf παρουσιάζει την έκθεση Goplacia, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 29 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 22 Ιουνίου 2014. Η έκθεση επιλέχθηκε μέσα από το ετήσιο Ανοιχτό Κάλεσμα Επιμελητικών Προτάσεων που οργανώνεται φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά από το metamatic:taf και απευθύνεται σε νέους και νέες έως 35 ετών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προτείνουν μια ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης και να την υλοποιήσουν στους χώρους του metamatic:taf.

Lida Pavli-Goplacia-metamatictaf Η λέξη Goplacia, πλασμένη από τον Άγγλο ουμανιστή, πολίτικο και συγγραφέα, Sir Thomas More, δανείζεται από το βιβλίο του "Utopia" (1516), από τις ελληνικές λέξεις ου και τόπος. Στο κείμενο του περιγράφεται η κοινωνικοπολιτική ζωή ενός φανταστικού τόπου, σ' ένα ανύπαρκτο νησί του Ατλαντικού ωκεανού, όπου εφαρμόζεται ένα ιδεώδες δημοκρατικό πολίτευμα. Το Goplacia μεταφράζεται από τον ίδιο τον συγγραφέα ως Ευτοπία. Ο ορισμός της υποδηλώνει την ύπαρξη ενός άλλου τόπου, ενός νέου προορισμού, στον οποίο ολοκληρώνεται η ικανοποίηση ενός σκοπού. Διαχειρίζεται το αδύνατο ως εφικτό και αποτελεί μια διέξοδο αναζήτησης άλλων τόπων, όχι τόσο υπό την έννοια του ουτοπικού ή ανέφικτου, αλλά περισσότερο ως στοχευμένη κατάκτηση ενός προσωπικού προορισμού.

Ο τόπος, η γεωγραφία του, ο χάρτης και οι έννοιες που τον αγκαλιάζουν, προσφέρονται στην παρούσα έκθεση ως μεταφορικές πλατφόρμες επανεξέτασης της καλλιτεχνικής έκφρασης. Τέτοιου είδους «βιωμένοι χώροι, υπερβαίνουν τον γεωμετρικό» (Bachelard) και ο καλλιτέχνης διαπερνά τα όρια των εννοιών αυτών και δημιουργεί νέες φόρμες εμπειρίας. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται το έναυσμα στο κοινό να ορίσει εκ νέου παγιωμένους ισχυρισμούς για την σχέση μας με τον τόπο και τον χώρο που μας περιβάλλει, άλλοτε συνθέτοντας και άλλοτε απλοποιώντας την αντίληψή μας, με πρωτογενή συστατικά και μέσα.

Ο κάθε εικαστικός, με χρήση των προσωπικών του μέσων, συλλαμβάνει και αφοπλίζει με διαφορετικούς τρόπους το θέμα, προβάλλοντας μια νέα αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του. Όπως σημειώνει ο Luis Mumford: «Θεωρήσαμε την ουτοπία αντίθετο του πραγματικού κόσμου. Κι όμως, αυτό που κάνει υποφερτό τον πραγματικό κόσμο είναι οι ουτοπίες μας... Όσο περισσότερο αντιδρούν οι άνθρωποι στο περιβάλλον τους και το τροποποιούν με βάση ένα ανθρώπινο σχέδιο, τόσο περισσότερο ζουν στην ουτοπία». Έτσι λοιπόν, οι πρακτικές τους μας οδηγούν σε ένα ταξίδι προς την φαντασία, είτε με ποιητικές είτε με συμβολικές ή πολιτικές προεκτάσεις, προβάλλοντας μια καινούρια 'ψυχογεωγραφία' του τόπου, ούτως ώστε να ιδωθεί με νέες σχέσεις και χρήσεις.

Συμμετέχουν: Αγγελική Αυγητίδου, Μαρία Γουβέλη, Γιάννης Γρηγοριάδης, Ελένη Μουζακίτη, Βασίλης Μπότουλας, Βασίλης Μπούζας, Λήδα Παυλή, Γιώργος Τσεριώνης, Γιάννης Χρηστάκος, Βασίλης Ψαρράς
Επιμέλεια: Νάνσυ Χαριτωνίδου
Εγκαίνια: Πέμπτη 29.05.2014, 20:30
Διάρκεια έκθεσης: 29.05 – 22.06.2014
Ώρες Λειτουργίας: Δευ-Σαβ 12.00-21.00, Κυρ 12.00-19.00

Είσοδος ελεύθερη


Πηγή:www.monopoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου