Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Σουπιές ψητές


 Η σημερινή συνταγή μπορεί να θυμίζει καλοκαίρι, κάρβουνα,  ψαροταβέρνα και παραλία αλλά σας βεβαιώνω ότι γίνεται θαυμάσια και στο σπίτι. Μπορούμε να τη φτιάξουμε και με φρέσκιες και με κατεψυγμένες σουπιές αρκεί να είναι κάπως μεγαλούτσικες για να έχουν ψαχνό και να μη ξεραθούν εντελώς.
Το πιάτο είναι διαίτης και σε σχέση με τις σουπιές στιφάδο , πολύ πιο ελαφρύ στο στομάχι...Σε όλες σχεδόν τις υπόλοιπες συνταγές με σουπιές, οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε  στην Κρήτη και λίγο από το μελάνι τους. Είναι ίσως η μοναδική συνταγή που εγώ το βγάζω.
Επίσης οφείλω να πω ότι δεν  φτιάχνω τις ψητές σουπιές στο αντικολλητικό τηγάνι οπότε δεν ξέρω αν είναι κατάλληλο (αλλά γιατί όχι;). Χρησιμοποιώ  ένα μαντεμένιο σκεύος που είχα αγοράσει πριν από χρόνια από γνωστό κατάστημα οικιακών ειδών και η αλήθεια είναι ότι κάνει ψητά σαν να ήταν στα κάρβουνα!Είναι κάπως όπως εκείνες τις μαντεμένιες γκριλιέρες αλλά με επίπεδη επιφάνεια.
Ας δούμε λοιπόν πώς θα ψήσουμε τις σουπιές στην κουζίνα μας.
Υλικά:
Σουπιές
Ελαιόλαδο καλής ποιότητας
Λεμόνι

Μαϊντανός

Επί το έργον:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σουπιές όπως έχω περιγράψει στιςε «σουπιές μ το μελάνι τους». Πετάμε τα μελάνια αν είναι κατεψυγμένες. Αν είναι φρέσκιες, τα βάζουμε αν θέλουμε στην κατάψυξη για άλλη συνταγή.Τις ανοίγουμε ώστε να γίνουν σαν φιλέτο. Δεν χρειάζονται αλάτι. Βάζουμε το αντικολλητικό σκεύος στο μάτι της κουζίνας και στάζουμε στην επιφάνειά του ελάχιστο ελαιόλαδο. Το σκουπίζουμε με λίγο χαρτί κουζίνας να πάει παντού, και το αφήνουμε να κάψει πολύ, μέχρι καπνίσματος. 
Βάζουμε μια μια  σουπιά ( ή δυο αν χωράει το σκεύος μας) ανοιγμένη και την πιέζουμε να απλώσει. Επειδή μαζεύει πάνω στη καυτή επιφάνεια, την κόβουμε με το μαχαίρι επί τόπου.
Την γυρίσουμε κι από τις δυο πλευρές πολλές φορές μέχρι να μαλακώσει και να ψηθεί  τελείως. Τη βγάζουμε σε  πιάτο και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες αφού καθαρίσουμε το σκεύος.

Οι σουπιές μας, σερβίρονται ζεστές με λίγο ωμό ελαιόλαδο, μπόλικο λεμόνι και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Συνοδεύονται από ωμή ή βραστή σαλάτα εποχής και ταιριάζουν με λευκό κρασί ή ουζάκι.
Παρατηρήσεις:
1)Αν οι σουπιές είναι πολύ μεγάλες τις κόβουμε από την αρχή σε φιλετάκια. Μου έχουν πει να βάζω μια κουταλιά σόδα, να τις τρίβω,  και να τις αφήνω για κανένα πεντάλεπτο για να μαλακώνουν. Δεν το έχω κάνει γιατί παίρνω σουπιές μεσαίου μεγέθους και γίνονται μια χαρά!
2)Είναι προφανές ότι ιδανικά οι σουπιές ψήνονται σε σχάρα και στα κάρβουνα. Σε όλες τις ψαροταβέρνες του νησιού, στα κάρβουνα τις κάνουν . Επειδή όμως δεν είναι καιρός για ψησταριές ας τις φτιάξουμε εντός… Πολύ ωραίες γίνονται και σε ηλεκτρικές συσκευές  ψησίματος με αντικολλητική επιφάνεια.
3) Το πιάτο είναι νηστίσιμο και …διαίτης αλλά μπορεί να συμπεριληφθεί σε ποικιλία μεζέδων για ούζο σε εποχές που ούτε νηστεύουμε ούτε κάνουμε δίαιτα!


 

Κρήτη:γαστρονομικός περίπλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου