Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Ομάδα Μάχης Πεζικού



Στιγμιότυπα από Επιχειρησιακή Εκπαίδευση του Προσωπικού στην ΠΕ της 88 ΣΔΙ - 5 (Πηγή ΓΕΣ)

Στιγμιότυπα από Επιχειρησιακή Εκπαίδευση του Προσωπικού στην ΠΕ της 88 ΣΔΙ – 5 (Πηγή ΓΕΣ)
Καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει όλο και περισσότερο ένας παράγοντας που μπορεί ανέξοδα να αξιοποιηθεί περαιτέρω είναι το ανθρώπινο προσωπικό (όχι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις) στον Ελληνικό Στρατό.
Ο πυρήνας κάθε σύγχρονου στρατού είναι το προσωπικό του και κατεπέκταση η ομάδα μάχης πεζικού που είναι το μικρότερο συγκρότημα δυνάμεων. Η ομάδα μάχης πεζικού είναι το κύτταρο του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ). Είναι ο κορμός της δύναμής του. Ανεξάρτητα από την εξέλιξη της τεχνολογίας η κατανίκηση του εχθρού απαιτεί κατάληψη ή υπεράσπιση εδάφους στοιχεία που εκτελεί ιδανικά η ομάδα μάχης πεζικού και μόνο. Παρακάτω παρατίθεται συνοπτικά η σύνθεσή της, η αποστολή της και κάποια στοιχεία από την εκπαίδευση της.
Σύνθεση
Η τυπική σύνθεση μιας ομάδας μάχης πεζικού αποτελείται από 8 άτομα. Η ομάδα των 8 ατόμων αποτελείται από
  1. Ομαδάρχης εφοδιασμένος με G3A4, κιάλια και τακτικό ασύρματο επικοινωνιών
  2. Βοηθός Ομαδάρχη με G3A3
  3. Χειριστής πολυβόλου (MINIMI ή οπλοπολυβόλο HK11)
  4. Ελεύθερος Σκοπευτής (Marksman) εφοδιασμένος με G3A3 (ειδικής ακρίβειας), διόπτρα ημέρας Steiner 4X24 και διόπτρα νύχτερινής σκόπευσης ECON OPTICS Χ3.3
  5. Χειριστής Βομβιδοβόλου εφοδιασμένος με Μ79 (40mm)/ σε πραγματικές συνθήκες διαθέτει και το G3A3 ατομικό του τυφέκιο
  6. Χειριστής Αντιαρματικού Α/Τ M72 LAW/RPG 18- εφοδιασμένος με G3A3 και 2-3 σωλήνες αντιαρματικών
  7. Τ/Φ τυφεκιοφόρος εφοδιασμένος με G3A3 και extra πυρομαχικά για το οπλοπολυβόλο – βοηθός χειριστή πολυβόλου της ομάδας
  8. Τ/Φ τυφεκιοφόρος εφοδιασμένος με G3A3
Ο οπλισμός και ο αριθμός των ανδρών μπορεί να αλλάξει αναλόγως της αποστολής με ευθύνη του ομαδάρχη. Στις Δυνάμεις Ειδικών Δυνάμεων ως βασικό τυφέκιο χρησιμοποιείται το Μ16 και η αραβίδα Μ4, το αντιαρματικό  STRIM 89mm και το πολυβόλο MINIMI. Αντίστοιχα στα μηχανοκίνητα (στα πλαίσια της διμοιρίας) μπορεί να διατεθεί βαρύτερο και ισχυρότερο πολυβόλο MG3 όπου εκεί απαιτείται στενή συνεργασία του χειριστή πολυβόλου με το βοηθό-γεμιστή. Η απαίτηση τροφοδοσίας με ταινία του MG3 απαιτεί την ύπαρξη του γεμιστή ο οποίος είναι υπεύθυνος για την τροφοδοσία του όπλου. Σε  πολλές περιπτώσεις χορηγούνται 2 πολυβόλα ΜΙΝΙΜΙ στην ομάδα μάχης πεζικού για δραστική αύξηση της ισχύος πυρός. Ο οπλισμός της ομάδας μάχης πεζικού της επιτρέπει να παρέχει πυρά ακριβείας και μεγάλης φονικότητας ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ενέδρας και αιφνιδιασμού του εχθρού.

Αποστολή
Η ομάδα μάχης πεζικού ανεξαρτήτως του σχηματισμού που υπάγεται έχει αποστολή της
  • Την κατάληψη και  υπεράσπιση εδάφους
  • Την «μόλυνση» οδικών αξόνων και δρομολογίων και το στήσιμο ενέδρας
  • Την εκκαθάριση εχθρικών ομάδων Α/Τ , στοιχείων όλμων, ομάδων πεζικού
  • Την υποστήριξη των μηχανοκίνητων τμημάτων, τεθωρακισμένων
  • Την προστασία κομβικών σημείων, μέσων πυροβολικού, σταθμών ραντάρ και γενικότερα κρίσιμων συστημάτων και εγκαταστάσεων
  • Τη συγκέντρωση πληροφοριών
Εκπαίδευση
-Ελιγμοί
Η ομάδα μάχης πεζικού κινείται κατά την επαφή με τον εχθρό εκτελώντας 2 προτυποποιημένους ελιγμούς
  • Πυρ και κίνηση. Κατά το πυρ και κίνηση η ομάδα χωρίζεται σε 2 ημι-ομάδες των 4 ατομών. Τη διοίκηση της κάθε ημι-ομάδας την αναλαμβάνει ο ομαδάρχης και ο βοηθός ομαδάρχη. Κατά την εκτέλεση η μία ημι-ομάδα παρέχει πυρά υποστήριξης με τη δεύτερη ημι-ομάδα να εκτελεί «άλμα» 100 περίπου μέτρων (αναλόγως του εδάφους, συνθηκών, σημείων κάλυψης) με μέτωπο προς τον εχθρό. Η κίνηση αυτή γίνεται εναλλάξ μέχρι και οι δύο ομάδες να φθάσουν σε κοντινή απόσταση όπου γίνεται η ρίψη χειροβομβίδων και η «προέλαση» στις θέσεις του εχθρού. Δύναται κατά το πυρ και κίνηση να γίνει εάν αυτό απαιτηθεί η ρίψη καπνογόνων.
  • Πυρ και ελιγμός. Κατά την εκτέλεση αυτού του ελιγμού η μια ημι-ομάδα (υποστήριξης) μένει αγκιστρωμένη σε κατάλληλο σημείο παρέχοντας πυρά υποστήριξης και καθηλώνοντας τον εχθρό. Για το σκοπό αυτό η ημι-ομάδα υποστήριξης περιλαμβάνει τον χειριστή βομβιδοβόλου, τον ελεύθερο σκοπευτή και τον χειριστή πολυβόλου μαζί με τον βοηθό ομαδάρχη. Η δεύτερη ημι-ομάδα (ελιγμού) εκτελεί ταχέως ελιγμό με σκοπό να βρεθεί στα πλάγια (αν γίνεται και στα μετόπισθεν) των εχθρικών γραμμών με σκοπό να αιφνιδιάσει και εξουδετερώσει ταχέως  εκ του σύνεγγυς τον εχθρό. Είναι σημαντικό η ημι-ομάδα ελιγμού της οποίας ηγείται ο ομαδάρχης να βρει την κατάλληλη διαδρομή που παρέχει επαρκή κάλυψη και απόκρυψη κατά του ταχέως πλάγιου ελιγμού. Σε πιο απαιτητικά περιβάλλοντα δύναται πυρ και κίνηση της ημι-ομάδας ελιγμού σε περίπτωση επαφής με αναπάντεχα στοιχεία του εχθρού.
Σημαντικά στοιχεία κατά την οποιαδήποτε κίνηση-ελιγμό είναι η εύρεση των κατάλληλων σημείων (υπερυψωμένες θέσεις, μονοπάτια, βλάστηση, κτίρια κτλ) που παρέχουν  τακτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον εχθρό.
-Μάχη σε κατοικημένο τόπο
Πέραν από τις Ειδικές δυνάμεις που έχουν λάβει κατάλληλη εκπαίδευση, διαθέτουν ελαφρύ και κατάλληλο οπλισμό και εξοπλισμό οι υπόλοιπες μονάδες του ΕΣ δεν είχαν λάβει ποτέ μέρος σε σενάρια μάχης σε κατοικημένη περιοχή. Η αστικοποίηση του πολέμου ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία έκρινε απαραίτητη την εκπαίδευση στις τάξεις και του απλού πεζικάριου.
Ιδιαίτερα κατά την εκπαίδευση ΣΠΕΝ (Σχολείο Προκεχωρημένης εκπαίδευση Νεοσυλλέκτων) που επιτυχώς εφαρμόστηκε αναλόγως των υπαρχόντων εγκαταστάσεων εκτελέστηκαν
  • Σενάρια  κεκαλυμμένης κίνησης σε κατοικημένους τόπους, αθόρυβης εντός διαδρόμων/κτιρίων
  •  εκκαθαρίσεις κτιρίων, δωματίων
  •  εύρεση σημείου εξόδου και απαγκίστρωσης
  •  γωνίες βολής, αποφυγή παραθύρων
  • Ρίψη χειροβομβίδων εντός δωματίου
Ιδιαίτερη εκπαίδευση λαμβάνουν οι κληρωτοί έφεδροι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί με σκοπό την ανάπτυξη εκείνων των ηγετικών και συντονιστικών ικανοτήτων που απαιτούνται για τη διοίκηση μιας ομάδας μάχης πεζικού. Τα διδάγματα από τα διάφορα σχολεία θα επιτρέψουν τη μεταφορά -μετά από επαρκή εκπαίδευση στις αντίστοιχες μονάδες -αυτών των γνώσεων και στον απλό στρατιώτη.


"Το ισχυρότερο όπλο στον ΕΣ είναι ένα, οι άνθρωποι που τον αποτελούν."          




                                defencegreece          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου