Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Μαίνεται ο νέος (ακήρυχτος) πόλεμος Σκοπίων - Κοσσόβου


Μόνο πεζοί μπορούν πλέον να περνούν οι πολίτες από τη συνοριακή διάβαση Μπλάτσε, την οποία έχουν αποκλείσει οι μεταφορείς από την ΠΓΔΜ, καθώς ο εμπορικός πόλεμος έχει οδηγήσει σε ψυχροπολεμικά επίπεδα τις σχέσεις των δύο χωρών.
 
Μάλιστα, λόγω του αποκλεισμού των συνόρων από μεταφορείς της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση του Κοσσόβου κάλεσε τους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια στην ΠΓΔΜ εξαιτίας της κατάστασης στα σύνορα.
 
Μεταφορείς από την ΠΓΔΜ, έπειτα από πρωτοβουλία της Ένωσης Μεταφορέων της χώρας, έχουν αποκλείσει, από τη Δευτέρα, με τα φορτηγά τους, τη συνοριακή διάβαση Μπλάτσε.
 
Προ ημερών, η κυβέρνηση του Κοσσόβου προχώρησε στην επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από την ΠΓΔΜ, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης στα Σκόπια να επιβάλλει περιορισμούς στις εισαγωγές σιτηρών και αλεύρων από τις χώρες της CEFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής Ευρώπης).
 
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είχε αποφασίσει την επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές σιτηρών και αλεύρων από την 1η Ιουλίου, με σκοπό την προστασία της τιμής της τοπικής παραγωγής.
 
Οι περιορισμοί αυτοί επρόκειτο να διαρκέσουν μέχρι τα τέλη του έτους. Ωστόσο, από τις 2 Σεπτεμβρίου, η ΠΓΔΜ ήρε τους περιορισμούς για τις εισαγωγές σιτηρών, ενώ ανήγγειλε ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα ανακληθεί και η απόφαση για περιορισμούς στις εισαγωγές αλεύρων.
 
Η ΠΓΔΜ, ως απάντηση στο εμπάργκο που επέβαλε το Κόσσοβο στην εισαγωγή προϊόντων της, έχει προχωρήσει στην επιβολή τέλους για τους πολίτες και τα οχήματα του Κοσσόβου που εισέρχονται στην ΠΓΔΜ.
 
Κάθε πολίτης του Κοσσόβου που εισέρχεται στην ΠΓΔΜ οφείλει να καταβάλλει στα σύνορα τέλος εισόδου δύο ευρώ. Για τα επιβατικά οχήματα με πινακίδες Κοσσόβου, το τέλος εισόδου στην ΠΓΔΜ ανέρχεται στα πέντε ευρώ, ενώ για λεωφορεία και φορτηγά στα δέκα ευρώ.
Radar  Άγρυπνος Φρουρός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου