Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

πρωτοβουλίες-δράσεις για να υπηρετήσουν τον τόπο τους, την αισθητική και τις αξίες τους.

Δράσεις του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου (2007-2012)

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου ιδρύθηκε το 2001 και η δράση του εντατικοποιήθηκε από το 2007 μέχρι το 2012. Είναι μέλος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία υπάγεται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και υπήρξε μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων.

Συμμετέχει στα κοινά του τόπου και τα μέλη του πρέπει να εκπαιδεύονται, ώστε όταν ζητηθεί από τις αρχές και τους φορείς του τόπου η συνδρομή τους, να πράξουν το καλύτερο δυνατό... Ο Σύνδεσμος συνήθιζε να διατηρεί τράπεζα αίματος στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ενίοτε λαμβάνει μέρος σε ασκήσεις και εκπαιδεύσεις του ΕΣ. Έδρα του, από τον Αύγουστο του 2009, είναι το Φυλάκιο "Φυκιότρυπα", κατόπιν παραχώρησής του από την 98 ΑΔΤΕ.

ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ:

Τα τελευταία χρόνια, και ειδικά από τα μέσα του 2009 μέχρι τα μέσα του 2012, η ενασχόληση του Συνδέσμου  Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου με θέματα περιβάλλοντος, η ανάπτυξη κοινωνικών δράσεων/παρεμβάσεων και η επιχειρησιακή ετοιμότητα, επαναπροσέγγισαν και αναβάθμισαν την Προσφορά του Συνδέσμου στον τόπο. Τα παραπάνω οφείλονται στην αναγνώριση του σύγχρονου διακυβεύματος, στη συλλογική προσπάθεια και στο καταδρομικό πνεύμα αρκετών μελών του, γεγονός που έχει γίνει ευρύτερα κατανοητό. Τα παραπάνω, όμως, πρέπει να γίνονται ανιδιοτελώς, δίχως τυμπανοκρουσίες, με σεμνότητα και με τον πρέπων τρόπο, έτσι ώστε να υπάρχει και ουσία.

O εθελοντισμός δεν είναι και δεν πρέπει να γίνεται "επάγγελμα" και "εμπόρευμα", ούτε φεουδαρχικό καθεστώς (ή "τσιφλίκι"). Δεν πρέπει να ασκείται θορυβωδώς και ανταγωνιστικά επιδιώκοντας προσωπική κοινωνική αναγνώριση και ναρκισσιστική αναβάθμιση, ούτε να χρησιμοποιείται ως μέσο κυριαρχίας/επιβολής, επίδειξης και αυτοπροβολής. Ο εθελοντής πιστεύει στο σκοπό των πράξεών του, δεν επιδιώκει την προσωπική του προβολή μέσω αυτών. Ο εθελοντής είναι συνεπής στις πράξεις του, όχι καιροσκόπος... Και οι καταδρομείς ως άνθρωποι της τιμής και ως εθελοντές του καθήκοντος --όντας μη προσκολλημένοι σε κίβδηλες βιτρίνες/άτομα, αλλά σε ιδέες και ειδικά στον τρόπο έκφρασής τους-- γνωρίζουν τι εστί εντιμότητα, αλληλοσεβασμός, φιλοπατρία, ειλικρίνεια, πειθαρχία, ανιδιοτέλεια, αξιοπρέπεια και (ελεύθερο) καταδρομικό πνεύμα... έχοντας, πάντα, το γνώθι σαυτόν. Είναι "καταδρομείς" σε όλα τα στάδια της ζωής τους...
 
Ακολουθεί παρουσίαση φωτογραφικού υλικού δράσεων από την περίοδο 2007-2012 που είναι κατ' ουσίαν η βασική περίοδος δράσης του Συνδέσμου. Σημειώνεται ότι τα μέλη του Συνδέσμου έλαβαν μέρος σε περισσότερες δράσεις, όπως καθαρισμούς βυθών, διάφορες ασκήσεις, αναζητήσεις αγνοουμένων, πυρασφάλεια σε ζώνες υψηλού κινδύνου, κ.α., από τις οποίες δεν υπάρχει φωτογραφικό υλικό.

ΣΗΜΕΡΑ:

Η σχέση του ιστοτόπου με το Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου έχει διακοπεί από τον Ιούνιο του 2012. Σήμερα, μετά τη σταδιακή εθελούσια αποχώρηση αρκετών εφέδρων καταδρομέων από τον εν λόγω Σύνδεσμο (για συγκεκριμένους λόγους που άπτονται της Νομιμότητας, της Εντιμότητας και της ορθής και αξιοπρεπούς λειτουργίας και έπειτα από επίμονη και συνεχή καταβολή κάθε δυνατής και καλοπροαίρετης προσπάθειας από τους αποχωρήσαντες), αυτός έχει περάσει σε μια άλλη φάση λειτουργίας, έχοντας πλέον αμφιλεγόμενους στόχους και προτεραιότητες, ενώ τα περισσότερα ενεργά μέλη του, καθώς και τα περισσότερα μέλη του ΔΣ, δεν έχουν υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις. Συνεπώς, σήμερα ο Σύνδεσμος αυτός κακώς και καταχρηστικώς φέρει αυτό το όνομα, αφού δεν εκπροσωπεί τους εφέδρους καταδρομείς, αλλά ούτε έχει κάποια σχέση με την Εφεδρεία των Καταδρομών της Λέσβου, όπως αυτή έχει συγκροτηθεί από τον ΕΣ. Τα παραπάνω θα πρέπει να τα λάβουν σοβαρά υπόψη όλοι οι άμεσα ή έμμεσα σχετιζόμενοι θεσμικοί φορείς αλλά και οι πολίτες (έφεδροι ή μη) και να τηρήσουν την πρέπουσα υπεύθυνη και παραδειγματική στάση, απέναντι σε τέτοια φαινόμενα και καταστάσεις που θα πρέπει πλέον να πάψουν να θρέφονται και να διαιωνίζονται...

Σημειώνεται ότι οι αποχωρήσαντες έφεδροι (αξιωματικοί και οπλίτες) αποτελούν και το βασικό κομμάτι της αξιόμαχης εφεδρείας των καταδρομών, που συνεχίζει... Εν τέλει, αυτό που φέρνει κοντά τους καταδρομείς είναι οι κοινές εμπειρίες και οι κοινές αξίες.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η διαχείριση του Συνδέσμου/ Λέσχης Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου, βάσει του ονόματος και του καταστατικού του, (δικαιωματικά) πρέπει να ανήκει σε εφέδρους που υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις του ΕΣ, πρέπει να γίνεται με τον ορθό τρόπο και πρέπει να είναι συλλογική --και όχι ατομική-- υπόθεση.

Στις κοσμικές βιτρίνες των εμπόρων, το βουλιμικό και πολύχρωμο «φαίνεσθαι» στέκει πάντοτε εμπρός του καταρρακωμένου και αμφιλεγόμενου «είναι».
Αντιθέτως, για τον καταδρομικό κώδικα, το περήφανο και ξεκάθαρο «είναι» γεννά το συλλογικό και αναγκαίο «πράττειν»… σε όλα τα επίπεδα και, κυρίως, σε κάθε θεμέλιο.
Ιδού η διαφορά, η πρόκληση και η πρόσκληση...

Διήμερο διαβίωσης στη λεσβιακή ύπαιθρο τον Οκτώβριο. Νυχτερινό περίπολο και ορεινός αγώνας στους καταρράκτες "Μαν Κάντσα" έξω από τον Μανταμάδο.

Περπατώντας τον χειμώνα σε λόφους γνώριμους και αγαπημένους... Αναμένοντας τον ήλιο ν' ανατείλλει...




Αναζήτηση αγνοουμένου στην ευρύτερη περιοχή "Πηγαδάκια" της Γέρας






Καθαρισμός ακτής και συλλογή ανακυκλωσίμων υλικών: Επάνω Σκάλα - Περιοχή Κάστρου Μυτιλήνης.





Εθελοντικός καθαρισμός βυθού και ακτών στην περιοχή του Αεροδρομίου Μυτιλήνης.






Καθαρισμός βουνοπλαγιάς του Προφήτη Ηλία της Μόριας σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.








Καθαρισμός βυθού παραλίας ΕΟΤ στη Μυτιλήνη σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης





Καθαρισμός βυθού στην Πέτρα





Αναχώρηση για νυχτερινή-πρωινή άσκηση εθελοντών εφέδρων καταδρομέων.






Από την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Πετσοφά, όπου συμμετείχαν μέλη του Συνδέσμου.






Από την άσκηση με τίτλο "Πυρκαγιά και απεγκλωβισμός ατόμων από ξενοδοχείο" που διοργάνωσε η Πυροσβεστική και στην οποία συμμετείχαν μέλη του Συνδέσμου.




Από τη βράβευση του Συνδέσμου, λόγω της συνεισφοράς των μελών του στην πυρασφάλεια/ πυροπροστασία.




Το λογότυπο του Συνδέσμου





Το φυλάκιο-έδρα του Συνδέσμου "πριν" και "μετά". Σήμερα είναι πλήρως εξοπλισμένο, ανακαινισμένο και λειτουργικό εσωτερικά. Εξωτερικά, η διαμόρφωση του αύλειου χώρου συνάδει με τον χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής του αλσυλλίου. Οι συναντήσεις των μελών γίνονται μια φορά την εβδομάδα.






Η Πίστη, η Δύναμη και η Τιμή μας






 
 
 
                 
        Ευάγγελος Παυλής
http://lesvos-activism.blogspot.gr/2010/10/blog-post_4499.html


 Powered by Blogger.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου