Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

1η Σεπτεμβρίου 2013 Βίτσι .

Ο Σύνδεσμος μας υλοποιώντας το τάμα στους πολεμιστές μας της περιόδου 1943-1949 βρέθηκε  στο μνημείο της μάχης στην κορυφή ΒΙΤΣΙ την Κυριακή 1ηΣεπτεμβρίου 2013 .Περιμέναμε υπομονετικά ,σιωπηρά και με ενθουσιασμό το πραγματικό νόημα αυτης της εκδήλωσης...μακρυά από συνθήματα και χειρονομίες που προσέβαλαν την διοργάνωση.

Σεμνά και δίχως τυμπανοκρουσίες καταθέσαμε το στεφάνι εκ μέρους όλων των πολεμιστών εφέδρων Αξιωματικών του Ν.Μαγνησίας. Την αποστολή πλαισίωσαν οι εφ.Αξιωματικοί Αθ.Μπάτης ,Λεωνίδας Μαραγκός και Εμμανουήλ Παυλής .     

Η Βασιλική Ένωση Ελλάδος ,Η Πανελλήνια Ένωση Απόστρατων Στρατού ,Εκπρόσωποι Συνδέσμων εφ.Αξιωματικών ,  Ενώσεις Αποστράτων Υπαξιωματικών και Ενώσεις Θυμάτων  και τραυματιών Πολέμου, η Ένωση Μακεδονομάχων πολιτικά κόμματα κ.α , έδωσαν το παρόν.Η καπήλευση υπέρ-πατριωτικών αντιλήψεων υπήρχαν   ...αλλά μας άφησαν αδιάφορους και αποστασιοποιημένους.
Μνημόνευσαμε τα ονόματα  συναδέλφων,'οπως, του συνταξιούχου Γεοπώνου κ.  Ιωάννη Ιωαννίδη πολεμιστή συναδέλφου και τα παλαιότερα χρόνια ικανοτάτου ξεναγού σε κάθε σημείο της περιοχής Γράμμου και Βιτσίου.Οπως λένε οι παλαιώτεροι γνωριζε πιθαμη προς πιθαμή καθε σημείο της περιοχής και κάθε εχθρικο αμπρί.
 Μνημονεύσαμε τον εφ.Αξιωματικό τον ΛΟΚ   Θωμάς ο Παπαυθημίου (δάσκαλος)      τον αείμνηστο εφ.Αξιωματικό Ευστάθιο Καπουρνιώτη (μηχ.Μηχανικός -αλευροβιομήχανος) τον  Δημ.Παππά, κ.α που βρέθηκαν στις μάχες εκκαθάρισης ή  έχασαν τη ζωή τους υπακούοντας στις διαταγές της Πατρίδας και του καθήκοντος .       
Ο συνάδελφος κος Μπάτης αφηγήθηκε   διαδρομές και τοπωνύμια μαχών  και γεγονότων  από τον αείμνηστο πατέρα του Γραμμο-μάχο Γεώργιο Μπάτη στην 15 μελής ομήγυρη των εφέδρων Αξιωματικών από την Κατερίνη ,Καρδίτσα και Μαγνησία.
Στους πρόποδες του Βουνού σταθήκαμε και ανάψανε ένα κερί για όλους τους Έλληνες αδιακρίτως παράταξης και ευχηθήκατε ποτέ ξανά "Έλληνας να μην πολεμήσει εναντίον Έλληνα , αδελφός να μην βρεθεί αντιμέτωπος με τον αδελφό του".Η ιδια η Ρωσια προσδιόρισε την εξέληξη του  αγωνα των οπαδών του ΚΚΕ και των ενοπλων Κουμουνιστοσυμοριτών στην Ελλάδα.Ο Δυτικός κόσμος κέρδισε δια των όπλων. Το τίμημα χιλιάδες νεκροι, εκτωπισμένοι  και εξώριστοι .Για τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα ειχε χάσει τα ποιο αποδοτικά χέρια ηλικίας απο 16 εως 32  ετών στα Ανατολικά Κράτοι.
 Η περίοδος 1943-1949  μαυρίζει τον αγώνα 1940-1943 και την Ενιαία Εθνική Αντίσταση των Ελλήνων ενάντια στον Φασισμό  "που ομόψυχα  πολέμησαν ως Λιοντάρια".
Θαυμάζοντας της Βυζαντινή παραδοσιακή πόλη ,τα χρώματα την αρχοντιά και των πλούτο της συγκεκριμένης πόλης από το εμπόριο γούνας ,η ομάδα μας επισκεφθήκαμε  ,το εβραϊκό μνημείο (όπου από τους 1000 Εβραίους της πόλης Μονό 35 επέστρεψαν στην Καστοριά) ,το στρατιωτικό κοιμητήριο (με τους 500 νεκρούς)  ,το άγαλμα του εφ.Συνταγματάρχη   Δαβάκη και τη Λέσχη Αξιωματικών . Η Επιστροφή ήταν αναγκαία και η ώρα δεν μας επέτρεψε να δούμε περισσότερα και να μιλήσουμε με συναδέλφους Εφέδρους Αξιωματικούς .
Η Επιστροφή μέσο Κοζάνης ,Σαρανταπόρου,Ελασσόνα και Λάρισας μας έφερε αργά το απόγευμα στην όμορφη Πόλη μας .Του χρόνου ραντεβού στην αριστερή γραμμή των συνόρων μας ,στο Γράμμο. 

                                                                                     Εμμανουηλ Γ.Παυλής 
                                                                               πρόεδρος του ΣΕΑΝ Μαγνησίας 






                                                                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου