Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Η εμφάνιση τέτοιου ρωσικού καταδρομικού σε οποιαδήποτε επιχειρησιακή περιοχή αποτελεί από μόνη της πολύ ισχυρό επιχείρημα.

Την ναυαρχίδα τους στέλνουν οι Ρώσοι στη Μεσόγειο !...Τον «εξολοθρευτή των αεροπλανοφόρων» !

Флагман Черноморского флота ракетный крейсер Москва
Βγαίνει τις επόμενες ώρες στην καυτή περιοχή της Μεσογείου... Η Ρωσία εξακολουθεί να ενισχύει τις δυνάμεις της στην Ανατολική Μεσόγειο: στο επόμενο 24ωρο θα φτάσει εκεί το πυραυλικό καταδρομικό Moskva,
ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Ωστόσο, η πιθανότητα καταφοράς χτυπήματος των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας γίνεται όλο και μικρότερη, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό οι εντατικές δραστηριότητες αναμέτρησης της Ρωσίας στον πληροφοριακό τομέα.
 

Η αναγκαιότητα του πολέμου αμφισβητείται σε μια ολόκληρη σειρά σημείων – αρχίζοντας από την έλλειψη βεβαιότητας για την ορθότητα των πληροφοριών σχετικά με τη χρήση των χημικών όπλων από τα στρατεύματα του Μπασάρ Άσαντ και τελειώνοντας με τους οικονομικούς λόγους. 

Ταυτόχρονα, πολύ σημαντική θέση στην επιχειρηματολογία κατέχει και ο παράγοντας της παρουσίας του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας στην περιοχή. Ο μέσος Αμερικανός σκέφτεται για τις πιθανές συνέπειες κάποιας μη εσκεμμένης πτώσης του πυραύλου Κρουζ του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σε ρωσικό πλοίο.

 Οι ειδικοί δε, σκεφτονται περισσότερα για άλλο – οι εγκαταστάσεις ραντάρ των ρωσικών πλοίων είναι ικανες να «καλύψουν» όλο τον εναέριο χώρο της Μεσογείου.

 Παίρνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι συγκεντρωμένες απ’ αυτά τα ραντάρ πληροφορίες δεν θα μεταδοθούν αμέσως στη Δαμασκό – γεγονός που σημαίνει απότομο ανέβασμα του επιπέδου τόσο της αποτελεσματικότητας της αεράμυνας, όσο και της προστασία των ακτών της Συρίας.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης και ο ρόλος που έπαιξαν τα ρωσικά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης και του τηλεοπτικού καναλιού RT. Η ενεργός προβολή της εναλλακτικής άποψης, της αλιθηνής όψης και της σύνθεσης των αντιπάλων του καθεστώτος Άσαντ, σε συνδυασμό με την υψηλής ποιότητας εικόνα και τους καλούς παρουσιαστές, κατάφερε να αντιστρέψει την ήδη διαμορφωμένη μορφή της συριακής αντιπολίτευσης ως «μαχητών της ελευθερίας».
Στην πραγματικότητα, η συριακή σύγκρουση μας δίνει ένα σπάνιο παράδειγμα πολέμου, που σταάτησε πριν αρχίσει ακόμα, πρώτα απ’ όλα, χάρη στην επιτυχημένης αναμέτρησης στον πληρφοριακό τομέα.
Ο στόλος, εξάλλου, παραμένει ένα από τα πιο δραστικά εργαλεία της πολιτικής. Οι πληροφορίες για την απόπλευση και για τις περιοχές συγκέντρωσης του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας μάλλον ποτέ άλλοτε δεν προκαλούσαν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον στο δυτικό αναγνωστικό κοινό. 

Πολύ περισσότερο που σήμερα επικεφαλής της μεσογειακής μονάδας του ρωσικού στόλου θα είναι το πυραυλικό καταδρομικό Moskva. Τα πλοία της κατηγορίας αυτής με πολύ ισχυρά όπλα, μαζί και το σύγχρονο σύστημα πυραύλων κατά των πλοιων επιφανείας P-1000 Vulcan αποκαλούνται συχνά από τον δυτικό Τύπο «εξολοθρευτές των αεροπλανοφόρων».

 Η εμφάνιση τέτοιου ρωσικού καταδρομικού σε οποιαδήποτε επιχειρησιακή περιοχή αποτελεί από μόνη της πολύ ισχυρό επιχείρημα.
Το κύριο μήνυμα της Μόσχας, ενισχυμένο από την ανάπτυξη της ρωσικής ναυτικής μονάδας στη Μεσόγειο, έγκειται στο ότι όποιος καν αρχίσει τον πόλεμο, θα έχει όλη την ευθύνη για τις πιθανές του συνέπειες.                                                                                                         
http://www.veteranos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου