Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

συζητήσεις με την Βραζιλία για τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων αμυντικού υλικού (!)

turkey-brazilΗ συνεργασία των δύο χωρών τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ενιχυθεί καθώς και οι 2 χώρες έχουν ως εθνική πολιτική την ενίσχυση της αμυντικής τους βιομηχανίας
Μία σημαντική είδηση δόθηκε μέσω ανακοίνωσης από το Βραζιλιάνικο Υπουργείο Άμυνας. Σε ταξίδι του βραζιλιάνου Υπουργού Άμυνας Celso Amorim στην Τουρκία μετά από συναντήσεις με εκπροσώπους της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας και της Τουρκικής Κυβέρνησης αποφάσισαν από κοινού με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, Ismet Yilmaz την δημιουργία κοινών διμερών επιτροπών για την ενδυνάμωση των βιομηχανικών συνεργασιών σε 5 τομείς, την ναυπήγηση πολεμικών πλοίων, την κυβερνοάμυνα, συστήματα διοίκησης και ελέγχου, αεροδιαστημικές εφαρμογές καθώς και σε προγράμματα όπως η ανάπτυξη μαχητικών 5ης γενιάς και η κατασκευή επιθετικών ελικοπτέρων T129.
H συνεργασία που προτείνεται έχει στόχο να εξερευνήσει τις πιθανότητες αμοιβαίας επωφελείας για τις αμυντικές βιομηχανίες των δύο χωρών. Χαρακτηριστικά στο ναυτικό τομέα τόσο η Άγκυρα όσο και η Βραζιλία διαθέτουν δικές τους σχεδιάσεις εθνικών πλοίων μεγέθους κορβέτας όπως η τουρκική Milgem και η βραζιλιάνικη Barroso. Το ενδιαφέρον των 2 πλευρών βρίσκεται στην από κοινού ανάπτυξη ναυτικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.
Επιπλέον, οι 2 χώρες διαθέτουν ανεπτυγμένες αεροδιαστημικές βιομηχανίες όπως η TAI και η EMBAER που κατασκευάζουν τόσο στρατιωτικής χρήσης αεροπορικά απάρτια όσο και πολιτικής φύσεως. Το ενδιαφέρον εντοπίζεται πέραν της κατασκευής απαρτιών και ανταλλακτικών στην κατασκευή/συναρμολόγηση τουρκικών ελικοπτέρων στην Βραζιλία και βραζιλιάνικων αεροσκαφών στην Τουρκία. Προχωρημένες είναι επίσης οι συνομιλίες και στον τομέα των ειρηνευτικών αποστολών όπου η απο κοινού χρήση μέσων μεταφοράς και τηλεπικοινωνιακού δορυφορικού εξοπλισμού αναμένεται να γλιτώσει πολλά εκατομμύρια $ για τις δύο χώρες.
Ενδιαφέρουσα είναι και η κατασκευή στρατιωτικών δορυφόρων καθώς και η ανάπτυξη της τεχνολογίας Software Defined Radio (SDR) που θα επιτρέπει στην ασφαλή, με αντοχές στις παρεμβολές, κρυπτογραφημένη ψηφιακή επικοινωνία χερσαίων δυνάμεων. Η συγκεκριμένη τεχνολογία αναπτύσσεται από τη Βραζιλία η οποία ψάχνει εναγωνίως πελάτες και υποψήφιους χρηματοδότες.
Πέρα από τη διερεύνηση της βιομηχανικής συνεργασίας θα υπάρξουν ανταλλαγές αξιωματικών για φοίτηση στις αντίστοιχες ανώτατες στρατιωτικές σχολές των 2 χωρών καθώς και ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε εφαρμογές και τακτικές κυβερνοπολέμου.
Η τουρκική αμυντική βιομηχανία μετατρέπεται αργά και σταδιακά σε μια ολοένα ισχυρότερη απειλή (βλέπε Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία: H Αόρατη Απειλή Ι,ΙΙ)για τον ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό. 
Το τουρκικό πρόγραμμα επιθετεικών ελικοπτέρων T-129 είναι μια από τις μελλοντικές βιομηχανικές συνεργασίες που έχει μεγάλο ενδιαφέρον
Το τουρκικό πρόγραμμα επιθετεικών ελικοπτέρων T-129 είναι μια από τις μελλοντικές βιομηχανικές συνεργασίες που έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις 2 πλευρές (Πηγή Defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου