Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Δεύτερη χρονιά απογραφής των Κιρκινεζιών στη Θεσσαλία


εφημερίδα  ΘΕΣΣΑΛΙΑ

κιρκινεζι
Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η καταγραφή του πληθυσμού των Κιρκινεζιών του θεσσαλικού κάμπου. Ερευνητές από τους φορείς υλοποίησης του έργου, μαζί με εθελοντές, έχουν ξεκινήσει τις εργασίες και επισκέπτονται τα χωριά του θεσσαλικού κάμπου.
Στόχος είναι οι ερευνητές να επισκεφτούν και στους υπόλοιπους οικισμούς της περιοχής, καθώς και να πραγματοποιηθούν κάποιες επαναληπτικές καταγραφές για λόγους σύγκρισης με τα περυσινά στοιχεία.
Για την απογραφή πραγματοποιείται σάρωση όλων των δρόμων του οικισμού με αυτοκίνητο και καταγράφονται όλα τα Κιρκινέζια που εντοπίζονται. Τα αυτοκίνητα που θα συμμετέχουν θα φέρουν το διακριτικό σήμα του προγράμματος και θα επισκέπτονται τα χωριά τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς και κάποιες ώρες πριν νυχτώσει. Τα Κιρκινέζια βρίσκονται αυτές τις ώρες στους οικισμούς και κοντά στις φωλιές τους, ενώ της υπόλοιπη μέρα τα περισσότερα είναι στα χωράφια της γύρω περιοχής κυνηγώντας κυρίως μεγάλα έντομα.
Τα Κιρκινέζια έχουν φτάσει εδώ και ένα μήνα από την Αφρική, όπου πέρασαν το χειμώνα. Έχουν σχηματίσει ζευγάρια, έχουν επιλέξει τις φωλιές τους και το επόμενο διάστημα θα γεννήσουν τα αυγά τους. Πρόκειται για ένα είδος που συμβιώνει εδώ και αιώνες με τον άνθρωπο και επιλέγει να φωλιάσει σε κτίρια εντός των οικισμών, συνήθως στις στέγες σπιτιών, αποθηκών, αλλά και εκκλησιών.
Ο θεσσαλικός κάμπος φιλοξενεί τα 3/4 του πληθυσμού των Κιρκινεζιών που απαντώνται στην Ελλάδα. Τα πουλιά είναι διάσπαρτα σε όλη την πεδιάδα με αποικίες σε περισσότερα από 100 χωριά, με ορισμένα από αυτά να φιλοξενούν ακόμα και εκατοντάδες ζευγάρια. Το Κιρκινέζι αν και κάποτε ήταν ένα κοινό είδος, έχει υποστεί δραματική μείωση από τη δεκαετία του ’70.
Η δράση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος LIFE για το Κιρκινέζι. Στόχος του προγράμματος είναι να βελτιώσει τις συνθήκες για το Κιρκινέζι στην περιοχή του θεσσαλικού κάμπου, δημιουργώντας, όμως, ταυτόχρονα και ευκαιρίες για την τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο του προγράμματος μεταξύ άλλων (α) τοποθετούνται τεχνητές φωλιές για Κιρκινέζια, (β) προωθούνται φιλικές προς το Κιρκινέζι καλλιεργητικές πρακτικές και υλοποιούνται έργα βελτίωσης της δομής των αγροτικών οικοσυστημάτων και (γ) προωθείται ο οικοτουρισμός και η παραγωγή «φιλικών προς το Κιρκινέζι και τη βιοποικιλότητα» προϊόντων.
Το Πρόγραμμα LIFΕ – Φύση «Διατήρησης και διαχείριση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) σε τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ελλάδας» (LIFE11 NAT/GR/001011) υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την εταιρεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης NCC, τον Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου και τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ιστοσελίδες του προγράμματος:: www.life-kirkinezi.gr, www.facebook.com/LifeKirkinezi
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24210-93274, 93281

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου