Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Γαύδος ή αλλιώς Κλαύδη

gavdos
Ελευθερία, φύση, απομόνωση. Τρεις λέξεις για να περιγράψουν ένα νησί που τον Xειμώνα αριθμεί μόλις πενήντα μόνιμους κατοίκους, μοιάζοντας ξεχασμένο από ταξιδιώτες και πολιτεία. Το καλοκαίρι βέβαια τα πράγματα αλλάζουν.
Η «ξεχασμένη» στα νότια της Κρήτης Γαύδος ή αλλιώς Κλαύδη, γεμίζει με κόσμο – κατασκηνωτές κυρίως – που έλκεται από την μυστήρια ενέργειά της, που θέλει να λιαστεί στις υπέροχες παραλίες του νησιού, να διαβεί τους αμμουδένιους λόφους της, να χαθεί χαζεύοντας τον έναστρο ουρανό της, να μεθύσει με τις μυρωδιές των πεύκων και της ρίγανης και να δώσει όρκο ιερό ότι θα επιστρέψει ξανά για να τα ζήσει όλα από την αρχή.
Αραξοβόλι ταξιδιωτών, εμπόρων της Αφρικής και πειρατών, η Γαύδος λέγεται πως είναι το νησί όπου ναυάγησε ο Οδυσσέας και τον υποδέχτηκε η Καλυψώ. Αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, απέχοντας περίπου 22 ναυτικά μίλια από την Χώρα των Σφακίων και 170 από το Τομπρούκ της Λιβύης. Το λιμάνι της Γαύδου είναι η Καραβέ, ενώ πρωτεύουσα της είναι το Καστρί, όπου και συγκεντρώνεται η βασική τουριστική υποδομή του νησιού. Η Γαύδος διαθέτει συνολικά τέσσερεις γραφικούς οικισμούς – το Καστρί, το Ξενάκι, τα Βατσιανά και την Άμπελο.
Περισσότερα στο iatronet.gr
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου