Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Φροντίδα για τα ζωάκια αστέγων

25.04.2014
Η κυρία Μαρία και ο τετράποδος φίλος της, ο Γιώργος, ζουν τα τελευταία χρόνια στο... πεζοδρόμιο της οδού Στουρνάρα, στο κέντρο της Αθήνας, περνώντας τη μέρα τους περιπλανώμενοι στους δρόμους της πόλης. Οι δυο τους είναι αχώριστοι και παρά τα... 18 του χρόνια ο Γιώργος, το ηλικιωμένο κόλεϊ, παραμένει πρόθυμος να ακολουθεί παντού την ταλαιπωρημένη άστεγη. Ωστόσο, η προχωρημένη ηλικία του σκύλου επιβάλλει κάποιες επισκέψεις στον γιατρό για τους απαραίτητους εμβολιασμούς και εξετάσεις, κάτι που δεν μπορεί να εξασφαλίσει η αφεντικίνα του, που στα χρόνια της κρίσης βρέθηκε άνεργη και άστεγη. Κάπου εδώ αναλαμβάνουν δράση η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (ΕΔΚΕ) και η οργάνωση Praksis (Ανάπτυξης, Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας).

«Αφορμή για τη συνεργασία των δύο οργανώσεων στάθηκαν άνθρωποι που ζουν στον δρόμο και έχουν συντροφιά τους ένα σκυλί» εξηγεί στη «δημοκρατία» η Ιωάννα Περτσινίδου, συντονίστρια του προγράμματος Praksis «Συν στο Πλην». Η Praksis αναλαμβάνει την προσέγγιση και τη φροντίδα των αστέγων-ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, λόγω και της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της οργάνωσης και στη συνέχεια οι εθελοντές κτηνίατροι περιθάλπουν τα ζώα, παρέχοντάς τους από εμβόλια μέχρι και στείρωση. «Εφόσον το σκυλί που έχει κάποιος που ζει στον δρόμο είναι υγιές, αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι και ο ίδιος υγιής, αλλά και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα» προσθέτει ο Γιάννης Μάτσας, μέλος της ΕΔΚΕ, επισημαίνοντας ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις τα ζώα αυτά -είτε γάτες είτε σκύλοι- αποτελούν τη μοναδική συντροφιά των αστέγων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεταξύ τους ένας πολύ ισχυρός δεσμός».

Στην πλατεία Βάθη ζούσε μέχρι και πριν από μερικές ημέρες η κυρία Σωσώ, που έμεινε στον δρόμο στα 80 χρόνια της. Μοναδική της παρέα ήταν το ημίαιμο λαμπραντόρ της. Οι δυο τους τελικά αναγκάστηκαν να αποχωριστούν ο ένας τον άλλον, καθώς η επιβαρυμένη υγεία της ηλικιωμένης (δυσκολευόταν ακόμα και να περπατήσει, όπως λένε οι υπεύθυνοι της Praksis) επέβαλε την εισαγωγή της σε ίδρυμα, ενώ το σκυλάκι φροντίζουν πλέον οι γείτονες. Μέχρι σήμερα οι εθελοντές της ΕΔΚΕ και της Praksis έχουν συνεργαστεί με επιτυχία σε αυτές τις δύο περιπτώσεις αστέγων, ωστόσο στόχος τους είναι να περιθάλψουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα αστέγων, και όχι μόνο στην Αθήνα.

Αγγελος Σκορδάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου