Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

φτιάχτηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Βοναπάρτη στην Αίγυπτο.

Εναντι... 4,8 εκατομμυρίων ευρώ (!) πουλήθηκε σε πλειστηριασμό ένα από τα σπαθιά που χρησιμοποιούσε στις μάχες ο Μέγας Ναπολέων


Εναντι... 4,8 εκατομμυρίων ευρώ (!) πουλήθηκε σε πλειστηριασμό ένα από τα σπαθιά που χρησιμοποιούσε στις μάχες ο Μέγας Ναπολέων. Οι εκτιμήσεις για την τελική τιμή του έπεσαν αρκετά έξω, αφού ως αρχική τιμή του πλειστηριασμού είχε τεθεί το ποσό του 1,2 εκατ. ευρώ.
Το χρυσοποίκιλτο κυρτό σπαθί, μήκους κάτι λιγότερο από ένα μέτρο, σύμφωνα με τον μύθο, φτιάχτηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Βοναπάρτη στην Αίγυπτο. Το κυρτό του σχήμα και η περίτεχνη διακόσμηση λέγεται ότι επηρεάστηκαν από την τεχνοτροπία των Αράβων. Μάλιστα η πρωτοβουλία για το κυρτό σχήμα του σπαθιού φαίνεται ότι ήταν του ίδιου του Ναπολέοντα, αφού παρατήρησε ότι το συγκεκριμένο σχήμα ήταν πιο αποτελεσματικό στο να κόβει τα κεφάλια των αντιπάλων.
Η ιστορία λέει ότι ο Βοναπάρτης κρατούσε αυτό το σπαθί κατά τη μάχη του Μαρενγκό τον Ιούνιο του 1800 στην Ιταλία, όπου τα γαλλικά στρατεύματα αντιμετώπισαν και νίκησαν τους Αυστριακούς.
Μετά τη μάχη ο Ναπολέων έδωσε το σπαθί ως γαμήλιο δώρο στον αδερφό του και από τότε το ξίφος έχει περάσει από γενιά σε γενιά στους απογόνους της οικογένειας. Σήμερα το σπαθί είναι κοινή ιδιοκτησία οκτώ διαφορετικών απογόνων.
Το περίτεχνο σπαθί είναι εθνικό κειμήλιο από το 1978 και πρέπει, σύμφωνα με τους γαλλικούς νόμους, να παραμένει σε γαλλικό έδαφος έξι μήνες τον χρόνο. Μέχρι χθες το βράδυ το όνομα του αγοραστή δεν ήταν γνωστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου