Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Υπερ της διατήρησης της Στρατιωτικής Θητείας οι Αυστριακοί

Στιγμιότυπα από την εκπαίδευση Αυστραικών Στρατιωτών (Πηγή militaryimages.net)
Στιγμιότυπα από την εκπαίδευση Αυστραικών Στρατιωτών (Πηγή militaryimages.net)
Μετά από δημοψηφισμα στις 20 Ιανουαρίου ο Αυστριακός λαός αποφάσισε συντριπτικά κατά 60% υπέρ της διατήρησης της στρατιωτικής θητείας. Η ενναλακτική επιλογή ήταν η δημιουργία ενός μικρού ευέλικτου στρατού από επαγγελματίες οπλίτες. Με φιλικές χώρες στα σύνορα και μια εξωτερική πολιτική ουδετερότητας από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου οι απειλές που αντιμετωπίζει η Αυστρία είναι μηδαμινές.
Οι υπέρμαχοι της στρατιωτικής θητείας υποστήριζαν μεταξύ άλλων ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας βοηθάνε και στην πολιτική προστασία.Ο αυστριακός στρατός (Bundesheer) θεωρείται από τους κατοίκους της χώρας τιμή και παραγωγικό στάδιο της ζωής ενός νέου. Χαρακτηριστικά οι μνήμες στρατιωτών που απεγλώβισαν με ζήλο  ένα χωριό που θάφτηκε από το χιόνι καθώς και αντιπλημμυρικά έργα που σε κάθε κλιμάκωση  των βροχών ο στρατός εγγυάται τη διατήρηση και βελτίωση τους  συμβάλλουν στην ενισχυση της φιλοπατρίας.
Θεωρούνταν επίσης ότι με τη δημιουργία επαγγελματικού στρατού η χώρα θα βρίσκεται ενα βήμα πριν την ένταξη της στο ΝΑΤΟ κάτι που αντιτάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία της χώρας.
Παρόλο που το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό νομικά για την αυστριακή βουλή, σύσσωμες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας αποφάσισαν να το σεβαστούν.
H θητεία στο αυστριακό στρατό είναι 6 μηνών και παρέχεται επίσης δυνατότητα κοινωνικής θητείας την οποία ακολουθούν περίπου 12.000 άτομα το χρόνο. Ολοι οι άντρες μέχρι τα 35 θεωρούνται έφεδροι. Κάθε δεύτερο χρόνο λαμβάνουν 12-μερη εκπαίδευση. Υπάρχει δυνατότητα & 7-9μηνης θητείας με μείωση των χρόνων εφεδρείας. Οι κληρωτοί λαμβάνουν το βαθμό του στρατιώτη μετά την ολοκήρωση της βασικής εκπαίδευσης. Όσοι διαθέτουν ηγετικές ικανότητες μπορούν να υπηρετήσουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να αποκτήσουν το καθεστώς του έφεδρου αξιωματικού στις τάξεις του Reserve Army. Μπορούν επίσης μετά από 3-4 χρόνια να μπουν στην NCO (Non Commisionned Officer) στρατιωτική ακαδημία και να αποφοιτήσουν ως Warrant Officers. Tόσο οι ενεργοί όσο και οι έφεδροι αξιωματικοί περνάνε 1 χρόνο βασική εκπαίδευση. Μετά από 3 ακόμη χρόνια για τους εν-ενεργεία αξιωματικούς στην ακαδημία Wiener Neustadt και εντατικής συχνά επαναλμβανόμενης εκπαίδευσης για τους έφεδρους φθάνουν στο βαθμό του ανθυπολοχαγού.
Τόσο η εκπαίδευση όσο και τα περαιτέρω σχολεία που περνάνε από τον απλό στρατιώτη μέχρι τους αξιωματικούς καλύπτουν πλήρως τις στρατιωτικές ανάγκες ενός σύγχρονου στρατού.
H Αυστρία είναι μέσα στις 6 Ευρωπαικές χώρες που διατηρούν στρατό που βασίζεται σε κληρωτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου