Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

το «πράσινο φως» για τη χρησιμοποίηση ιδιωτών ενόπλων φρουρών και στα πλοία με ελληνική σημαία


 Newsbomb.gr
 
«Πράσινο» φως για ένοπλους φρουρούς σε εμπορικά πλοίαΗ κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εφοπλιστών, θέτοντας σε διαβούλευση νομοσχέδιο με το οποίο δίνεται το «πράσινο φως» για τη χρησιμοποίηση ιδιωτών ενόπλων φρουρών και στα πλοία με ελληνική σημαία , για την αντιμετώπιση πιθανών πειρατικών επιθέσεων.
Η κυβέρνηση δεν έλαβε καν υπόψη τις αντιδράσεις των Ναυτεργατικών Σωματείων που εδώ και καιρό έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Μάλιστα η ΠΕΜΕΝ και τα Ένωση κατώτερων πληρωμάτων «ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ», μιλούν για προβοκατόρικο και τυχοδιωκτικό σχέδιο νόμου» και καλούν το Διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα να κηρύξει μποϊκοτάζ σε όποιο εμπορικό πλοίο χρησιμοποιήσει ιδιωτικές ένοπλες δυνάμεις.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Τη χρησιμοποίηση μέχρι και 6 ενόπλων φρουρών σε κάθε πλοίο που εκτελεί διεθνείς μεταφορές.
Απαγορεύεται η χρήση όπλων εντός της ελληνικής επικράτειας, ενώ οι φρουροί που θα παρέχουν υπηρεσίες επί του πλοίου θα τελούν υπό την εξουσία του πλοιάρχου.
Επίσης τα όπλα και τα πυρομαχικά των ενόπλων θα φυλάσσονται σε χώρο όπου θα έχουν πρόσβαση ο πλοίαρχος και ο επικεφαλής των ενόπλων ιδιωτών φρουρών ή οι αντικαταστάτες τους.
Οι ένοπλοι ιδιώτες φρουροί πρέπει να αποτελούν προσωπικό εταιρείας που είναι εγκαταστημένη και λειτουργεί νομίμως σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
Η έκδοση της άδειας
Η άδεια που εκδίδεται, κατόπιν αίτησης του πλοιοκτήτη ή διαχειριστή του πλοίου, περιλαμβάνει στοιχεία για την εξατομίκευση του πλοίου καθώς και ανάλυση του εκτιμώμενου κινδύνου, που διαμορφώνεται αφού ληφθούν υπόψη οι απόψεις του πλοιάρχου του πλοίου.
Εκδίδεται εντός δεκαπέντε ημερών από την υποβολή πλήρους φακέλου, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα για συγκεκριμένο πλοίο, ενώ η ισχύς της άδειας δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες και παρατείνεται αυτοδίκαια στην περίπτωση που αυτή λήξει, ενώ το πλοίο βρίσκεται σε πλου και μέχρι τον κατάπλου του σε λιμένα που επιτρέπεται η αποβίβαση των ιδιωτών φρουρών και του εξοπλισμού τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου