Στις αρχές της δεκαετίας του '50 ο τότε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ λόρδος Ισμέι είχε δώσει τον ακόλουθο ορισμό της Συμμαχίας «NATO must Keep the Americans In, the Russians Out and the Germans Down» (τo NATO πρέπει να διασφαλίζει την εμπλοκή των ΗΠΑ, τον αποκλεισμό της Ρωσίας και την υποταγή της Γερμανίας). Αν δεν υπάρξει απώλεια ελέγχου στη διαχείριση της κρίσης στην Ουκρανία, ο Ομπάμα έχει πετύχει και τους τρεις παραπάνω στόχους, όπως φάνηκε και από την επίσκεψή του στη Χάγη και στις Βρυξέλλες.
Η στάση των ΗΠΑ στην κρίση της Ουκρανίας έχει ήδη επιφέρει γεωπολιτικές ανακατατάξεις μείζονος κλίμακας στην Ευρασία: Η στενή συνεργασία Μόσχας-Βερολίνου με βάση το εμπόριο και την ενέργεια, που είχε δυναμική αναβάθμισης σε συνολική στρατηγική σχέση, ανήκει στο παρελθόν. Η Γερμανία επέλεξε να συστοιχηθεί με την Ουάσιγκτον και προσπαθεί να ελέγξει το κόστος της επιλογής της σε σχέση με τη Ρωσία. Το Βερολίνο είναι ο μεγάλος χαμένος από την κρίση, καθώς οι επιλογές του είχαν όλες κόστος. Επιπλέον φαίνεται να χάνει την πολιτική πρωτοκαθεδρία στην Ανατολική Ευρώπη σε μια στιγμή που διακήρυττε ότι θα έχει πλέον ενεργό εξωτερική πολιτική αντάξια του βάρους της χώρας.
Ο γνωστός αναλυτής Geοrge Friedman τονίζει ότι η μόνη ρεαλιστική αποτρεπτική έναντι της Μόσχας επιλογή για τις ΗΠΑ είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση χωρών όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και το Αζερμπαϊτζάν.
Δεν μπορούμε σήμερα να αξιολογήσουμε σε ποιο βαθμό χώρες σαν την Πολωνία, τη Ρουμανία και το Αζερμπαϊτζάν μπορούν να αποτρέψουν πολιτική παρέμβαση και πολύ περισσότερο στρατιωτική της Μόσχας σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, όσο και να ενισχυθούν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μέσω των χωρών αυτών που θα έχουν προνομιακή διμερή σχέση ασφάλειας με τις ΗΠΑ σε δομή ανεξάρτητη από το ΝΑΤΟ, η Γερμανία χάνει την πρωτοβουλία κινήσεων προς Ανατολάς, δεν μπορεί να διαπραγματευθεί τίποτε με τη Ρωσία, με την κλιμάκωση και την αποκλιμάκωση να είναι πλέον αποκλειστικό προνόμιο της Ουάσιγκτον.
Για να χρησιμοποιήσουμε αμερικανική ορολογία οι ΗΠΑ είναι πλέον -για τη Δύση- ο «ιδιοκτήτης» μιας Ευρωπαϊκής Κρίσης.
kapopoulos@pegasus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου