Τέλος Μάρτίου ξεκινά το οικολογικό πρόγραμμα «απογραφής» των άγριων ταράνδων στη Σιβηρία.  Επιστήμονες και περιβαλλοντολόγοι έχουν στην κυριολεξία «ξεχυθεί» στην περιοχή Εβένκιτης Περιφέρειας Κρασνογιάρσκ, προκειμένου να καταφέρουν να «φορέσουν» στα άγρια ζώα τα ειδικά δορυφορικά κολάρα, τα οποία θα δίνουν ανά πάσα στιγμή στίγμα, ώστε να καταγραφεί η πορεία των μετακινήσεων αλλά και η προσέγγιση του πληθυσμού τους.
Παρόμοιες μελέτες δεν έχουν διεξαχθεί στην περιοχή εδώ και 20 χρόνια. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η καταγραφή  δεν έχει μόνο επιστημονικό αλλά και οικονομικό ενδιαφέρον, καθώς οι τάρανδοι αποτελούν έναν από τους κύριους «πόρους σίτισης» για τους βορειους λαούς.
Η «τυφλή εξερεύνηση» της περιοχής δεν φέρει κανένα αξιόπιστο αποτέλεσμα, τονίζει ο  Διδάκτωρ Βιολογικών Επιστημών Αλέξαντρ Σάβτσενκο. Η περιοχή Εβένκι, που αποτελεί την κύρια κατοικία των ταράνδων, καλύπτει μια γεωγραφική περιφέρεια, μεγαλύτερη από τη Γαλλία, με πυκνότητα πληθυσμού 0,02 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο!
Επιπλέον, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου οδικό δίκτυο ή συχνή διέλευση μεταφορικών μέσων, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας να γίνεται με τη βοήθεια της αεροπορικής και διαστημικής εξερεύνησης, η οποία δίνει πολύ φτωχά αποτελέσματα.
Τη λύση της καταγραφής των άγριων ταράνδων με κολάρα που διαθέτουν ενσωματωμένο GPS την πρότεινε εν πρώτοις η Εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ανατολικής Σιβηρίας. Βάση των αποτελεσμάτων, η εταιρεία είναι έτοιμη, εάν χρειαστεί, να προσαρμόσει ανάλογα την κατασκευή των εγκαταστάσεων παραγωγής της, προκειμένου να διατηρηθεί το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής  Εβένκι.