Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

καταργεί την λίστα και καθιερώνει την σταυροδοσία για τις Ευρωεκλογές

 -Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές

Έτσι θα τους σταυρώσουμε -Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που καταργεί την λίστα και καθιερώνει την σταυροδοσία για τις Ευρωεκλογές κατατέθηκε στην Βουλή. Σύμφωνα με τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου ο βουλευτής που επιθυμεί να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής πρέπει να παραιτηθεί από την βουλευτική του έδρα.
Επιπροσθέτως, οι ψηφοφόροι θα έχουν την δυνατότητα να βάλουν έως τέσσερις σταυρούς προτίμησης ενώ το σύνολο της ελληνικής επικράτειας ορίζεται ως μια ενιαία εκλογική περιφέρεια. Σε περίπτωση που βρεθεί ψηφοδέλτιο συνδυασμού με περισσότερους από τέσσερις σταυρούς προτίμησης, προσμετρείται υπέρ του συνδυασμού ως έγκυρο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.
Επιπροσθέτως, αίρεται η απαγόρευση για την διενέργεια δημοσκοπήσεων κατά την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών – θα απαγορεύεται μόνο η διενέργεια και δημοσίευση δημοσκόπησης εντός του τελευταίου 24ωρου πριν την διενέργεια των εκλογών.
Αλλαγές γίνονται και στα ποσοστά κατανομής της εκλογικής χρηματοδότησης των κομμάτων ενώ το ανώτατο όριο δαπανών για τους υποψηφίους ευρωβουλευτές καθορίζεται στα 135.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί για τους υποψήφιους βουλευτές στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας (της Β εκλογικής περιφέρειας Αθηνών).
Αναφορικά με τις απαγορεύσεις για τους υποψηφίους ευρωβουλευτές κατά την προεκλογική περίοδο, αυτές έχουν ως εξής:
• Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας, για κάθε υποψήφιο μέλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι επιτρεπτές μέχρι δύο εμφανίσεις.
• Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τον υποψήφιο στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι επιτρεπτές μέχρι 3 εμφανίσεις σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, που εδρεύει στα διοικητικά όρια κάθε μιας από τις δεκατρείς Περιφέρειες της Χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου