Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Η ελληνική Φαναγόρεια στον ρωσικό κόλπο Ταμάν

  The National Herald
ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα – «ΑΠΕ-ΜΠΕ»). Τη μεγαλύτερη αρχαιοελληνική αποικία στο έδαφος της σημερινής Ρωσίας, την καταποντισμένη Φαναγόρεια στον κόλπο του Ταμάν, επισκέφθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και συμμετείχε για λίγο στις ανασκαφές, περήφανος για τα ευρήματα στη χώρα του.
Ο Ρώσος Πρωθυπουργός περιόδευσε στις ανασκαφές ολόκληρης της χερσονήσου του Ταμάν στα Στενά του Κερτς, που ενώνουν την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα.
ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα – «ΑΠΕ-ΜΠΕ»). Τη μεγαλύτερη αρχαιοελληνική αποικία στο έδαφος της σημερινής Ρωσίας, την καταποντισμένη Φαναγόρεια στον κόλπο του Ταμάν, επισκέφθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και συμμετείχε για λίγο στις ανασκαφές, περήφανος για τα ευρήματα στη χώρα του.

Ο Ρώσος Πρωθυπουργός περιόδευσε στις ανασκαφές ολόκληρης της χερσονήσου του Ταμάν στα Στενά του Κερτς, που ενώνουν την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα. Μάλιστα βούτηξε σε βάθος 200 μέτρων, όπου ανακάλυψε, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του και δύο αρχαίους αμφορείς.
Με την ιδιότητα του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας, που χρηματοδοτεί τις ανασκαφές στην περιοχή, ο κ. Πούτιν ξεναγήθηκε από τον επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών καθηγητή Βλαντιμίρ Κουζνετσόφ, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην ανασκαφή του ταφικού λόφου Μπογιούρ-Γκαρά του 4ου αιώνα, η οποία ολοκληρώνεται περί τα τέλη της σεζόν (ήδη ο «Ε.Κ.» πρόβαλε από χθες το γεγονός με πρωτοσέλιδη φωτογραφία).
Ο ταφικός λόφος («κουργκάν») έχει ύψος 10-11 μέτρα και διάμετρο 100 και θεωρείται μοναδικό και περίπλοκης δομής μνημείο, του οποίου όμως ίσως παραμείνει άγνωστο το μεγάλο μυστικό, το ποιος, δηλαδή, σημαντικός άνδρας της Φαναγόρειας θάφτηκε εκεί.
Ο Ρώσος Πρωθυπουργός ήταν εξαιρετικά ευδιάθετος, συμμετείχε επανειλημμένως σε εργασίες, αποδεχόμενος προσκλήσεις φοιτητών και κατά την άποψη πολλών παρατηρητών πραγματοποίησε μια ακόμη επιτυχημένη προεκλογική εμφάνιση ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου και των προεδρικών του ερχόμενου Μαρτίου.
Μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Ακρόπολη στο κεντρικότερο σημείο της Φαναγόρειας, όπου βρίσκεται το παλάτι του άρχοντα του Βασιλείου του Βοσπόρου, του Μιθριδάτη του 6ου του Ευπάτορος. Το μνημείο ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2009 από την αρχαιολογική ομάδα του Β. Κουζνετσόφ και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην καταγραφή της ιστορίας του κατοπινού Βασιλείου του Πόντου.
Σε μια σημαντική γεωστρατηγική θέση, από όπου ελέγχεται το πέρασμα από τη Μαύρη Θάλασσα στην Αζοφική, Ελληνες άποικοι δημιούργησαν κατά την Αρχαιότητα σπουδαίους πολιτισμούς.
Οπως εξηγεί στο «ΑΠΕ-ΜΠΕ» ο ιστορικός, Βλάσης Αγτζίδης, «η χερσόνησος του Ταμάν στη βορειοανατολική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας μαζί με την Κριμαία στα βόρεια αποτέλεσαν τις βορειότερες ελληνικές εγκαταστάσεις με διάρκεια. Οι αποικίες αυτές αποτέλεσαν μάλιστα δίοδο διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού στις τότε βαρβαρικές περιοχές».
Το ελληνικό στοιχείο εμφανίζεται στη χερσόνησο του Ταμάν με τους μεγάλους αποικισμούς του 6ου αιώνα π.Χ. Ανάμεσα στους οικισμούς που ιδρύθηκαν στην περιοχή συμπεριλαμβάνονται η Φαναγορεία, η Ερμώνασσα, οι Κήποι και η Γοργιππία.
Στα Ελληνιστικά χρόνια ιδρύεται το εξαιρετικά σημαντικό βασίλειο του Κιμμέριου Βοσπόρου, «το απώτατο ελληνικό βασίλειο προς το βορρά», όπως επισημαίνει ο κ. Αγτζίδης.
Η ελληνική παρουσία συνεχίζει να υφίσταται ως το 13ο αιώνα, οπότε εγκαθίστανται εκεί τουρκικά και μογγολικά φύλα. Ελληνες επανεμφανίζονται στην περιοχή στα μέσα του 19ου αιώνα, οπότε συρρέουν στην περιοχή μετανάστες από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου και την Πελοπόννησο. Η σημαντική Φαναγορεία Οπως αναφέρει η συγγραφέας, Αγιάτις Μπενάρδου στην Εγκυκλοπαίδεια του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για τον Εύξεινο Πόντο, η Φαναγορεία ιδρύθηκε στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. από κατοίκους των Αβδήρων και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη σε έκταση ελληνική αποικία στην περιοχή. Παρ’ ότι οι αναφορές στις γραπτές πηγές δεν είναι πολλές, τόσο ο Εκαταίος ο Μιλήσιος όσο και ο Στράβων αναφέρθηκαν στην τοποθεσία και την εμπορική δραστηριότητά της. Κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. η οικονομική άνθηση της πόλης ήταν μεγάλη, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης αλλά και της ανάπτυξης της γεωργικής παραγωγής της πόλης (σιτηρά και αμπελοκαλλιέργεια).
Κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. η Φαναγορεία ενώθηκε με το Παντικάπαιο και άλλες πόλεις των χερσονήσων Κερτς και Ταμάν και σχημάτισαν το βασίλειο του Βοσπόρου. Κατά τον 3ο και 4ο αιώνα μ.Χ. η πόλη παρήκμασε οικονομικά και τελικά έπεσε στα χέρια των Ούνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου