Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Η προσωνυμία Μεστ οφειλόταν στη συχνή μέθη του.

Ο Σουλτάνος Σελίμ Β΄, ή Σελήμ Β΄, (28 Μαΐου 1524 - 15 Δεκεμβρίου 1574), ο επιλεγόμενος Μεστ (= μέθυσος), ήταν ο 11ος Οσμανίδης Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1566-1574) και ο 90ος Χαλίφης του Ισλάμ.
Παρά ταύτα σπουδαία ιστορικά γεγονότα σημάδεψαν τη βασιλεία του, σημαντικότερα των οποίων ήταν: η επανάκτηση της Υεμένης, η συνομολόγηση της συνθήκης της Αδριανούπολης (17 Φεβρουαρίου 1568) μεταξύ Οίκου των Αψβούργων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το μεγαλεπήβολο σχέδιο διάνοιξης διώρυγας - ζεύξης των ποταμών Βόλγα και Ντον, που κατέληξε σε πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία, μετά από προδοσία, η κατάληψη της Κύπρου, θέτοντας τέλος στην Ενετοκρατία της Κύπρου, συνέπεια της οποίας ήταν τον επόμενο χρόνο η ναυμαχία της Ναυπάκτου, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε η κατάληψη της Τυνησίας, κ.ά.
Γενικά επί βασιλείας του Σελίμ Β΄ η έκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αυξήθηκε περί τα 300.000 τ.χλμ.
Ο Σελίμ Β΄ επιχείρησε εκστρατεία εναντίον της Ρωσίας, η οποία απέτυχε παταγωδώς και στη συνέχεια κυρίευσε την Υεμένη. Παρά τις προειδοποιήσεις του Βεζύρη Μεχμέτ Σοκολή κατέλαβε τη Κύπρο, το 1571, σφάζοντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αυτή η κίνηση είχε σαν αποτέλεσμα να συνασπιστούν οι μεγάλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις, δηλαδή η Ισπανία, το κράτος του Πάπα, η Γερμανική Αυτοκρατορία, η Βενετία και η Μάλτα, και στη ναυμαχία της Ναυπάκτου να καταστρέψουν τον Τουρκικό στόλο. Παρ' όλα αυτά οι Οθωμανοί κατάφεραν το 1574, μερικούς μήνες πριν το θάνατο του Σελίμ Β΄, να καταλάβουν την Τυνησία, την οποία ήλεγχαν οι Ισπανοί, και να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στη Μεσόγειο.
  • Σημειώνεται ότι ο Σελίμ Β΄ μετά την κατάληψη της Κύπρου προστάτεψε την Εκκλησία της Κύπρου επαναφέροντας την εκκλησιαστική τάξη και την κυριαρχία της μετά τους διωγμούς που είχε υποστεί κατά την Ενετοκρατία.
Σελίμ Β΄
Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Χαλίφης του Ισλάμ
Σελίμ Β΄
Tughra of Selim II.JPG
Περίοδος Εξουσίας 1566 - 1574
Προκάτοχος Σουλεϊμάν Α΄
Διάδοχος Μουράτ Γ΄
Οίκος Οίκος των Οσμανιδών
Δυναστεία Οθωμανική Δυναστεία
Πατέρας Σουλεϊμάν Α΄
Βαλιντέ Σουλτάνα Χουρέμ Σουλτάν
Γέννηση 28 Μαΐου 1524
Γενέτειρα Κωνσταντινούπολη
Θάνατος 15 Δεκεμβρίου 1574 (50 ετών)
Τόπος θανάτου Κωνσταντινούπολη
Τόπος ταφής Αγίας Σοφίας
Σύζυγος Νουρμπανού Σουλτάν
Σελιμιγιέ Σουλτάν
Επίγονοι Μουράτ Γ'
Ηγεμόνας Αμπντουλάχ
Ηγεμόνας Οσμάν
Ηγεμόνας Μουσταφά
Ηγεμόνας Σουλεϊμάν
Ηγεμόνας Μεχμέτ
Ηγεμόνας Μαχμόυτ
Ηγεμόνας Τζιχανγκίρ
Φατμά Σουλτάν
Εσμαχάν Σουλτάν
Σαχ Σουλτάν
Γκεβχερχάν Σουλτάν
          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου