Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Θαλάσσιος χώρος νήσου Σκιάθου





Από το ναυάγιο στη θέση Αραπάκια (Σκιάθος)

 Η νήσος Σκιάθος μέχρι το 2012 ήταν ανεξερεύνητη υποβρυχίως, παρά το γεγονός ότι το σύμπλεγμα των νησιών των Βορείων Σποράδων έχει ενδελεχώς ερευνηθεί από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Από το 2012 και μετά, η θαλάσσια περίμετρος του νησιού ερευνάται συστηματικά με πολύ σημαντικά αποτελέσματα.
Σε βραχονησίδες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νησιού εντοπίστηκε ναυάγιο, με εμπορικούς αμφορείς του 4ουαι πΧ. Μεγάλα τμήματα των αμφορέων είναι πακτωμένα στα βράχια και συναντώνται σε έκταση 80 τ.μ. περίπου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι παρόμοιοι αμφορείς έχουν βρεθεί και σε κλασικό ναυάγιο σε γειτονικό νησί των Β. Σποράδων.
Σε μικρή απόσταση από το πρώτο ναυάγιο εντοπίστηκε φορτίο ενός δεύτερου ναυαγίου, όπου σώζονται τμήματα από εμπορικούς αμφορείς που χρονολογούνται στον 6ου -7ου αι. μ Χ
Νέο ναυάγιο της ίδιας εποχής( 6ος -7ος αι .μ.Χ,) εντοπίστηκε στον όρμο του Ξέρξη, αποτελούμενο από μεγάλα τμήματα εμπορικών αμφορέων πακτωμένα στα βράχια.
Στην περιοχή της Λαζαρέτας εντοπίστηκε φορτίο ναυαγίου του 6ου -7ου αι. μ.Χ . Το πλοίο χτύπησε στους βράχους και για αυτό υπάρχουν κομμάτια αμφορέων που είναι και συγκολλημένα στο βραχώδη βυθό.
Στο πλαίσιο της έρευνας αποτυπώθηκε η θεμελίωση του υστερορωμαικού μόλου που βρίσκεται στην περιοχή της Λαζαρέτας. και πραγματοποιήθηκε γεωφυσική διασκόπιση στο κόλπο του λιμανιού της Σκιάθου.
Η παρουσία παράκτιων αρχαίων καταλοίπων, οι λιμενικές εγκαταστάσεις και ο εντοπισμός μεγάλου αριθμού ναυαγίων διαφόρων εποχών, αποδεικνύει ότι η Σκιάθος ήταν ο ενδιάμεσος διαχρονικός σταθμός ενός σημαντικού εμπορικού θαλάσσιου δρόμου μεταξύ της Β. Εύβοιας, Σποράδων και του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Χρηματοδότες: ΥΠΠΟΑ,Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Περιοχή: Νομός Μαγνησίας, Θεσσαλία
Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:
Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων
Εμπλεκόμενες Υπηρεσίες ή Φορείς:
ΙΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Επιστημονικοί υπεύθυνοι:
Μαγδαληνή Αθανασούλα
ΠΕ Αρχαιολόγων - Καταδυόμενων
Τηλ: +30 210 92 35 105
Fax: +30 210 92 35 707
E-mail: eena@culture.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου