Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) παρέλαβε τους νέους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια (SLBM) «Layner», ανακοίνωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο πηγή στο ρωσικό στρατιωτικό - βιομηχανικό σύμπλεγμα.
Ο πύραυλος εγκρίθηκε για να ενταχθεί σε υπηρεσία, στην αρχή του 2014. Με τους SLBM «Layner» θα εξοπλιστούν τα στρατηγικά υποβρύχια του Βόρειου Στόλου κλάσης «Delfin». Με τους καινούργιους βαλλιστικούς πυραύλους στο οπλοστάσιο του στόλου, η βορειοδυτική ομάδα υποβρυχίων θα μπορέσει να διατηρήσει το σημερινό υψηλό επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας, τουλάχιστον μέχρι το 2025-2030.

Χαρακτηριστικά

Το μήκος του SLBM P-29RMU2.1 «Layner» είναι περίπου 15 μέτρα, η διάμετρος του 1,9 μέτρα και έχει αρχικό βάρος (κατά την εκτόξευση) πάνω από 40 τόνους. Το πυραυλικό σύστημα επιτρέπει πολλαπλές και μονές εκτοξεύσεις πυραύλων από υποβρύχια που κινούνται σε βάθη μέχρι 55 μέτρα και με ταχύτητες έως και επτά κόμβους.
Το πρόγραμμα πτητικών δοκιμών των πυραύλων «Layner» ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2011. Συνολικά έγιναν δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις. Και οι δύο με επιτυχία. Στα «Delfin», οι νέοι SLBM θα χρησιμοποιούνται όπως και οι αναβαθμισμένοι βαλλιστικοί πύραυλοι «Sineva», τροποποιημένη έκδοση των οποίων είναι οι «Layner». Ο νέος πύραυλος έχει τα ίδια πτητικά χαρακτηριστικά με το «Sineva», αλλά είναι πιο εξελιγμένο σύστημα, που μπορεί να διαπεράσει ευκολότερα την εχθρική αντιπυραυλική άμυνα και έχει μεγαλύτερη εμβέλεια δράσης. Ο νέος βαλλιστικός πύραυλος μπορεί να μεταφέρει κεφαλές συνδυασμένων πυρομαχικών (συμβατικά, πυρηνικά). Ένα ακόμα πλεονέκτημά του είναι ότι οι κεφαλές μπορούν να τοποθετηθούν ταυτόχρονα με τον εξοπλισμό παραπλάνησης των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας.
Οι «Layner» μπορούν να μεταφέρουν από 9 μέχρι 12 κεφαλές χαμηλής ισχύος. Τα  χαρακτηριστικά των νέων πυραύλων είναι ανώτερα από τους πυραύλους «Bulava» και οι δείκτες ενεργειακής απόδοσης υπερτερούν όλων των σύγχρονων στρατηγικών πυραύλων στερεού καυσίμου της Μεγάλης Βρετανίας, της Κίνας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πολεμικού Ναυτικού, οι «Layner» χρειάζονται για να διατηρήσουν οι στρατηγικές δυνάμεις του ΠΝ το σημερινό υψηλό επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας, μέχρι να παραδοθούν όλα τα υποβρύχια της επόμενης γενιάς «Borey» (έργο 955) που είναι εξοπλισμένα  με πυραύλους «Bulava». Μέχρι τώρα, έχουν παραληφθεί δύο υποβρύχια κλάσης «Borey», το τρίτο βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών και το τέταρτο χτίζεται.
«Layner» Vs «Bulava»
Αν και ορισμένοι στρατιωτικοί, όπως ο πρώην επικεφαλής του επιτελείου των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, Βλαντίμιρ Γιέσιν, πιστεύουν ότι ο «Layner» είναι άμεσος ανταγωνιστής του πυραύλου «Bulava», η πραγματικότητα δεν είναι αυτή. Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ των δύο συστημάτων, επειδή διαφέρουν τόσο στα δομικά, όσο και στα προωθητικά τους χαρακτηριστικά: Οι «Sineva» και οι «απόγονοι» τους «Layner», είναι πύραυλοι υγρών καυσίμων, οι «Bulava» πετάνε με την καύση στερεών καυσίμων. Επιπλέον, οι δύο πύραυλοι ανήκουν σε διαφορετικές «κατηγορίες βάρους»: Οι «Sineva» είναι βαρύτεροι (τουλάχιστον κατά 4 τόνους) και μεγαλύτεροι (κατά 3 μέτρα).
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, δεν έχει προγραμματιστεί η ανάπτυξη νέων εκδόσεων-τροποποιήσεων πυραύλων «Layner» στο μέλλον, αν και διαθέτουν πλεονέκτημα έναντι των «Bulava». Η Ρωσία έχει προσανατολιστεί στη δημιουργία SLBM με χρήση στερεών καυσίμων, επειδή οι πύραυλοι υγρού καυσίμου, αν και είναι πιο ισχυροί από τους αντίστοιχους με στερεό καύσιμο, είναι πιο επικίνδυνοι στο χειρισμό, ειδικά σε συνθήκες εκτόξευσης από θάλασσα.