Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Κατασκεύασαν το τόξο του Απόλλωνα

Κατασκεύασαν το τόξο του Απόλλωνα



Χάρτες Αναλυτικοί χάρτες για την Ελλάδα! Όλα τα πιθανά σημεία ενδιαφέροντος. www.xo.gr/Maps
Ενδιαφέρον ερευνητικό πεδίο προσφέρει η πειραματική αρχαιολογία στους λάτρεις της ιστορίας και του πολιτισμού, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα σε δύο τολμηρούς Βολιώτες, να κατασκευάσουν πιστό αντίγραφο του τόξου του Απόλλωνα, έχοντας ως βάση τις γραπτές πηγές και τις παραστάσεις των αρχαίων αγγείων.

Οι Θοδωρής Σδρούλιας και Γιώργος Ραΐδης, δεν ακολουθούν την πεπατημένη σε σχέση με την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους, αλλά μελετούν τους αρχαίους συγγραφείς και έχουν αναπτύξει συνεργασία με αρχαιολόγους και ιστορικούς εντός και εκτός των τειχών, μελετώντας και εφαρμόζοντας στην σύγχρονη εποχή, με βάση την αναστατική μέθοδο, δεδομένα που ίσχυαν χιλιάδες χρόνια πριν.

Το έναυσμα για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία δόθηκε πριν από 30 χρόνια «την εποχή κατά την οποία σπούδαζα Αρχιτεκτονική στη Φλωρεντία» αναφέρει ο Θοδωρής Σδρούλιας, εμπνευστής και δημιουργός του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών «Λάπηθες», που μετράει ήδη περισσότερους από 200 φίλους σε πανθεσσαλική βάση. «Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο», συνεχίζει ο ίδιος, «μου δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ για πρώτη φορά με την πειραματική αρχαιολογία, χάρη σε μια καθηγήτριά μου, η οποία διοργάνωνε ανάλογες δραστηριότητες, παρακολουθούσαμε εκδηλώσεις με μεσαιωνικές πανοπλίες, μας μιλούσε για την περίοδο της Αναγέννησης και βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όλη αυτή τη διαδικασία, η οποία έχει ως βάση την αρχαία Ελληνική φιλοσοφία».

Τη δεδομένη χρονική περίοδο «γεννήθηκε» από μια ομάδα φοιτητών το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών και εφαρμογών «Λάπηθες», το οποίο έμελλε να αποτελέσει την απαρχή μιας πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας, που γεννήθηκε στο Βόλο και διευρύνεται διαρκώς.

«Αυτή την στιγμή μελετούμε τις πανοπλίες και τα τόξα που χρησιμοποιούνταν κατά τη μυκηναϊκή εποχή, προκειμένου να δούμε τι εφαρμογή μπορούν να έχουν σήμερα και κάτω από ποιες μορφές» υπογραμμίζει ο εμπνευστής της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και προσθέτει «μελετώντας το αρχαίο τόξο με τον Γιώργο Ραΐδη, ο οποίος είναι καθηγητής πολεμικών τεχνών, μπήκαμε στη διαδικασία, να κατασκευάσουμε αρχαίο τόξο της μυκηναϊκής περιόδου».

Το τόξο του Απόλλωνα δημιουργήθηκε με πολύ μεράκι, υπομονή, επιμονή και φυσικά υλικά, με βάση τα δεδομένα της αρχαιότητας. Έχοντας ως πρώτη ύλη το ξύλο της αγριελιάς, του ίταμου, της οξιάς, της πεύκης, των δέντρων που υπήρχαν και κατά την αρχαιότητα, οι δύο Βολιώτες κατασκεύασαν το τόξο-φόβητρο των μαχών, που έμεινε στην ιστορία.





Γράφουν ιστορία

«Η λευκή και η μαύρη πεύκη δίνουν πολύ καλά τόξα, αρκετά δυνατά και πολύ εύχρηστα» αναφέρει ο Γιώργος Ραΐδης, ο οποίος κατασκεύασε το τόξο του Απόλλωνα, τονίζοντας ότι «ένα τόξο κατασκευασμένο από λευκή πεύκη μπορεί αυτή τη στιγμή να δώσει ένα τόξο με δύναμη 30 ως 40 λίμπες, διαπερνώντας λινοθώρακα σε απόσταση 40 περίπου μέτρων».

Οι δύο Βολιώτες ξεκίνησαν πειραματικά και εργάστηκαν μεθοδικά επί 4 περίπου μήνες, από την μέρα που έκοψαν το ξύλο, μέχρις ότου έλαβε την τελική του μορφή το αρχαίο τόξο.

Μια ακόμη σημαντική δραστηριότητα της τολμηρής ομάδας είναι η μελέτη και ανακατασκευή της στολής των Θεσσαλών ιππέων του 8ου αιώνα πΧ, που διακρίνεται στον ελαφρύ και τον βαρύ οπλισμό.

Ολοκληρώνοντας τα συγκεκριμένα βήματα, έπονται και άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, όπως η ανακατασκευή του τόξου του Φιλοκτήτη, αλλά και άρματος του 1.300 πΧ, προκειμένου να διευρυνθεί ο κύκλος της γνώσης.



Πηγή: taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου