Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Οδοιπορικό στο φημισμένο Βελούχι

 
Με αφετηρία το Καρπενήσι, πρωτεύουσα της Ευρυτανίας και μια από τις ωραιότερες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, σχεδιάσαμε το οδοιπορικό μας στο επιβλητικό ορεινό συγκρότημα του Τυμφρηστού.

Νωρίς το πρωί ανεβήκαμε στο χιονοδρομικό κέντρο, στη θέση «Διαβολότοπος». Από εδώ απολαύσαμε την ηρεμία του τοπίου και τη μαγευτική θέα, την ώρα όπου ο ήλιος είχε αρχίσει πλέον να φωτίζει τη χιονισμένη κορυφή του Τυμφρηστού, το φημισμένο Βελούχι (υψόμετρο 2.315).

Αφήνοντας πίσω μας το χιονοδρομικό κέντρο, ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας γύρω από τον Τυμφρηστό. Στις δυτικές πλαγιές του συναντήσαμε το Στένωμα, το Παυλόπουλο και την Παππαδιά, χωριά με θέα στις κορυφές των Αγράφων.

Στους Δομιανούς, παραδοσιακό χωριό με πετρόχτιστα σπίτια και λιθόστρωτους δρόμους, επισκεφθήκαμε τη μονή της Παναγίας. Στη συνέχεια, αφού περάσαμε από την Αγία Παρασκευή, οικισμό με παραδοσιακό νερόμυλο, φθάσαμε στην Αγία Τριάδα, γραφικό χωριό στους βόρειους πρόποδες του Τυμφρηστού, όπου αφθονούν τα τρεχούμενα νερά και τα έλατα.

Αρχίζοντας πλέον τη διαδρομή μας κοντά στους ανατολικούς πρόποδες του Τυμφρηστού, είδαμε το χωριό Άγιο Χαράλαμπο και το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, κοντά στη διασταύρωση προς τη Φουρνά.

Μετά τη «Σαρακατσάνικη Στάνη» και την περιοχή της σήραγγας Τυμφρηστού επισκεφθήκαμε τα χωριά Άγιο Νικόλαο και Μυρίκη. Η Καλλιθέα, στη συνέχεια της διαδρομής μας, δικαίωσε την ονομασία της με την εξαίρετη θέα της στο Καρπενήσι. Τέλος, ο λόφος του Αγίου Δημητρίου, με την ομώνυμη εκκλησία στην κορυφή του, μας έδωσε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε το Καρπενήσι από κοντά.

Είναι βέβαιο ότι η περιήγηση στο υπέροχο ανάγλυφο του Τυμφρηστού, όπως και στις υπόλοιπες περιοχές της Ευρυτανίας, θα σας προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις.

Πατήστε εδώ για να βρείτε όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για το Καρπενήσι, τα χωριά του Τυμφρηστού, αλλά και ολόκληρη την Ευρυτανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου