Τρίτη 15 Απριλίου 2014

75.000 Επιταγές Εισόδου στην Εργασία με επίδομα έως 2.700 ευρώ σε ανέργους


-Πότε ξεκινά το πρόγραμμα Voucher για την είσοδο στην αγορά εργασίας για νέους έως 29 ετών
Τις 75.000 θα φτάσουν οι ωφελούμενοι από το νέο κύκλο του προγράμματος Voucher «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για νέους έως 29 ετών» , που ξεκινάει μέσα τον Απρίλιο.Το πρόγραμμα voucher απευθύνεται σε νέους ανέργους έως 29 ετών, οι οποίοι θα απασχοληθούν για 5 μήνες σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, οι 50.000 δικαιούχοι των voucher θα ενταχθούν σε εταιρίες που ανήκουν σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, πλην του τουρισμού, και οι υπόλοιπες 25.000 σε επιχειρήσεις τριών συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας: το λιανικό εμπόριο και ειδικότερα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τον τουρισμό και τον κατασκευαστικό τομέα.
Οι δικαιούχοι των voucher θα έχουν την ευκαιρία να καταρτιστούν μέσω των ΚΕΚ και θα κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση στις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Η συνολική αμοιβή για την κάθε θέση αναμένεται και να διαμορφωθεί, όπως και πέρσι που έτρεξε ο πρώτος κύκλος του προγράμματος, από 2.400 έως 2.700 ευρώ ανά εργαζόμενο, με προοπτικές να επιδοτηθούν στη συνέχεια οι εταιρίες του ιδιωτικού τομέα ώστε οι προσωρινές θέσεις απασχόλησης να γίνουν μόνιμες.
Προϋποθέσεις
Οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα voucher δεν αναμένεται να έχει διαφοροποιήσεις από το περσινό πρόγραμμα. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνεργοι νέοι οι οποίοι πληρούν τα εξής: Α κατηγορία: Απόφοιτοι πανεπιστημίων/ΤΕΙ ηλικίας μέχρι 29 ετών:
Να είναι κάτοχοι πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας ή του εξωτερικού αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ ή βεβαίωσης περί αναγνωρισμένων επαγγελματικών προσόντων, πτυχιούχων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, από το ΣΑΕΙ ή το ΣΑΕΠ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. * Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.
Οσοι πληρούν τα δύο παραπάνω κριτήρια και συμμετέχουν σε Επαγγελματικά Επιμελητήρια/ Ενώσεις. Β' κατηγορία: Απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών:
Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.
Διαδικασία και εκδήλωση ενδιαφέροντος
Για τους ανέργους:
Κάθε ενδιαφερόμενος για να εγγραφεί στο Μητρώο Ωφελουμένων και να συμμετάσχει στην παρούσα δράση πρέπει:
Να συμπληρώσει και να υποβάλει σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω Διαδικτύου, στην ειδική ιστοσελίδα (http://www.voucher.gov.gr) τη φόρμα «Αίτηση συμμετοχής», μόλις ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία τον Απρίλιο.
Να διαφυλάξει το αποδεικτικό της υποβολής της αίτησής του, το οποίο αναγράφει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ), καθώς και τπν ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της.
Ο κωδικός ΚΑΥΑΣ είναι μοναδικός για κάθε αίτηση συμμετοχής, χορηγείται αυτόματα από το οικείο μηχανογραφικό σύστημα με την υποβολή της, αποτελεί το αποδεικτικό υποβολής της και χρησιμοποιείται αντί για το ονοματεπώνυμο του αιτούντος σε όλα τα έγγραφα (Μητρώα, πίνακες κ.ά.) που δημοσιεύονται στο πλαίσιο της παρούσας.
Στη συνέχεια και εφόσον επιλεγεί βάσει των κριτηρίων και της διαδικασίας που περιγράφεται στην πρόσκληση, θα εγγραφεί σε «Μητρώο Ωφελουμένων» και θα δικαιούται την «Επιταγή Εισόδου» στην αγορά εργασίας. Οι υπηρεσίες κατάρτισης θα παρασχεθούν από παρόχους κατάρτισης (Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης ΚΕΚ, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ κ.λπ.) που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα εγγραφούν στο Μητρώο Παρόχων.
Η πρακτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, στις οποίες δεν συμμετέχει έμμεσα ή άμεσα το Ελληνικό Δημόσιο και θα έχει συνάφεια με το αντικείμενο του προγράμματος θεωρητικής κατάρτισης που παρακολούθησε ο ωφελούμενος.
Συγκεκριμένα, κάθε άνεργος ηλικίας 18 έως 29 ετών που θα εγγραφεί στο Μητρώο Ωφελουμένων δικαιούται μια προσωπική «επιταγή εισόδου» στην αγορά εργασίας με την οποία θα λάβει υπηρεσίες κατάρτισης (θεωρία και πρακτική) καθώς και υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης.
Επίσης, αποκτά τη δυνατότητα να επιλέξει πάροχο κατάρτισης, πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και αναλυτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Μέσω της επιταγής, ο πάροχος κατάρτισης θα πληρωθεί για τις υπηρεσίες που θα παρέχει στον καταρτιζόμενο. Μεταξύ παρόχου κατάρτισης, επιχείρησης πρακτικής άσκησης και καταρτιζόμενου υπογράφεται τριμερής.
Για τους παρόχους κατάρτισης:
Οι αιτήσεις για το Μητρώο Παρόχων Κατάρτισης υποβάλλονται ηλεκτρονικά αποκλειστικά στην ειδική ιστοσελίδα για τη δράση www.voucher.gov.gr, όταν ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία τον Απρίλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου