Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

πού θα πρέπει να καταστραφούν τα συσσωρευμένα από τη Δαμασκό αποθέματα; Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα πρέπει να καταστραφούν 1300 κιλά τοξικών ουσιών.

Τα χημικά όπλα της Συρίας θα ταξιδέψουν στην Αλβανία;Τα χημικά όπλα της Συρίας θα ταξιδέψουν στην Αλβανία
;Στη Συρία τελείωσε η πρώτη φάση του χημικού αφοπλισμού. Έχουν καταστραφεί εκεί εγκαταστάσεις παραγωγής τοξικών ουσιών.

Τώρα μπροστά στη διεθνή κοινότητα τίθεται το κύριο ερώτημα - πού να καταστραφούν τα συσσωρευμένα από τη Δαμασκό αποθέματα; Το πιο πιθανό είναι ότι οι δηλητηριώδεις ουσίες θα καταστρέφονται στην Αλβανία υπό την διεύθυνση του Βελγίου ή της Γαλλίας. Δεν μένει μακριά και η Ρωσία.

 Η Μόσχα μπορεί να διαθέσει για τους σκοπούς αυτούς περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια.

Η Συρία δεν μπορεί να παράγει πλέον χημικά όπλα. Η χώρα έχει εφαρμόσει το πρώτο σημείο του προγράμματός της - μέχρι την 1η Νοεμβρίου, έχει καταστρέψει όλο τον εξοπλισμού παραγωγής τοξικών ουσιών, καθώς επίσης και τα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των χημικών όπλων.

 Ανακοίνωσε αυτές τις πληροφορίες τις οποίες περίμενε κυριολεκτικά όλος ο κόσμος ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) Κριστιάν Σαρτιέ.
Τώρα οι παγκόσμιες δυνάμεις θα πρέπει να λύσουν το κύριο πρόβλημα – πού θα πρέπει να καταστραφούν τα συσσωρευμένα από τη Δαμασκό αποθέματα; Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα πρέπει να καταστραφούν 1300 κιλά τοξικών ουσιών. Στην ίδια τη Συρία αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.
Όπως έγινε γνωστό χθες, τα χημικά όπλα θα μεταφερθούν προφανώς στην Αλβανία. Πρώτον, τα Τίρανα, που σχεδόν εξ ολοκλήρου προσανατολίζονται στις ΗΠΑ, μάλλον δεν θα απορρίψουν την αντίστοιχη πρόταση της Ουάσιγκτον. 

 Δεύτερον, υπόσχονται στους Αλβανούς καλή χρηματοδότηση. 

Εκτός απ’ αυτό, η χώρα έχει ήδη τέτοια πείρα. Πριν από έξι χρόνια, οι τοπικές Αρχές είχαν ολοκληρώσει την πρώτη στην παγκόσμια ιστορία διαδικασία ολοκληρωτικού χημικού αφοπλισμού με τη συμμετοχή της Γερμανίας, της Ελβετίας και των ΗΠΑ. 

Τα Τίρανα το 2007 είχαν καταστρέψει σχεδόν 16 τόνους αερίου μουστάρδας και άλλων τοξικών ουσιών που είχαν αποθηκευτεί ακόμα στα χρόνια της διακυβέρνησης του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα, είπε ο χημικός Μπιορν Άρνε Τζόνσον, ο οποίος κατά τη διάρκεια 30 και πάνω χρόνων ασχολείται με τα προβλήματα των χημικών όπλων:
- Θεωρώ ότι ο βασικός λόγος συνίσταται στο ότι η Αλβανία σχετικά πρόσφατα κατέστρεψε τα χημικά της όπλα, μάλιστα με επιτυχία. Για αυτό τον λόγο ακριβώς είναι η πιο πιθανή υπόψηφια απ’όλες τις άλλες χώρες.
Οι αμερικανικές εφημερίδες γράφουν ότι μπορεί να βοηθήσει την Αλβανία στην καταστροφή των συριακών χημικών όπλων ακόμα μια χώρα – το Βέλγιο ή η Γαλλία. Μαζί με αυτές τις χώρες λύνεται ακόμα ένα πρόβλημα – το πρόβλημα της μεταφοράς των τοξικών ουσιών, - είπε στη συνέχεια ο Μπιορν Άρνε Τζόνσον
- Νωρίτερα ήθελαν να μεταφέρουν χημικά όπλα στην Αλβανία με πλοίο, αλλά η Σουηδία δήλωσε ότι μπορεί να τα μεταφέρει αεροπορικώς. Μου φαίνεται ότι δεν είναι δύσκολη η μεταφορά των χημικών όπλων από τη Συρία στην Αλβανία με αυτόν τον τρόπο.
Δεν μένει μακριά και η Μόσχα. Μαζί με δεκάδες άλλες χώρες, η Ρωσία, όπως αναμένεται, θα χορηγήσει για την επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων περίπου δύο εκατομμύρια δολάρια. Εκτός απ’αυτό, θα παρέχει και μεταφορικά μέσα για τη μεταφορά χημικών αποθεμάτων της Συρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου