Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Ειδικές επιχειρήσεις: «ΓΥΠΑΕΤΟΣ 2013» στην Κρανέα

Με τη συμμετοχή μονάδων ειδικών επιχειρήσεων από όλους τους Κλάδους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και επιθετικών ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού του Ελληνικού Στρατού διεξήχθη το διήμερο 5 και 6 Νοεμβρίου στο πεδίο βολής «Κρανέας», στη Θεσσαλία, η διακλαδική τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Γυπαετός 2013».
Η άσκηση περιελάμβανε βολές επιχειρησιακών όπλων αέρος εδάφους από τα μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ σε συνεργασία με καταδείκτες λέιζερ από το έδαφος και τον αέρα.

Συγκεκριμένα στην άσκηση συμμετείχαν τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache (δύο AH-64A από το 1ο Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων [1ο ΤΕΕΠ] και δύο AH-64DHA από το 2ο ΤΕΕΠ), ομάδες δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων και μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (6 F-16 Block 50, Block 52+ και 52+ Advanced, 2 F-4E Peace Icarus 2000 και 2 A-7E Corsair II).
Σύμφωνα με πληροφορίες οι βολές ποικιλίας από αέρος εκτοξευόμενων, καθοδηγούμενων από λέιζερ όπλων που διαθέτει το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας (όπως παράδειγμα οι κατευθυνόμενες βόμβες της οικογένειας Paveway) έγιναν την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου με την κατάδειξη των στόχων να εκτελείται από χερσαίες δυνάμεις ή άλλα μαχητικά αεροσκάφη ή τα επιθετικά ελικόπτερα.

Η πρώτη ημέρα της άσκησης (Τρίτη 5 Νοεμβρίου) καταναλώθηκε σε πολλαπλές δοκιμές ετεροκατάδειξης και ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των χερσαίων ομάδων, των μαχητικών και των επιθετικών ελικοπτέρων, στην αξιολόγηση υφιστάμενων τακτικών αλλά και τη δοκιμή νέων.
Η ΤΑΜΣ «Γυπαετός 2013» που οργανώθηκε από το ΓΕΕΘΑ εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της διαδικασίας δημιουργίας και επιχειρησιακής δοκιμής «αλυσίδων εντοπισμού και προσβολής στόχων» που αφενός ελαχιστοποιούν τον χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ του εντοπισμού και αναγνώρισης του στόχου και της προσβολής αυτού (κατά συνέπεια επιτρέπει την προσβολή κρίσιμων χρονικά στόχων) και αφετέρου στη συνδυαστική επιχειρησιακή αξιοποίηση στον μέγιστο δυνατό βαθμό των επιχειρησιακών δυνατοτήτων όπλων και μέσων που σήμερα επιχειρούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τέλος ας σημειωθεί ότι η ΤΑΜΣ «Γυπαετός 2013», που διεξήχθη υπό ποικιλία καιρικών συνθηκών που ας σημειωθεί ότι δεν επηρέασαν τη λειτουργικότητα των μέσων και την ακρίβεια των πυρών, αποτελεί ίσως την πρώτη φορά που διεξήχθη διακλαδικά, δηλαδή με τη συμμετοχή δυνάμεων από περισσότερους από έναν Κλάδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου