Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

όποιος μπαίνει στα ελληνικά χωρικά ύδατα πρέπει να είναι νόμιμος, διαφορετικά θα ελεγχθεί θα έχει τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος.


Στη Ρόδο βρίσκεται ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προκειμένου να έχει ενημέρωση από πρώτο χέρι για τις έρευνες που διεξάγονται από το Λιμενικό σχετικά με το περιεχόμενο του φορτίου του πλοίου «Nour m» υπό σημαία Σιέρα Λεόνε.


Αναμένεται, επίσης, να ανοιχτούν παρουσία εισαγγελέα και τα 56 κοντέινερ στα οποία εκτιμάται ότι βρίσκονται μέσα περίπου 20.000 καλάσνικοφ και φυσίγγια. Το λιμάνι προορισμού του «Nour m» παραμένει ακόμα άγνωστο καθώς η κατάθεση του Τούρκου πλοιάρχου δεν έχει διαφωτίσει μέχρι στιγμής τους Έλληνες λιμενικούς.



Σφαίρες μικρού και μεγάλου διαμετρήματος (για Καλάσνικοφ και αντιαεροπορικά αντίστοιχα) περιείχαν τα πρώτα κιβώτια του φορτηγού πλοίου NOUR-M, που ανοίχτηκαν από τις ελληνικές αρχές. To πλοίο βρίσκεται ακινητοποιημένο στο λιμάνι της Ρόδου από την περασμένη Παρασκευή και όπως έγινε γνωστό, ο έλεγχος του φορτίου θα διαρκέσει μέρες.
Μυστήριο εν τω μεταξύ παραμένει τόσο σε ποιον ανήκει το πλοίο ή/και το φορτίο, όσο και ο τελικός προορισμός του, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας ναι μεν φέρεται να είναι τουρκικών συμφερόντων, οι ελληνικές αρχές όμως δεν έχουν γίνει αποδέκτες καμίας ενόχλησης είτε από τους ιδιοκτήτες του φορτίου, είτε από τους ιδιοκτήτες του πλοίου.

Κατά άλλες πληροφορίες, ως αποστολέας του φορτίου εμφανίζεται στα παραστατικά ουκρανική εταιρεία με το όνομα «UKRINMASH Cο» και έδρα στο Κίεβο. Γίνεται λόγος μάλιστα για δυσφορία από Ουκρανούς παράγοντες αναφορικά με τη δέσμευση του πλοίου, αφού όπως υποστηρίζουν «η συγκεκριμένη μεταφορά όπλων ήταν απολύτως νόμιμη μεταξύ των κυβερνήσεων Ουκρανίας και Λιβύης».

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση χαρακτηρίζεται στο υπουργείο Ναυτιλίας ως ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς όπως επισημαίνεται «πρόκειται για παραβίαση εμπάργκο, δεδομένου ότι τα όπλα και τα πυρομαχικά κατευθύνονταν προς περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως εμπόλεμες (είτε στη Συρία, είτε τη Λιβύη)».

Σε δηλώσεις του από τη Ρόδο, όπου μετέβη λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενημέρωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει οι εξής διαπιστώσεις:

- Το πλοίο είναι έμφορτο με σφαίρες και οπλισμό, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει εφικτό να ανοιχθούν όλα τα κιβώτια, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες

- Το ίδιο το πλοίο δεν πληροί τους κανόνες ασφαλείας και γι' αυτό θα κρατηθεί

- Σύμφωνα με τις φορτωτικές, αλλά και τις δηλώσεις του πληρώματος, οι οποίες, όπως υπογράμμισε και ο υπουργός, είναι αντιφατικές μέχρι αυτή τη στιγμή, το πλοίο κατευθυνόταν προς χώρες της Μεσογείου που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. «Σε αυτές τις χώρες απαγορεύεται από τον ΟΗΕ να πηγαίνουν όπλα και σφαίρες και εμείς τηρώντας τις διεθνείς μας υποχρεώσεις οφείλουμε να κρατήσουμε το πλοίο για όσο χρόνο χρειαστεί», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ο υπουργός συνεχάρη τους άνδρες και στις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος που «σε ακόμα μία περίπτωση έδειξαν πως τα θαλάσσια σύνορα της χώρας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, ότι ελέγχονται, επιτηρούνται με επάρκεια και ότι η χώρα είναι ικανή να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις, ελέγχοντας τα ύποπτα πλοία και φορτία που περνούν μέσα από τη θάλασσά μας».

Ελέγχονται και τα παραστατικά και οι δηλώσεις του πληρώματος, συμπλήρωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, τονίζοντας πως η αρμόδια εισαγγελέας έχει αναλάβει την έρευνα και αυτή είναι η μόνη υπεύθυνη για να τοποθετηθεί τελικά στο πόρισμά της.

Μέχρι τώρα, ενημέρωσε, έχουν βρεθεί μόνο σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει οπλισμός όπως λένε και τα παραστατικά. «Δεν έχουμε ανοίξει όλα τα εμπορευματοκιβώτια. Έχουμε ανοίξει μόνο αυτά τα οποία ήταν προσβάσιμα. Περιμένουμε να έρθει ο γερανός για να μπορέσουμε να ξεφορτώσουμε και να ελέγχονται ένα - ένα τα εμπορευματοκιβώτια», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι για το άνοιγμα των εμπορευματοκιβωτίων έχουν έρθει οι ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος ώστε να ελέγξουν αν είναι παγιδευμένα.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου πλοιάρχου στη Hurriyet, ο κ. Βαρβιτσιώτης αρκέστηκε να πει πως ελέγχεται και ο πλοίαρχος και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος για την αξιοπιστία τους (υπενθυμίζεται ότι ο πλοίαρχος και τρία μέλη του πληρώματος είναι Τούρκοι υπήκοοι και οι υπόλοιποι Ινδοί).

Από την πλευρά του ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Μπαντιάς τόνισε πως πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες υποθέσεις των τελευταίων χρόνων.

«Το Λιμενικό Σώμα προέβη στη λεγόμενη "visit and search" του συγκεκριμένου πλοίου το οποίο έδινε αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις και για τον προορισμό του (άλλα έγραφαν τα έγγραφά του άλλα έδινε ο πλοίαρχος και άλλα δήλωσαν οι υποπλοίαρχοι). Από την πρώτη στιγμή έγινε ο πρώτος έλεγχος, δηλαδή το "χέλινγκ" όπως ονομάζεται διεθνώς και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν όλα αυτά τα αλληλοσυγκρουόμενα από τον πλοίαρχο αλλά και από το Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης Ταυτότητας του πλοίου (AIS). Αμέσως προβήκαμε στον έλεγχο, στην επίσκεψη του πλοίου και διαπιστώσαμε ότι έχει πυρομαχικά», ανέφερε ο αρχηγός.

Όπως είπε, κατέβηκε και ο ίδιος στα αμπάρια του πλοίου με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και απ' ό,τι φαίνεται το φορτίο του είναι πυρομαχικά, όμως μέσα από τα δηλωτικά προκύπτει ότι υπάρχει και οπλισμός, χωρίς ακόμα να μπορεί να επιβεβαιωθεί επισήμως κάτι τέτοιο ούτε για τον προορισμό του φορτίου.

Σε κάθε περίπτωση κατέληξε ο κ. Μπαντιάς, το μήνυμα είναι ότι όποιος μπαίνει στα ελληνικά χωρικά ύδατα πρέπει να είναι νόμιμος, διαφορετικά θα ελεγχθεί θα έχει τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου