Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

7 και 8 Δεκεμβρίου. Σύντομη εξόρμηση με ονειρεμένες διακοπές.Δήλwσε συμμετοχή στα μέλη του Διοικητικου Συμβουλίου .

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Αγράφων

                  
Προσφέρει τις βασικές εξυπηρετήσεις (κεντρική θέρμανση, τζάκι, κουκέτες, κουβέρτες, κουζίνα, τουαλέτα, διευκολύνσεις φαγητού και μαγειρέματος), διαθέτει άνετη τραπεζαρία και μπορεί να φιλοξενήσει 24 άτομα.(ανά 6)
Κοντά στο ορειβατικό καταφύγιο υπάρχει μικρή χιονοδρομική πίστα, με συρόμενο αναβατήρα, σκούτερ χιονιού, ενοικιαζόμενα πέδιλα ,και δίπλα σ’ αυτό το καταφύγιο του Ορειβατικού - Χιονοδρομικού Ομίλου Καρδίτσα (Ο.Χ.Ο.Κ) με δυνατότητα φιλοξενίας 17 ατόμων.
Βρίσκεται σε απόσταση 6 χλμ. περίπου από τη Νεράιδα.



Μια παλέτα από γήινα χρώματα η Λίμνη Πλαστήρα είναι το ίδιο εντυπωσιακή όλες τις εποχές του έτους.
Η θέση που βρίσκεται είναι ιδιαίτερα προνομιακή αφού απέχει 325 χλμ. από την Αθήνα και 250 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, συνδυάζοντας έτσι και μια σύντομη εξόρμηση με ονειρεμένες διακοπές.

Πρόκειται για έναν προορισμό που απευθύνεται σε όσους θέλουν να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν μακριά από τους ήχους της πόλης και όσους θέλουν να χαθούν μέσα σε αυτές της μαγικές εικόνες ενός άκρως ειδηλιακού τοπίου.

Η περιοχή από την αρχαιότητα ονομαζόταν Νεβρόπολη και στη θέση της λίμνης έρεε ο ποταμός Ταυρωπός. Ύστερα από επιμονή του Στρατηγού Νικόλαου Πλαστήρα να δώσει λύση στο πρόβλημα άρδευσης του Θεσσαλικού Κάμπου και των γύρω περιοχών, δημιουργήθηκε ένα φράγμα που αποταμίευε βρόχινο νερό. Έτσι προέκυψε η λίμνη που ονομάστηκε λίμνη Πλαστήρα.

Η Λίμνη Πλαστήρα σήμερα έχει μεταμορφωθεί σε έναν παράδεισο και ο επισκέπτης εκτός από το να θαυμάζει την μοναδική ομορφιά της έχει πολλές επιλογές για να περάσει ακόμα πιο ευχάριστα την ώρα του.



 
Στη γύρω περιοχή αξίζει να επισκευθείτε το Κέντρο Ιστορικών Μελετών "Νικόλαος Πλαστήρας" με πληθώρα σημαντικών αντικειμένων, έκθεση φωτογραφίας και προσωπικά αντικείμενα του Νικόλαου Πλαστήρα, το παλιό Δημοτικό σχολείο στο Νεοχώρι όπυ λειτουργεί Κέντρο περιβαλλοντικής Αγωγής και τον Βοτανικό κήπο με διάφορα είδη χλωρίδας, το Δασικό χωριό "Δρυάδες" για όσους θέλουν να ζήσουν μέσα στη φύση.
Μην παραλείψετε να επισκευθείτε το γνωστό πεστροφείο, να δείτε από κοντά την εκτροφή πέστροφας και φυσικά να αγοράσετε αφού φημίζεται για τη νοστιμιά της.

Η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη. Από την Καρδίτσα μέσω Μητρόπολης ή μέσω Καλλίθρου και Καστανιάς. 

Στις ανατολικές πλαγιές του βουνού Βουτσικάκι (2152 μ.), στη Νότια Πίνδο και σε υψόμετρο 1530 μ., βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Αγράφων.
Ανήκει στο νομό Καρδίτσας και απέχει από το χωριό Νεράιδα 5 χλμ. (όχι ασφαλτοστρωμένα).
Η απόσταση από την Καρδίτσα είναι 28 χλμ.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Στις εγκαταστάσεις του συμπεριλαμβάνεται μία πίστα αρχαρίων μήκους 300 μ. και συρόμενος αναβατήρας.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Αγράφων είναι υπό ανάπτυξη, και παρέχει μεγάλες δυνατότητες (τουλάχιστον για αυτή την περίοδο) για δρόμους αντοχής (lahg lauf) και ορειβατικού σκι.


ΠΡΟΣΒΑΣΗ - ΔΙΑΜΟΝΗ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Η πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο Αγράφων, από την Καρδίτσα είναι δυνατή απο δύο κατευθύνσεις:
Ακολουθώντας το δρόμο για τη λίμνη Πλαστήρα μέσω Κρυονερίου και
Μέσω Καστανιάς και φράγματος Λίμνης Πλαστήρα.
Και οι δύο δρόμοι οδηγούν στον οικισμό Νεράιδα απο τον οποίο διανύοντας 5 χλμ. χωματόδρομου φτάνετε στο καταφύγιο.ΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ


  1. ορειβατικό καταφύγιο του Ορειβατικού και Χιονοδρομικού Ομίλου Καρδίτσας, που μπορεί να φιλοξενήσει έως 25 άτομα.

    Το καταφύγιο
    Το νέο ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων βρίσκεται σε υψόμετρο 1.536 μ στην ευρύτερη περιοχή "Καραμανώλη". Πρόκειται για ένα πέτρινο κτίριο που προσφέρει τις βασικές εξυπηρετήσεις (κεντρική θέρμανση, τζάκι, κουκέτες, κουβέρτες, κουζίνα, τουαλέτα).
    Διαθέτει άνετη τραπεζαρία και μπορεί να φιλοξενήσει 25 άτομα.

    Μονοπάτια
    Το καταφύγιο αποτελεί σημείο εκκίνησης ενός δικτύου μονοπατιών το οποίο έχει σημανθεί και καλύπτει όλους τους βαθμούς πεζοπορικής δυσκολίας.
  2. Από καταφύγιο μέχρι Καρίτσα. Απόσταση 5200 μ. Διαδρομή με μικρή δυσκολία
  3. Από καταφύγιο έως Ι.Μ Καρίτσας. Απόσταση 4000μ. Η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη
  4. Καταφύγιο προς Νεράιδα, Πεζούλα και Φυλακτή. Απόσταση 7340 μ. Ο βαθμός δυσκολίας της διαδρομής είναι μέτριος.
  5. Μονοπάτι από Καταφύγιο μέχρι Αγ. Νικόλαο Πετρίλου. Απόσταση 12000μ. με βαθμό δυσκολίας από μικρό έως μεγάλο, αναλόγως του σημείου της διαδρομής.
  6. Καταφύγιο μέχρι σπηλιά Γάκη. Απόσταση 7850 Μέτριος ο βαθμός δυσκολίας.
  7. Καταφύγιο μέχρι Βουτσικάκι. Η απόσταση είναι περίπου 5500 μ. και ο βαθμός δυσκολίας από μέτριο έως μεγάλο.
  8. Μονοπάτι απο Γκαβέλ μέχρι Φυλακτή. Η απόσταση περίπου 10400 μ. με μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

    Μορφοβούνι


    Από την Καρδίτσα το χωριό απέχει 22 χλμ. περίπου. Είναι το μεγαλύτερο χωριό του δήμου Πλαστήρα και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 1204 κατοίκους. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι αρκετά λιγότεροι. Στο Μορφοβούνι υπάγονται ο οικισμός Ραχωβίτσα και ο αγροτοκτηνοτροφικός οικισμός Ράζια.
    Οι κάτοικοί του απασχολούνται στις παραδοσιακές αγροκτηνοτροφικές εργασίες, την αμπελουργία, κ.α. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 780 μέτρων. Διαθέτει μεγάλες εκτάσεις καστανόδασους και δάσους βελανιδιάς. Από όλο το χωριό η θέα στο Θεσσαλικό κάμπο είναι απέραντη. Το ίδιο και προς τη
     Είναι η γενέτειρα των γονέων του στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα, του ζωγράφου Δημήτρη Γιολδάση και άλλων επιφανών ανδρών.
    Στο χωριό λειτουργούν παραδοσιακά καφενεία, ψησταριές, κοινοτικός ξενώνας και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η διαμονή είναι άνετη και ευχάριστη, σε ένα πραγματικά παραδοσιακό και φιλικό στους επισκέπτες περιβάλλον.
    Στη θέση «Παλιόκαστρο», 2 χλμ. ανατολικά του χωριού, σώζονται ερείπια αρχαίου τείχους. Πλούσια είναι και η αγωνιστική παράδοση των κατοίκων του. Σε όλους τους απελευθερωτικούς και εθνικούς αγώνες του λαού μας συμμετείχαν ενεργά. Δεκάδες ήταν και τα θύματα αυτών των αγώνων. Για το λόγο αυτό το χωριό καταστράφηκε κατά την περίοδο των Ορλωφικών (1770). Τον Ιούνιο του 1943 κάηκε από τους Ιταλούς και το Νοέμβριο του ίδιου έτους οι βομβαρδισμοί των Γερμανών ολοκλήρωσαν την καταστροφή. Από τη μανία των κατακτητών ελάχιστα σπίτια γλίτωσαν.
    Στο Μορφοβούνι δραστηριοποιούνται αρκετοί σύλλογοι: Ο Αθλητικός Όμιλος Μορφοβουνίου, ο Σύλλογος Απανταχού Μορφοβουνιωτών Αθήνας, ο Σύλλογος Μορφοβουνιωτών Βόλου και ο Σύλλογος Μορφοβουνιωτών Καρδίτσας οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στη διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκδίδουν την τοπική εφημερίδα «Βουνεσιώτικη Φωνή»
    Πολιτιστικές εκδηλώσεις
    Στις 5 Ιανουαρίου γίνεται η αναβίωση του εθίμου «Ρουγκατσάρια» από αμάδες μεταμφιεσμένων.
    Το βράδυ της Ανάστασης πραγματοποιείται το ο κάψιμο του αφανού και ανήμερα της Πασχαλιάς ο διπλός (πασχαλιάτικος) χορός στην πλατεία του χωριού.
    Τη 2η μέρα του Πάσχα, μετά τη θεία λειτουργία πραγματοποιούνται τα «Σίγνα», θρησκευτικό έθιμο.
    Το διάστημα 1-15 Αυγούστου διοργανώνονται τα Πλαστήρεια προς τιμήν του Ν. Πλαστήρα, με πολιτιστικά - αθλητικά δρώμενα και παραδοσιακό πανηγύρι.
    Την ημέρα του Αγ. Πνεύματος στον περίβολο της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος πραγματοποιείται το ετήσιο αντάμωμα των απανταχού Μορφοβουνιωτών. Μετά τη λειτουργία και την αρτοκλασία στο προαύλιο της μονής προσφέρεται στους επισκέπτες πλιγούρι με κρέας και κρασί.

     

    Νεοχώρι


    Το Νεοχώρι είναι ένα χωριό απλωμένο στην πλαγιά με πολλούς "μαχαλάδες" και καταπληκτική θέα προς τη λίμνη.

    Απέχει από την Καρδίτσα 37 χλμ., ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Νεβρόπολης Αγράφων.  Βρίσκεται σε υψ. 900-1050 μ.
    Η ονομασία Νεοχώρι και παράλληλα η ύπαρξη των τοπωνυμιών "Παλιοχώρι" και "κτίρια" μας παραπέμπουν στην υπόθεση ότι υπήρξε κάποιος παλαιότερος οικισμός ο οποίος για κάποιο λόγο διαλύθηκε και στη θέση του ιδρύθηκε το Νέο Χωριό (Νεοχώρι).
    Με τη συνθήκη του Ταμασίου στα 1525 το Νεοχώρι ορίστηκε πρωτεύουσα των Αγράφων και το 1526 εμφανίζεται ως κεφαλοχώρι.
    Υπήρξε έδρα της Επισκοπής Φαναρίου και Νεοχωρίου από τον 14ο αιώνα μέχρι την επανάσταση του 1821και σ’ αυτό ήκμασε μία από τις σπουδαιότερες Σχολές των Αγράφων. Στην Τουρκοκρατία υπήρξε λημέρι κλεφταρματολών.
    Το Νεοχώρι κατά τον 16ο και 17ο αιώνα έφτασε στο απόγειο της ακμής του Ενδεικτικές είναι οι μαρτυρίες για τις δυο πλούσιες οικογένειες του Παναγιώτη Κουσκουλά και Παναγιώτη Μορφέση οι οποίες χρηματοδότησαν την αγιογράφηση αρκετών ναών της ευρύτερης περιοχής των Αγράφων αλλά και άλλων κοινωφελών έργων.
    Μετά την καταστροφή της Νεράιδας κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε την έδρα του εδώ το Στρατηγείο του Συνδέσμου της Συμμαχικής Αποστολής, ενώ στο οροπέδιο της Νεβρόπολης λειτούργησε το 1943 το πρώτο Αντάρτικο Αεροδρόμιο. Στην Κατοχή το χωριό υπέστη αρκετές ζημιές, καθώς κάηκαν 50 οικίες. Σήμερα ο επισκέπτης του τόπου δεν πρέπει να παραλείψει να δει δυο παλιές οικίες μέσα στο χωριό που διασώζουν τις πανέμορφες ξυλόγλυπτες βεράντες τους, δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής παράδοσης.
    Η δημιουργία της λίμνης έπληξε κύρια τον οικισμό αυτό ο οποίος είχε τις μεγαλύτερες ιδιοκτησίες στο οροπέδιο της Νεβρόπολης με αποτέλεσμα η παρακμή του στο εξής να είναι ραγδαία. Στη λίμνη πνίγηκαν 22 Νεοχωρίτες κατά τη μετακίνησή τους με καΐκι στις 6.12.1960 και η περιοχή βυθίστηκε στο πένθος. Από τότε στο χωριό δεν χορεύουν τους περίφημους Πασχαλινούς τριπλούς χορούς.
     Εδώ μπορούμε να επισκεφθούμε το μονόχωρο ναό του Αγ. Νικολάου με νάρθηκα στη δυτική πλευρά και εξωνάρθηκα στα βόρεια. Από τις τοιχογραφίες του σήμερα σώζονται μόνο τμήματα διαφόρων εποχών του 16ου και 17ου αιώνα. Επίσης τους ναούς Αγ. Μαρίνας, Αη-Γιάννη, Αγ. Γεωργίου, Παναγίας και Προφήτη Ηλία.
     Σήμερα στο χωριό λειτουργούν ξενώνες και κατασκηνώσεις και ο επισκέπτης μπορεί να βρει δωμάτια για ενοικίαση.
     
    Ο πληθυσμός του χωριού 300 άτομα το χειμώνα και γύρω στα 1000 άτομα το καλοκαίρι.
    Στο παλιό Σχολείο του Νεοχωρίου στεγάζεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Έρευνας και Ενημέρωσης που στοχεύει στην έγκυρη περιβαλλοντική πληροφόρηση, στη διαχείριση φυσικών πόρων και στην προστασία οικοσυστημάτων της περιοχής.
     Ο Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου που είναι ανοικτός καθημερινά στους επισκέπτες περιλαμβάνει θαμνότοπους, οικοσυστήματα της περιοχής, φυτώρια με φλαμουριά και έλατο, υγρότοπους, αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά. Στο Νεοχώρι υπάρχει και ανεξερεύνητο σπήλαιο με την ονομασία «Δρακότρυπα». Υπέροχη θέα προς το θεσσαλικό κάμπο και την ευρύτερη περιοχή έχει κανείς από τις θέσεις που είναι χτισμένοι οι ξενώνες του χωριού. Στο Νεοχώρι υπάρχει Δασικός και Γεωργοκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός και λειτουργούν επίσης κατασκηνώσεις.

    Διατηρούνται επίσης κάποια πολύ ενδιαφέροντα έθιμα, όπως τα Ρογκατσάρια. Το χωριό πανηγυρίζει στις 7 Ιανουαρίου, καθώς σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο γίνεται γλέντι με φαγητό και άφθονο ποτό, με χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από τα Ρογκατσάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου