Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Με έμφαση στις νυχτερινές βολές .....άσκηση Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων TAMΣ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ 2013»

"Κάηκε" η Σαμοθράκη - Άσκηση πολέμου με πραγματικά πυρά εντυπωσιακές φωτογραφίες

22.10.2013 |
Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Με έμφαση στις νυχτερινές βολές πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Σαμοθράκη η  άσκηση  Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ 2013» της Τακτικής Διοίκησης του 41ου Συντάγματος Πεζικού «ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ». 

Η  διάσταση των νυχτερινών βολών , που έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να συστηματικοποιείται,  αποτελεί έμπρακτη εφαρμογή ενός νέου ''δόγματος'' του ΓΕΣ που  επιδιώκει την εκπαίδευση των  μονάδων ε σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της νύκτας με ασκήσεις που περιλαμβάνουν και φάσεις  που επιβάλλεται να γίνουν σε νυχτερινό περιβάλλον - εξ ού και η χρονική προσαρμογή της εκτέλεσης των σεναρίων  σε ώρες που είναι πολύ πιθανό ή και βέβαιο ότι θα δράσουν σε περίπτωση κρίσεως και σύγκρουσης.

Μάλιστα η κατεύθυνση αυτή έχει γενικευτεί και το ΓΕΕΘΑ συντονίζει Επιτελεία και σχηματισμούς που ετοιμάζουν για τις επόμενες εβδομάδες μεγάλη άσκηση στον Εβρο  το σενάριο της οποίας θα έχει έμφαση στις νυχτερινές βολές και την οποία θα παρακολουθήσουν ο Υπουργός Άμυνας κ Δημ. Αβραμόπουλος, η αν.Υπουργός κ. Φώφη Γεννηματά και ο υφυπουργός Αμυνας κ Θ.Δαβάκης, μαζί με όλη την στρατιωτική ηγεσία - πιθανώς δε θα είναι και ο Πρωθυπουργός κ Α. Σαμαράς ο οποίος έχει προσκληθεί.

Ο ''Νικηφόρος'' πάντως δεν περιορίστηκε σε νυχτερινές επιχειρήσεις. Κατά την διάρκεια της άσκησης πραγματοποιήθηκαν, πέραν των άλλων, . βολές (αντιαεροπορικές, αντιαρματικές κλπ)  με πραγματικά πυρά, ημέρα και νύχτα, με το σύνολο των διατιθέμενων όπλων και μέσων του Σχηματισμού, με συμμετοχή εφέδρων και εθνοφυλάκων. Το υπόλοιπο φάσμα ενεργειών περιλάμβανε, στο πλαίσιο του σεναρίου,  δράσεις όπως εξάλειψη αεροπρογεφυρωμάτων και προγεφυρωμάτων που δημιούργησαν  εχθρικές αεροκίνητες δυνάμεις, εξουδετέρωση διεισδύσεων, υποδοχή ενισχύσεων με  οργάνωση ζωνών ρίψεων κ.α.  , ανεφοδιασμός φίλιων αμυνόμενων δυνάμεων με εναέριες ρίψεις, ανασυγκροτήσεις υπό συνθήκες πίεσης, επιχείρηση άμυνας επί της ακτής, συγκρότηση και ταχυκίνητη επέμβαση μονάδας με εφεδρικές δυνάμεις κ.λπ..-  Την Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε στο ακριτικό νησί η τελική φάση της 'άσκησης παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστρατήγου κ. Αθανάσιου Τσέλιου.

Από Επιτελείς αναφέρθηκε ότι  οι έφεδροι όσο και οι εθνοφύλακες που ενεργοποιήθηκαν στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποίησαν εκπαίδευση και βολές με  αρκετά όπλα τόσο ημέρα όσο και νύκτα με πάρα πολύ καλές έως άριστες επιδόσεις. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση εφέδρων σε νέα οπλικά συστήματα (Αντιαρματικά CORNET, TOW, FAGOT) καθώς επίσης και εκτέλεση βολών μέρα και νύχτα με τον διατιθέμενο οπλισμό (Μ2 0,50 χιλ, G3A3, MINIMI, MG3).
Στην τελική φάση της άσκησης πραγματοποιήθηκαν βολές από Αντιαρματικά FAGOT, ZU23, από τανκς  LEO1A5, όλμους 81’’ και ατομικό και ομαδικό οπλισμό. 


































 







Tags: ΑΣΚΗΣΗ,ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ,ΤΣΕΛΙΟΣ,Α/ΓΕΣ,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου