Σέρβοι και Αλβανοί αξιωματικοί κατά τη διάρκεια κοινής στρατιωτικής άσκησης μεταξύ Αλβανίας, Ελλάδας, πΓΔΜ, και δυνάμεων της πολεμικής αεροπορίας του ΝΑΤΟ. [AFP]
|
Η μεταρρύθμιση του στρατού της Σερβίας έχει κάνει το στρατό να θυμίζει οποιονδήποτε άλλο στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Αλεξάνταρ Ράντιτς, στρατιωτικό αναλυτή στην Ευρω-Ατλαντική Πρωτοβουλία στο Βελιγράδι.
"Πρόσφατα, ο στρατός αναβάθμισε το σύστημα επικοινωνίας του, αποκτώντας νέο εξοπλισμό για ηλεκτρονική παρακολούθηση και για τις χερσαίες δυνάμεις. Αυτό που απομένει είναι να εκπληρώσει τα πρότυπα για την πολεμική αεροπορία", δήλωσε ο Ράντιτς στους SETimes.
Ομοίως, η πΓΔΜ εφήρμοσε πέρυσι σχέδιο για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της -- που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2015 -- στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για επίτευξη των προτύπων του ΝΑΤΟ.
"Είχαμε δύο μηχανοκίνητες ταξιαρχίες και τώρα μόνο μία, όμοια με τις μονάδες στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Ομοίως, υπάρχει αεροπορική ταξιαρχία για αντιαεροπορική άμυνα", δήλωσε ο Μίρτσε Γκιοργκόσκι, εκπρόσωπος του στρατού της πΓΔΜ, στους SETimes.
Από το 2005, η πΓΔΜ έχει εργαστεί για τον εκσυγχρονισμό του στρατού ώστε να επιτύχει τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Μπλαγκόια Μαρκόβσκι, πρόεδρος του Βαλκανικού Φόρουμ για την Ασφάλεια στα Σκόπια.
Ο Μαρκόβσκι εξήγησε πως ειδικοί του ΝΑΤΟ συμβούλευσαν την πΓΔΜ, η οποία στη συνέχεια συνέταξε το σχέδιο ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού το 2003, και σημείωσε πρόοδο παρά τη μείωση της χρηματοδότησης από το προγραμματισμένο 2,2 τοις εκατό του κρατικού προϋπολογισμού σε 1,3 τοις εκατό.
"Η πρώτη αποστολή που κατάφερε ήταν να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων ώστε να προσαρμόσει το σχηματισμό του στρατού και να αυξήσει το επίπεδο της εκπαίδευσης. Κύριος στόχος: εκσυγχρονισμός του στρατού με οπλικά συστήματα και εξοπλισμό, καθώς επίσης προσαρμογή του ώστε να συμμετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές", δήλωσε ο Μαρκόβσκι στους SETimes.
Ο Γκιοργκόσκι ανέφερε πως η πΓΔΜ εφαρμόζει την ιδέα των επιχειρησιακών δυνατοτήτων με τις οποίες αξιολογεί την ετοιμότητα των μονάδων για συμμετοχή σε αποστολές ΝΑΤΟ και ΕΕ.
"Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε πρότυπα του ΝΑΤΟ στην κατάρτιση και εκπαίδευση αξιωματικών και υπαξιωματικών", δήλωσε ο Γκιοργκόσκι.
Το Μαυροβούνιο εφαρμόζει νέο σχέδιο αμυντικής στρατηγικής και βελτιστοποιεί το στρατό του.
"Μέσα από τις μεταρρυθμίσεις, ο στρατός ξεφορτώθηκε μεγάλο μέρος του βαρέως οπλισμού, κατέστρεψε τα άρματα μάχης, ωστόσο κράτησε μικρό αριθμό αεροπλάνων. Οι μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις έλαβαν χώρα στο πολεμικό ναυτικό, όπου πωλήθηκαν περισσότερα από 50 πλοία", δήλωσε ο Ράντιτς.
Τα συνεχή σχέδια αναδιοργάνωσης περιλαμβάνουν απόκτηση νέων πολυχρηστικών ελικοπτέρων και ραντάρ για την πολεμική αεροπορία, και νέα σκάφη περιπόλων για το πολεμικό ναυτικό. Επιπλέον, το νέο σύστημα πληροφόρησης και διαχείρισης θα επιτρέψει συνεχή έλεγχο των χωρικών υδάτων του Μαυροβουνίου στην Αδριατική.
Οι μεταρρυθμίσεις στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε) βασίζονται στους αμυντικούς νόμους του 2003 και του 2005 για τη δημιουργία ενιαίου αμυντικού συστήματος και στρατού. Οδήγησαν σε μείωση του αριθμού του στρατιωτικού προσωπικού από 12.000 σε 10.000 και καταστροφή 11.000 τόνων πυρομαχικών και εκρηκτικών μηχανισμών.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου