Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Μια γυναίκα πίσω από τη σχεδίαση του “ευρωπαϊκού” και “ελληνικού” αόρατου μαχητικού

Το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε αποφασίσει να ενταχθεί σ΄ ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη κατασκευή ενός μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους,ήταν ασφαλώς μια έκπληξη ,γιατί δυστυχώς σε άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες προτάσεις …αδιαφορήσαμε.

Όμως η εκπλήξεις για το Neuron ,το ευρωπαϊκό ucav στο οποίο η Ελλάδα έχει σημαντική συμμετοχή και ρόλο δεν σταματούν εδώ. Μια γυναίκα η κα.Ζαϊρα Ρήγα, είναι η επικεφαλής της Διεύθυνσης Έρευνας,Σχεδίασης και Ανάπτυξης Αεροδιαστημικών Συστημάτων της ΕΑΒ και συνεπώς η γυναίκα που συντόνισε όλη τη προσπάθεια για τη σχεδίαση των “ελληνικών” συστημάτων και κομματιών του Neuron.

Κανονικά δεν θα έπρεπε να μας εντυπωσιάζει αλλά κακά τα ψέμματα στην Ελλάδα ακόμη δεν έχουμε συνηθίσει τα αυτονόητα.Μια γυναίκα επικεφαλής στη σχεδίαση ενός τόσο προχωρημένου συστήματος,εξακολουθεί να αποτελεί μάλλον εξαίρεση,για την ελληνική πραγματικότητα.



Στη φωτογραφία η κα Ζαΐρα Ρήγα, Διευθύντρια Δ/νσης  Έρευνας, Σχεδίασης & Ανάπτυξης Αεροδιαστημικών Συστημάτων ΕΑΒ
ο κ. Νίκος Βασιλόπουλος, Γενικός Διευθυντής Εμπορικού ΕΑΒ,ο κ. Τάσος Φιλιππάκος, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΒ,ο κ. Charles Edelstenne Chairman & CEO Dassault Aviation,ο κ. Serge Dassault, Chairman και ο κ. Δημήτριος Γεωργιόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ
Η ΕΑΒ στο πλαίσιο της ισότιμης συμμετοχής της στην κοινοπραξία ανέλαβε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει το 10% του “αόρατου” μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους που έχει την ονομασία Neuron. Η ΕΑΒ ανέλαβε τη σχεδίαση και τη κατασκευή:
•του συστήματος εξαγωγής καυσαερίων που αποτελεί κρίσιμο σημείο εντοπισμού του θερμικού ίχνους του αεροσκάφους
•του οπίσθιου μέρους της ατράκτου
•του πίνακα ελέγχου των ηλεκτρονικών συστημάτων του αεροσκάφους πριν από τη πτήση.
Το αεριωθούμενο αυτό αεροσκάφος, τελείως πρωτοποριακό, που θα πετά με ταχύτητα 0,78 max, μέγιστο βάρος απογείωσης 7.700 κιλά, ωφέλιμο φορτίο 3.000 κιλά και ίχνος αποτύπωσης σε ραντάρ (RCS) μεγέθους πουλιού, αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε  με  εθνική χρηματοδότηση των χωρών Γαλλίας, Σουηδίας, Ισπανίας, Ελβετίας, Ιταλίας και Ελλάδας μέσω των αμυντικών τους βιομηχανιών Dassault, Saab, Casa – Cassidian, Ruag, Alenia και ΕΑΒ Α.Ε.
H ειδική τελετή για το λανσάρισμα (Roll – out) του μη επανδρωμένου μαχητικού “στελθ” αεροσκάφους UCAV – Neuron (Unnamed Combat Aircraft Vehicle) από τη Γαλλική Κυβέρνηση (DGA) και τη Dassault,έγινε χθες στη νότια Γαλλία.
Η πρώτη του δοκιμαστική πτήση προγραμματίζεται στα μέσα του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου