Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Κτηνιατρικό Νοσοκομείο: Συγκίνηση, αδρεναλίνη και...επιδείξεις σκύλων για τα 101 χρόνια! Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2013 14:25 Συντάκτης: Μαρία Λίτου

agelioforos.gr Ενημέρωση από τη Θεσσαλονίκη & τη Βόρειο Ελλάδα
Σε κλίμα συγκίνησης γιορτάστηκαν τα 101α γενέθλια του Γ΄ Κτηνιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στη Θέρμη.
Στο στρατόπεδο «Γεωργίου Μακρή», όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του, αναβίωσαν οι μνήμες από τις δύσκολες εποχές, τότε που οι πρώτοι Ελληνες κτηνίατροι έδιναν τον δικό τους αγώνα, στα μετόπισθεν, για να περιθάλψουν άρρωστα άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια. Στη γενική επιστράτευση πριν τις επιχειρήσεις του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, το 1912, είχαν στήσει κτηνιατρεία, έκανα χειρουργεία και αντιμετώπιζαν, υπό αντίξοες συνθήκες, τις ανάγκες του μετώπου.
Οι θύμησες ενός αιώνα «πλημμύρισαν» σκορπώντας ρίγη συγκίνησης σε όσους παραβρέθηκαν στην επετειακή εκδήλωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή. Στις εγκαταστάσεις του Γ΄ Κτηνιατρικού Νοσοκομείου, εκατόν ένα χρόνια μετά, κτηνίατροι, οπλίτες και σκύλοι- στρατιώτες προσφέρουν σήμερα ποικίλες υπηρεσίες.
Το στρατόπεδο διαθέτει διαμορφωμένους χώρους, από νοσηλευτήριο, χειρουργείο και νεκροτομείο μέχρι οριοθετημένες περιοχές και οργανωμένα σημεία εκτροφής, εκπαίδευσης και αναπαραγωγής σκύλων για τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας. Παράλληλα, έχει υπερσύγχρονα εργαστήρια, όπου ειδικοί επεξεργάζονται δείγματα τροφίμων και νερών, ανιχνεύουν πολεμικές και χημικές ουσίες.

Η εκδήλωση
Η τελετή ξεκίνησε με αγιασμό και ακολούθησε η ανάγνωση της ημερήσιας διαταγής από τον διευθυντή του Νοσοκομείου γενικό αρχικτηνίατρο δρ. Κωνσταντίνο Τερψίδη, ο οποίος έκανε μια αναδρομή στην ιστορία, το έργο και την αποστολή της μονάδας.
Ακολούθησε επίδειξη δυνατοτήτων στρατιωτικά εκπαιδευμένων σκύλων σε ασκήσεις αυξημένης δυσκολίας και επικινδυνότητας που για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στο ευρύ κοινό. Εντυπωσιασμένοι οι πολίτες παρακολούθησαν την παρουσίαση εξειδικευμένων συσκευών πεδίου μάχης υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση πολεμικών χημικών ουσιών και άλλων περιβαλλοντικών ρύπων.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκαν αναμνηστικά μετάλλια στους διατελέσαντες διευθυντές του Γ΄ ΚΝΟ και σε συγγενείς πεσόντων αξιωματικών του Νοσοκομείου.
Στην τελετή παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της ΙΙΙ Ταξιαρχίας Υποστηρίξεως Ταξίαρχος Νικόλαος Παναγόπουλος ως τιμώμενο πρόσωπο, ο διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, διοικητές Σχηματισμών και Μονάδων των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων, απόστρατοι αξιωματικοί κτηνίατροι, καθηγητές και φοιτητές της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, εκπρόσωποι κτηνιατρικών υπηρεσιών κ.ά.

Η προσφορά του Γ΄ ΚΝΟ
Ως «τύχη αγαθή» χαρακτήρισε ο κ. Τερψίδης το γεγονός ότι το προσωπικό του υπηρετεί στο Γ΄ Κτηνιατρικό Νοσοκομείο, γιορτάζοντας τα 101 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας του. «Το Κτηνιατρικό Νοσοκομείο από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, υπαγόμενο αρχικά στο Κτηνιατρικό και κατόπιν στο Υγειονομικό Σώμα, έδωσε το παρόν σε όλους τους μεγάλους αγώνες τους έθνους, στους Βαλκανικούς Πολέμους, στη Μικρασιατική Εκστρατεία, στους 2 Παγκόσμιους πολέμους και στις επιχειρήσεις του 1946-1949, εξασφαλίζοντας την παρατακτή δύναμη και την υγεία των ζώων του στρατεύματος, αλλά και την υγιεινή της διατροφής του στρατιωτικού προσωπικού. Ηρωική υπήρξε κατά την τριπλή κατοχή, η ενεργή συμμετοχή αξιωματικών του Νοσοκομείου σε εθνικές αντιστασιακές οργανώσεις, με αποκορύφωμα το θάνατο του επικτηνιάτρου Ανανιάδη Βασιλείου από τις κακουχίες το 1941 και τη στυγερή δολοφονία του επικτηνιάτρου Αποστολίδη Αγαμέμνονα το 1944», ανέφερε ο κ. Τερψίδης.
Όπως πρόσθεσε, εξίσου σημαντική είναι και η διαρκής προσφορά στην Κτηνιατρική επιστήμη, με τη διεξαγωγή πρωτοπόρων επιστημονικών ερευνών από τα έτη 1928-1933 που δημοσιεύθηκαν σε διεθνούς φήμης περιοδικά, με τη δημιουργία το 1929 του πρώτου Μικροβιολογικού εργαστηρίου διάγνωσης λοιμωδών νοσημάτων και παρασκευής εμβολίων στη Θεσσαλονίκη, με τη συγγραφή σπουδαίων τεχνικών εγχειριδίων και επιστημονικών συγγραμμάτων. Πρωτοπόρα, τόνισε, ήταν και η συμμετοχή των αξιωματικών κτηνιάτρων ως συνιδρυτών των πρώτων επιστημονικών συλλόγων αλλά και της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Και βέβαια, ποιος μπορεί να λησμονήσει την συμβολή στην ανάπτυξη του αθλητικού ιδεώδους και της αγάπης του αθλήματος της ιππασίας, με τη συγκρότηση το 1966 του Ιππικού Ομίλου Βορείου Ελλάδος και του κέντρου ιππασίας του Γ΄ΣΣ.

Πολλαπλή αποστολή
Αναφερόμενος στο παρόν, ο κ. Τερψίδης σημείωσε ότι το Γ’ Κτηνιατρικό Νοσοκομείο καλείται να εκτελέσει σύνθετες αποστολές, όπως η αναπαραγωγή και εκτροφή, η εκπαίδευση και η νοσηλεία στρατιωτικά εργαζόμενων σκύλων, με σκοπό την απόκτηση ικανών τετράποδων στρατιωτών που με τους εκπαιδευμένους συνοδούς τους αποτελούν ένα ευέλικτο και ισχυρό στοιχείο φύλαξης ευαίσθητων στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Επιπλέον, ο υγειονομικός και ποιοτικός έλεγχος των πάσης φύσεως τροφίμων που προορίζονται για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής του στρατεύματος και υγιεινής του περιβάλλοντος, καθώς και η μελέτη και η διάγνωση των ζωοανθρωπονόσων.
Οταν ζητηθεί από την Πολιτεία, το Γ΄ΚΝΟ συνδράμει για την αντιμετώπιση διατροφικών και περιβαλλοντικών κρίσεων, καθώς επίσης σοβαρών επιδημιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου