Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Ιμβρος: O ρόλος του τουρκικού 5ου συντάγματος Καταδρομών


amyntika.gr : tromaktiko6215 600x450 Ιμβρος: O ρόλος του τουρκικού 5ου συντάγματος Καταδρομών [video]
Ανατολικά του Ελληνικού Τμήματος του Βορείου Αιγαίου βρίσκεται το Τουρκικό 5 Σύνταγμα Καταδρομών το οποίο έχει έδρα στην Ίμβρο. Ο ρόλος της συγκεκριμένης μονάδας είναι καθαρά επιθετικός ενώ η εκπαίδευση που λαμβάνουν οι Τούρκοι Καταδρομείς χαρακτηρίζεται απο πολλούς σκληρή έως το χειρότερο μέρος για να υπηρετήσει κάποιος στον Τουρκικό Στρατό.
Πέραν του 5 Συντάγματος Καταδρομών στο νησί υπάρχει και μοίρα πυροβολικού εξοπλισμένη με ΠΕΠ WS-1 A/B κινέζικης σχεδίασης. Οι συγκεκριμένοι εκτοξευτές έχουν αποστολή την προσβολή συγκεντρώσεων στρατευμάτων τόσο στη Λήμνο όσο και στη Σαμοθράκη. Σε αντίθεση με το Νοτιο Ανατολικό Αιγαίο όπου τα Τουρκικά Παράλια βρίσκονται μια ανάσα από τα Ελληνικά νησιά, στο Βόρειο Αιγαίο οι ελληνικές δυνάμεις έχουν μια ισχυρή παρουσία και κατάλληλο βάθος για να αποφύγουν τον αιφνιδιασμό.
Ο ρόλος του 5 Συντάγματος Καταδρομών στην Ίμβρο είναι:
Διενέργεια ανορθόδοξων επιχειρήσεων στα παρακείμενα ελληνικά νησιά Λήμνος και Σαμοθράκη
Προστασία των στρατηγικής φύσεως ΠΕΠ WS-1A/B 302 mm με βεληνεκές τα 80-100 km
Συλλογή πληροφοριών “Εύρυτερη” Προστασία των στενών των Δαρδανελιών
Το 5 Συνταγμα Καταδρομών έχει μια πολυ αρνητική εικόνα στο νησί. Δεν είναι λίγες οι διαμάχες τούρκων καταδρομέων με συναδέλφους στρατιώτες από τις τοπικές μονάδες. Επιπλέον οι κάτοικοι της Ίμβρου αντιμετωπίζουν εχθρικά τις στρατιωτικές δυνάμεις οι οποίες έχουν μετατρέψει το νησί σε μια στρατικοποιημένη ζώνη με πολλούς περιορισμούς σε ελευθερίες και υποχρεωτικές απαλλοτροιώσεις.
Ο φανατισμός συστατικό στοιχείο της καθημερινότητας του τούρκου στρατιώτη του 5 Συντάγματος Καταδρομών.
Από πολλούς στρατιώτες η μετάθεση στο νησί θεωρείται από τα χειρότερα μέρη εκπαίδευσης ενός Δυτικού Στρατού. Τόσο οι καιρικές συνθήκες στο νησί που το χειμώνα η υγρασία και το κρύο θερίζουν όσο και η επίπονη εκπαίδευση και ο φανατισμός στην μονάδα κάνουν την ζωή στην Ίμβρο μια κόλαση.
Επιθετικές Επιχειρήσεις

Η ύπαρξη μιας τέτοιας δύναμης έχει σκοπό να αιφνιδιάσει την ελληνική άμυνα ενώ σε περίπτωση απώλειας του νησιού το κόστος είναι μικρό. Οι τουρκικές δυνάμεις απέχουν μόλις 50 km από τα παρακείμενα ελληνικά νησιά επιτρέποντας τη μεταφορά τους τόσο δια θαλάσσης όσο και αεροπορικώς. Ο μεγάλος τουρκικός στόλος μεταφορικών ελικοπτέρων θα επιτρέψει τη διενέργεια επιθετικών επιχειρήσεων σε ελάχιστο χρόνο εξασφαλίζοντας αιφινιδιασμό.
Επιβεβαιωμένη είναι η ύπαρξη Πολλαπλών Εκτοξευτών Ρουκετών WS-1A/B 302mm στο νησί. Το κάθε όχημα φορέας μεταφέρει 4 ρουκέτες οι οποίες φέρουν πολεμική κεφαλή 150 kg και έχουν βεληνεκές 80-100 km. Ένα αρνητικό σημείο του συστηματος που διαφεύγει από πολλούς αναλυτές είναι ότι το ελάχιστο βεληνεκές του συστήματος είναι μεγάλο και κυμαίνεται κοντά στα 20-30 km. Δυστηχώς για την ελληνική πλευρά και τα 2 παρακείμενα ελληνικά νησιά βρίσκονται σε οριακή ή μεγαλύτερη απόσταση. Η ακρίβεια των ρουκετών επίσης έχει αμφισβητηθεί από πολλούς καθώς αναφέρεται επίδοση της τάξεως του 1% του βεληνεκούς. Κάτι τέτοιο για μια απόσταση 50 km ενδεικτικά σημαίνει ακρίβεια της τάξεως των 500 μέτρων. Μια πιθανή χρήση του συστήματος είναι η μαζική εκτόξευση 4 ή 8 ρουκετών εναντίον ενός ελληνικού τάγματος με σκοπό την πρόκληση βαρύτατων απωλειών και αποδιοργάνωσης.
Τα συγκεκριμένα όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο κατά συγκεντρώσεων στρατευμάτων και αυτό πρό της διασποράς των ελληνικών δυνάμεων. Είναι με λίγα λόγια ένα όπλο πρώτου πλήγματος, χρήσιμο για την πρώτη φάση ενός πολέμου αλλά αναποτελεσματικό όταν ο αντίπαλος έχει αναπτυξει τις δυνάμεις του επαρκώς.
Λόγω της πυκνής βλάστησης των νησιών Λήμνος και Σαμοθράκη (παρόλες τις προσπάθειες της τουρκικής ΜΙΤ για πρόκληση πυρκαγιών) και της ισχυρής παρουσίας της ΠΑ, η εύρεση των ελληνικών δυνάμεων θα είναι μια δύσκολη υπόθεση για τα εναέρια μέσα της Τουρκικής Αεροπορίας. Η ύπαρξη ομάδων-συνδέσμων στα ελληνικά νησιά που θα δρουν με σκοπό την πρόκληση δολιοφθορών και την συλλογή πληροφοριών είναι κρίσιμης σημασίας.
Ιδιαίτερα επιθετικές επιχειρήσεις κατά της αεροπορικής βάσης της 130 ΣΜ στην Λήμνο θα αποτελέσουν πρωταρχικό στόχο. Οι ελληνικές δυνάμεις φρούρησης της 130 ΣΜ θα δοκιμαστούν. Επιπλέον σε περίπτωση καταδρομικών επιχειρήσεων εναντίον του αεροδρομίου ακόμη και αν αποκρουστεί η επίθεση από τις ελληνικές δυνάμεις θα προκαλέσει παύση των εξόδων των ελληνικών αεροσκαφών με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κρίσιμου χρονικού κενού στον εναέριο χώρο του Βορείου Αιγαίου. Ένα κενό που με κατάλληλο συγχρονισμό και διάθεση μέσων μπορεί να εκμεταλλευτεί η Τουρκική Αεροπορία και να χτυπήσει από τη συγκεκριμένη δίοδο στο Βόρειο Αιγαίο τις Ελληνικές Δυνάμεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης (!).
Στην προκειμένη περίπτωση η ύπαρξη των ΑΑ μοιρών Πάτριοτ της 22ης και 25ης Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων στη Σκύρο και στη Χρυσούπολη αποδεικνύεται σωτήρια για τον έλεγχο του εναέριου χώρου του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου. Το ελληνικό αντιαεροπορικό πλέγμα θα αποτελέσει πονοκέφαλο για την τουρκική πλευρά σε 24ωρη βάση.
amyntika.gr : tromaktiko6382 Ιμβρος: O ρόλος του τουρκικού 5ου συντάγματος Καταδρομών [video]
Παρόλο που είναι εφικτή και η δια θαλάσσης μεταφορά των Τούρκων Καταδρομέων στα Ελληνικά νησιά κάτι τέτοιο θα γίνει εύκολα αντιληπτό από την Ελληνική Πλευρά λόγω της γεωγραφίας της περιοχής. Πιθανόν τουρκικά ψαροκαίκα που θα πλέουν στα διεθνή ύδατα να μεταφέρουν κεκαλλυμένα τις μέρες πριν τις επιχειρήσεις τουρκικές ομάδες κοταδρομών οι οποίες σε ασφαλή απόσταση θα προσεγγίσουν τα ελληνικά νησιά μέσω λεμβών Zodiac τη νύχτα.Η διενέργεια νηοψιών και η δράση του Λιμενικού Σώματος και περιπολικών του ΠΝ είναι κρισιμότατη. Η χώρα μας οφείλει από τον καιρό της ειρήνης να είναι προετοιμασμένη για κάθε λογής κίνδυνο. Η επιθετική διάταξη των τουρκικών Δυνάμεων δεν χωρά αμφιβολία για τις προθέσεις της γειτονικής χώρας.
Εν κατακλείδι, η απειλή που αντικατοπτρίζει το Τουρκικό 5 Συνταγμα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και η ενίσχυση των μέσων προειδοποίησης των ελληνικών νησιών Λήμνος και Σαμοθράκη είναι απαραίτητη. Η αναδιοργάνωση των Μονάδων Προστασίας Αεροδρομίων, η βελτίωση των αντι-βληματικών μέσων στα νησιά και η συνεχής εκπαίδευση των κατα τόπους στρατιωτικών μονάδων είναι τα ζητούμενα. Οι υπάρχουσες μονάδες επαρκούν και με την κατάλληλη εκπαίδευση θα μπορέσουν να καταπολεμήσουν τα τουρκικά σχέδια στην περιοχή.
amyntika.gr : tromaktiko6383 Ιμβρος: O ρόλος του τουρκικού 5ου συντάγματος Καταδρομών [video]
defencegreece.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου