Και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα παραβρεθεί την προσεχή Δευτέρα στην καθέλκυση του υποβρυχίου «Πιπίνου» , η οποία θα γίνει στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής. Η παρουσία του πρωθυπουργού σηματοδοτεί πολλά και επισφραγίζει την επίτευξη ενός στόχου που θεωρούνταν ότι δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει κάθε λόγο να νιώθει πλήρως δικαιωμένος που κατάφερε να λύσει επιτυχώς το «γόρδιο δεσμό» με τα γερμανικά υποβρύχια που αν και τα είχαμε πληρώσει χρυσά , σκούριαζαν στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά τα οποία στο μεταξύ είχαν περάσει στην ιδιοκτησία του κ. Ι. Σάφα. Ο νέος ιδιοκτήτης απαιτούσε να του καταβληθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να τα τελειώσει κάποια στιγμή και να μα τα παραδώσει άγνωστο πότε. Λόγω του ότι ήδη είχαμε δώσει 2,6 δις ευρώ και έτσι όπως είχαν εξελιχθεί οι καταστάσεις με τους χειρισμούς του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου κανείς δεν πίστευε ότι θα παραλάμβανε ποτέ η χώρα μας  τα 4 υποβρύχια που μας χρωστούσαν οι Γερμανοί και ο Ι. Σάφα.
Δεν υπήρχε πριν από ένα χρόνο έστω και έναςαξιωματικός  στο Πεντάγωνο που να  πίστευε ότι θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει μία υπόθεση που μας είχε κοστίσει 2,6 δις ευρώ  και  ήταν τόσο πολύ μπλεγμένη. Κατα πολλούς σκόπιμα ήταν ένα νομικό -κουβάρι. Το σχέδιο που κατέστρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος «πατούσε» και στη διαβεβαίωση του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ότι μπορεί να ηγηθεί στην ολοκλήρωση των εργασιών στα τέσσερα υποβρύχια που βρίσκονται στα υπόστεγα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Πλέον είναι γεγονός ότι σε έξι μέρες πέφτει στη θάλασσα το υπερσύγχρονο υποβρύχιο «Πιπίνος» και ακολουθεί μέσα στον Οκτώβριο και η καθέλκυση του εκσυγχρονισμένου υποβρυχίου «Ωκεανός» τύπου 209 που θα έχει το σύστημα της εναερόβιας πρόωσης. Η καθέλκυση αναμένεται να γίνει με κάθε επισημότητα. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το «παρών» στην τελετή θα δώσει ο πρωθυπουργός. Μετά την καθέλκυση, στον «Πιπίνο» θα επιβιβαστεί το πλήρωμα και θα ξεκινήσουν θαλάσσιες δοκιμές αλλά και τις δοκιμές εν όρμω. Το Πολεμικό Ναυτικό ευελπιστεί ότι αυτές θα ολοκληρωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα που δεν θα είναι μεγάλύτερο των δέκα μηνών ώστε εντός του 2015 να έχει ενταχθεί ο «Πιπίνος» στον στόλο και να περιπολεί στο Αιγαίο μαζί με τον «Παπανικολή».
Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών που έχει αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά τηρείται μέχρις στιγμής χωρίς αποκλίσεις παρά τις αντικειμενικές σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει .
Πάντως αυτό που είχε πει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στις αρχές Αυγούστου σε σχετική ερώτηση του newpost.gr ότι πριν φύγει από το Πεντάγωνο θα έχουν πέσει στη θάλασσα τα δύο αυτά υποβρύχια ,επαληθεύεται πλήρως.Να σημειωθεί επίσης ότι ως το τέλος του χρόνου επιχειρείται να έχει γίνει και η καθέλκυση του τρίτου υποβρυχίου «Ματρώζου» ενώ ο « Κατσώνης» φαίνεται να καθυστερήσει λίγο.
Οι εργασίες αποπεράτωσης των τεσσάρων υποβρυχίων χρηματοδοτείται από το κονδύλι των 75 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2011 για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων.