Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΦΑΝΤΟΜάδες... 40 χρόνια στους Ελληνικούς ουρανούς!

 
«40 χρόνια Phantom, F-4E»
Την Παρασκευή στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, η 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας γιόρτασε τα 40 χρόνια κυριαρχίας των θρυλικών φαντασμάτων της πολεμικής μας Αεροπορίας PhantomF-4E πάνω από το Αιγαίο και στο γαλανό ουρανό της πατρίδας μας.

Με μια σεμνή τελετή για να τιμηθούν όλοι όσοι υπηρετούν και με κατάθεση στεφάνων στη μνήμη όσων αφιέρωσαν και θυσίασαν τη ζωή τους στο καθήκον υλοποιώντας το έργο και την αποστολή που τους ανέθεσε η πολεμική Αεροπορία, ολοκληρώθηκε η γιορτή. Συγκινήσεις για τους παλαιότερους, μνήμες και νοσταλγία για τους νεότερους που δεν πετούν τώρα τα F-4E, ευχές και υποσχέσεις για την επόμενη συνάντηση στα 50 χρόνια Phantom ήταν το επισφράγισμα της γιορτής.





Ας ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία των θρυλικών φαντασμάτων της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Στις 29 Μαρτίου 1972, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ μεταβίβασε στην Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδος τα πρώτα 36 F-4EPhantom των οποίων το κόστος άγγιζε τα 4,8 δισεκατομμύρια δραχμές ή 160.000.000 δολάρια, ενώ 41 πιλότοι, 5 αξιωματικοί και 95 υπαξιωματικοί στελέχωσαν την 117 Πτέρυγα Μάχης με τις 339 και 338 Μοίρες Δίωξης Βομβαρδισμού (ΜΔΒ) και βάση το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, που μέχρι τότε πετούσαν με F-84FThunderstream.

Την 5η Απριλίου 1974 τα πρώτα έξιPhantomπροσγειώθηκαν στην Ελλάδα και το 1977 η Πολεμική Αεροπορία παράγγειλε 24 επιπλέον αεροσκάφη με την κωδική ονομασία PeaceIcarusII, τα οποία μοιράστηκαν μεταξύ των 117 ΠΜ της Ανδραβίδας και 110 ΠΜ με έδρα τη Λάρισα, ενώ συγκροτήθηκε η 348 ΜΤΑ (Μοίρα Τακτικής Αναγνώρισης) με αεροσκάφη RF-4E.

Τα επόμενα 28 αεροσκάφη SRA (SoutheasternRegionalAgreement) F-4Eπου προσγειώνονται στην Ανδραβίδα, παραχωρούνται στην Ελλάδα το 1990 από την αεροπορική εθνοφρουρά της Ιντιάνα, λόγω μείωσης των δαπανών για εξοπλιστικά και αμυντικά προγράμματα χωρών του ΝΑΤΟ μεταξύ των οποίων και των ΗΠΑ, με τη λήξη του ψυχρού πολέμου. Τα νέα αεροσκάφη SRAF-4E στα πλαίσια του προγράμματος εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών F-4E της πολεμικής μας αεροπορίας, αντικατέστησαν αμοιβαία τα μέχρι τότε απλά μη εκσυγχρονισμένα F-4E, θέτοντας έτσι και τα 38 αεροσκάφη της ΠΑ σε επιχειρησιακή ομοιογένεια.

Η συμφωνία για τη μείωση όπλων με την πτώση του τείχους της Γερμανίας, υπήρξε επίσης αφορμή για την παραχώρηση στην Ελληνική Αεροπορία και άλλων Phantom. Το 1992 η Γερμανία παραχώρησε 27 αεροσκάφη από το στόλο των RF-4E της Luftwaffe, εκ των οποίων τα εφτά χρησιμοποιήθηκαν ως ανταλλακτικά.

Τα θρυλικά PhantomF-4, που είναι ο κυρίαρχος των αιθέρων από το 1974 συνεχίζουν και σήμερα να πετούν, να αναχαιτίζουν οποιαδήποτε εχθρική απειλή στο FIR Αθηνών μέρα και νύχτα, να επιχειρούν επιτυχώς σε κάθε αποστολή που θα τους ανατεθεί και να συμμετέχουν σε όλων των ειδών τις εθνικές και διεθνείς ασκήσεις.

Σήμερα, 40 χρόνια μετά, είμαστε περήφανοι για το σθένος και την παλληκαριά των πιλότων μας, για την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και κατάρτιση των ιπταμένων και των τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας μας, για την αποτελεσματικότητα, την ετοιμότητα, την επιτυχή διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων, αλλά και για τους άξιους αξιωματικούς μας που άσκησαν και ασκούν διοίκηση στις Πολεμικές Μοίρες, στις Πτέρυγες Μάχης και στα Επιτελεία.

Χρόνια Πολλά και καλές πτήσεις φαντομάδες!!!
Δρ. Βιργινία Στεργίου
πρώην Σύμβουλος ΜΕΑ UNESCO
Επιστημονικός Συνεργάτης
του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Πατρών
Πολιτευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου