Η σχολική χρονιά ξεκινά και πάλι. Παιδιά όλων των ηλικιών θα ξαναβρεθούν ή θα βρεθούν για πρώτη φορά στους δρόμους. Συνοδευόμενα ή όχι, σε ιδιωτικό αυτοκίνητο, σχολικό ή με τα πόδια. Δεν έχει σημασία. Τα έχουμε προετοιμάσει σωστά;
Οι γονείς είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος «δάσκαλος οδικής ασφάλειας» για τα παιδιά τους, μιας και αυτά είναι μιμητικά όντα. Το παιδί είναι στο δρόμο μαζί σας, παρακολουθεί και ακολουθεί το παράδειγμά σας, είτε είναι σωστό είτε όχι!
Η έναρξη της νέας σχολικής περιόδου σηματοδοτεί και την επιστροφή στους δρόμους χιλιάδων παιδιών και των συνοδών τους. Άλλοι μεταφέρουν τα παιδιά με αυτοκίνητα, άλλοι με μοτοσικλέτες, ενώ άλλοι τα συνοδεύουν με τα πόδια. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση δρόμων και πεζοδρομίων είναι δεδομένη. Κάθε χρόνο, λοιπόν, σε ένα «εχθρικό» αστικό περιβάλλον με ελάχιστη γνώση και ιδιαίτερη ασέβεια στους στοιχειώδεις κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής, οδηγοί και πεζοί δίνουν ένα ατέρμονο «μπρα-ντε-φερ», προκειμένου να αποφύγουν την εμπλοκή τους σε κάποιο ατύχημα. Το οποίο, δυστυχώς συχνά, έχει επιπτώσεις και στα παιδιά…
Κι εδώ δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Τα στοιχεία της υπηρεσίας IRTAD – International Traffic Data του ΟΟΣΑ είναι καταπέλτης: κάθε χρόνο στη χώρα μας σημειώνονται περισσότερα από 1.800 ατυχήματα, μέσα και έξω από τα σχολεία, με θύματα μικρούς μαθητές, ενώ περισσότερα από 85 παιδιά (0-17 ετών) χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους της χώρας μας…
Την ευθύνη της προσοχής και της εκπαίδευσης των παιδιών έχουμε όλοι μας. Από το σπίτι, μέχρι τους εκπαιδευτικούς και τους οδηγούς.
Την ευθύνη της προσοχής και της εκπαίδευσης των παιδιών έχουμε όλοι μας. Από το σπίτι, μέχρι τους εκπαιδευτικούς και τους οδηγούς.
Το σπίτι
Οι βασικοί κανόνες της οδικής ασφάλειας διδάσκονται πρακτικά στο δρόμο. Και οι γονείς είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος «δάσκαλος» για τα παιδιά τους! Από πολύ μικρή ηλικία το παιδί είναι στο δρόμο μαζί σας, παρακολουθεί και ακολουθεί το παράδειγμά σας, είτε είναι σωστό είτε όχι! Μην περιμένετε από το σχολείο και μόνο να διδαχθούν τα παιδιά σας όλα τα θέματα οδικής ασφάλειας. Δείξτε τους εσείς οι ίδιοι, πρακτικά στο δρόμο, τα βασικά σημεία για τη σωστή και ασφαλή συμπεριφορά τους. Είναι σίγουρο ότι κάθε γονέας μπορεί να κάνει πάρα πολλά. Βεβαιωθείτε ακόμη ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες, οι συγγενείς, οι φίλοι, ακόμη και η οικιακή βοηθός που πιθανόν έχετε, ή όποιος άλλος φροντίζει τα παιδιά τις ώρες που λείπετε, ακολουθούν ακριβώς τα ίδια παραδείγματα με εσάς. Δώστε τους να αντιληφθούν τους κινδύνους και ότι αυτοί καραδοκούν ακόμη και λίγα μέτρα από το σπίτι.
Το σχολείο
Η συνεισφορά των δασκάλων και καθηγητών στη διαμόρφωση της οδικής συμπεριφοράς των παιδιών είναι και αυτή πρωταρχικής σημασίας. Συζητήσεις, συμβουλές, αλλά και παραινέσεις, είναι πάντα χρήσιμες, ιδιαίτερα σε μια χώρα που αρνείται να εντάξει συστηματικά το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία. Κατά συνέπεια, το «βάρος» της αγωγής των παιδιών στους δρόμους «πέφτει» και στους εκπαιδευτικούς, και μάλιστα στηρίζεται στις πρωτοβουλίες τους…
Αρχικά χρειάζεται να μυήσουν τους μαθητές στους απλούς κανόνες της ασφαλούς οδικής συμπεριφοράς, όπως στην αποκλειστική χρήση των διαβάσεων και των σηματοδοτών, στην αποφυγή επικίνδυνων παιχνιδιών μέσα και έξω από το σχολείο, στο δρόμο κ.λπ. Επίσης, μπορούν να επισκεφθούν με τους μαθητές τα «Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής» που λειτουργούν σε αρκετές περιοχές όλης της χώρας, ώστε να εκπαιδεύσουν τους μαθητές στην ασφαλή κυκλοφορία σε συνθήκες προσομοίωσης με την πραγματικότητα.
Οι οδηγοί
Είναι ο βασικός παράγοντας που αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ της αποφυγής, ή της πρόκλησης ενός ατυχήματος. Η προσοχή, η εγρήγορση, αλλά και η απόλυτη επίγνωση ότι τα παιδιά έχουν πολύ μικρότερη εμπειρία στους δρόμους σε σχέση με τους οδηγούς, πρέπει να μας δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση ευθύνης.
Όταν οι οδηγοί διέρχονται έξω από παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία και γυμνάσια, παιδικές χαρές και πάρκα, όπου κυκλοφορούν, συχνάζουν και παίζουν μαθητές και μικρά παιδιά, επιβάλλεται να οδηγούμε με ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή και μικρότερη ταχύτητα, προκειμένου να ελαχιστοποιούνται κατά το δυνατόν οι πιθανότητες ατυχήματος. Επίσης, όταν μεταφέρουν μικρά παιδιά και μαθητές με το αυτοκίνητο, θα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο τα πίσω καθίσματα, τα ειδικά καθίσματα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού ή/και τις ζώνες ασφαλείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου