Ο ιταλός αρχηγός ΓΕΕΘΑ Luigi Binelli Mantelli αν και θεωρούταν φαβορί και σίγουρος νικητής στη ψηφοφορία μεταξύ των ομολόγων του, μετά δυσκολίας συγκέντρωσε στο πρώτο γύρο έξι ψήφους από τους τους 28 , έναντι 14 του Τσέχου ομόλογου του Petr Pavel...
και 8 του Μιχαήλ Κωσταράκου. Οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ -που σήμερα είναι μέλη του ΝΑΤΟ- ανέρχονται στις 12 και αν προσθέσει κανείς σε αυτές την Τουρκία συν το ψήφο της Τσεχίας, τότε συγκεντρώνονται αμέσως οι 14 ψήφοι που έφεραν πρώτο τον Petr Pavel.

Ωστόσο η Άγκυρα δεν προέβαλλε καμία αντίδραση επίσημα στην υποψηφιότητα του έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην υψηλόβαθμη αυτή θέση του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι προς τιμήν της καθώς είναι η πρώτη φορά που η Αθήνα εισπράττει μια τέτοια συμεπριφορά από την Άγκυρα. Βέβαια επειδή η ψηφοφορία ήταν μυστική, προσωπική μας εκτίμηση είναι ότι δεν ψήφισαν κιόλας τον στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο..
Στη δεύτερη φάση της ψηφοφορίας, όπως προβλέπει η διαδικασία, πέρασε ο έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Τσέχος. Τελικά νικητής αναδείχθηκε νικητής ο Τσέχος αρχηγός ΓΕΕΘΑ που πήρε 15 ψήφους και αναδείχθηκε το νούμερο δύο στην ιεραρχία της Ατλαντικής Συμμαχίας, μετά από τον γενικό γραμματέα. Το ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πήρε 13 ψήφους και έχασε μόλις για 2 ψήφους θεωρείται μεγάλη επιτυχία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά, στα 62 χρόνια που η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, που Έλληνας αρχηγός ήταν εκ των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας. Μάλιστα πήγε πάρα πολύ καλύτερα στη ψηφοφορία από τον ιταλό ομόλογό του.
Ίσως οι εξελίξεις στην Ουκρανία να εξυπηρετεί την Ουάσιγκτον και όχι μόνο, ότι αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Συμμαχία ένας αξιωματούχος που γνωρίζει το πως λειτουργεί η Μόσχα και οι τακτικές που ακολουθεί σε στρατιωτικό επίπεδο το Κρεμλίνο. Επίσης ο Τσέχος αξιωματούχος γνωρίζει πολύ καλά και τις δυνατότητες των Ρωσικών Ένοπλων Δυνάμεων και των οπλικών συστημάτων που έχει ο Πούτιν στη διάθεσή του. Ο συγκεκριμένος τσέχος αξιωματούχος είχε υπηρετήσει αρκετά χρόνια στην υπηρεσία πληροφοριών και γνωρίζει πολλά πράγματα.
Τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται τυχαίο και σίγουρα η Ουάσιγκτον δεν αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν όπως έρθουν , όταν μάλιστα υπάρχουν τόσο σοβαρές εξελίξεις στην Ουκρανία που κανείς δεν γνωρίζει πως θα τελειώσουν και που θα οδηγήσουν. Σίγουρα πάντως δεν θα δέχονταν με τίποτα η Άγκυρα την εκλογή του έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκου που θα αναδεικνύονταν σε πρόσωπο νούμερο δύο του ΝΑΤΟ.
Γ.Κοκ.