Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Εκτρέφεται κυρίως στο ομώνυμο νησί αλλά και στα άλλα νησιά των Βορείων Σποράδων

Πρόβατο Γλώσσης Σκοπέλου

Εκτρέφεται κυρίως στο ομώνυμο νησί αλλά και στα άλλα νησιά των Βορείων Σποράδων υπό οικόσιτη μορφή.
Ο πληθυσμός της Φυλής προβάτων Γλώσσης Σκοπέλου είναι μικρός, απαριθμεί περίπου 1.800 άτομα, έχει συμβάλλει όμως σημαντικά στην βελτίωση του πληθυσμού της απέναντι ακτής της Μαγνησίας.
Πρόκειται για ζώα μικρόσωμα με Ύψος ακρωμίου προβατίνων 60-65 εκατοστά και ΖΒ 40 κιλά περίπου. Ο χρωματισμός τους είναι λευκός με καστανέρυθρες ή μελανές κηλίδες στο πρόσωπο και τα άκρα.

φυλή προβάτων Γλώσσης ΣκοπέλουΗ γαλακτοπαραγωγή τους είναι υψηλή και ανέρχεται σε 180 κιλά κατά μέσο όρο ανά αμελκτική περίοδο. Υπάρχουν όμως και άτομα που παράγουν μέχρι και 300 κιλά. 
Η πολυδυμία της φυλής είναι επίσης υψηλή 170-180% κατά μέσο όρο, ενώ αναφέρονται περιπτώσεις τριδυμίας, τετραδυμιάς μέχρι και εξαδυμίας. Παρουσιάζει όπως και το Χιώτικο πρόβατο το διφορισμό. (δηλ. 2 τοκετοί/έτος).
Ανήκει στα ομοιόμαλλα λεπτόουρα πρόβατα. Έγιναν πολλές προσπάθειες για την διάδοση του προβάτου φυλής Γλώσσης Σκοπέλου εκτός νησιού, τα αποτελέσματα όμως υπήρξαν αντιφατικά.
Θεωρείται ζώο αρκετά ευαίσθητο και απαιτητικό ως προς τις συνθήκες εκτροφής γι’ αυτό και εκτρέφεται σε μικρά ποίμνια λίγων ατόμων και σε περιοχές με ήπιο κλίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου