Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Η 39η Εκπομπή μας (Ενωση Κυπρίων Ν.Μαγνησίας)

Ο Σύνδεσμος μας κάθε ΠΕΜΠΤΗ από 12.30 έως 13.30  έχει εβδομαδιαία Εκπομπή με τίτλο ‘‘Εθελοντης  εν Δράσει‘‘ στους 104.00FM , στο διαδίκτυο θα μας ακούτε στο www.I.M.D Radio .gr  tel . 24210 93581 ή  μέσα από το δικό μας Blog " seanmagnisias" στο Google. 
                              
Σήμερα στο στούντιο μας φιλοξενούμε την Ένωση Κύπριων Βόλου. Εκπρόσωπος της ο εφ.Αξκος και αρχιτέκτονας κ. Παύλος Νικολέττης . Μας είπε ότι τα γραφεία λειτουργούν απο το 1983.Την τελευταία 15 ετία η Δνση του γραφείου είναι Κοραή με Γ. Καρτάλη στον Α όροφο.(ιδιόκτητα γραφεία)
Δριτης το 1974 σε στοιχείο 4,2" επέστρεψε με όλους τους Αντρές του Ζωντανούς
Εκτός των συναντήσεων με ποίηση,λογοτεχνικές βραδιές , την απίθανη Κυπριακή κουζίνα που δοκιμάζουν όλοι οι παρευρισκόμενοι  συνοδεύοντας το κέφι ,  από γνήσια Κυπριακά Κρασιά.  Οι Εθελοντικές μουσικές παραδοσιακές βραδιές ,η φιλοξενία των 300 Κυπριων  φοιτητών στη στέγη ,η τραπεζα αιμοδοσίας και η ευχή να κάνουν τα παιδιά μια όμορφη παραδοσιακή χορευτική ομάδα.Τέλος η είδηση της φιλοξενίας εκπροσώπων της Κυπριακής  Κυβέρνησης στο 2014 ήταν μέρος των ειδήσεων  που αναμεταδώσαμε.
πατέρας 2 θυγατέρων εύχεται σε κάθε νέο άνθρωπο αισιοδοξία και  επιτυχίες  στους στόχους της ζωής .


 - Ο συνάδελφος κο Πέτρος Νικολέττης από το χωριο Λύση των κατεχομένων ,μας εξιστόρησε πώς στην Ενορία της Αγ.Παρασκευής Βόλου έκτισε εκ θεμελίων το εκκλησάκι του Αγ. Ευφημιανού και της Παναγίας Ξενιάς.Η ιδιαιτερότητα του κτίσματος είναι ότι ο αρχιτέκτονας επηρεασμένος από την Εκκλησία του Αγίου στο χωριό του (που είναι μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο) έκτισε το εκκλησάκι ομοιόμορφα με τον Ναό στα κατεχόμενα . Μας αφηγήθηκε πως σώθηκαν αγιογραφίες μοναδικής αξίας ,που αρχαιοκάπηλοι Τούρκοι αφαίρεσαν από τους τοίχους του Ι.Ναού και προώθησαν σε οίκους πλειστηριασμών.


Ο φιλοξενούμενος, έστειλε άπο τον αέρα της εκπομπής στην τ. εταιρεία ΤΕΟΚΑΡ ,στην εταιρεία ΕΥΡΗΚΑ στον αγαπητό μας Σωτήριο  Σωτηρίου αλλά και δεκάδες ακόμη υποστηρικτές της Ένωσης ,ευχαριστίες για την υποστήριξη τους . 
Έκλεισε μ΄Ευχές για όλους τους φίλους ακροατές και φίλους της Ένωσης Κύπριων .

  


                                                   Εμμανουήλ Γ.Παυλής
εφεδρος Τχης (ΠΖ)
πρόεδρος ΣΕΑΝ Μαγνησίας 2009-2015
Παραγωγός της εκπομπής "Εθελοντής εν Δράσει"




 16.03.2012
Επαναπατρίστηκαν τοιχογραφίες που κλάπηκαν από τους Τούρκους
Είχαν κλαπεί το 1983 από την εκκλησία του Αγίου Ευφημιανού στη Λύση.


Επαναπατρίστηκαν την Παρασκευή, ύστερα από 29 ολόκληρα χρόνια και διαβήματα της Εκκλησίας της Κύπρου, οι περίφημες τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα μ.Χ. και είχαν κλαπεί το 1983 από την εκκλησία του Αγίου Ευφημιανού της κατεχόμενης Λύσης.
Οι τοιχογραφίες είχαν αποτοιχιστεί από την εκκλησία της Λύσης και πουλήθηκαν στο εξωτερικό από τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο Adin Dikmen το 1983. Πρόκειται για τον τρούλο της εκκλησίας, και την αψίδα του ιερού, ενώ μαζί με τις τοιχογραφίες είχε κλαπεί και η Αγία Τράπεζα της εκκλησίας.
Από το 1985 μέχρι και χθες, οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς σε ειδικά ναυλωμένη πτήση για το μεγάλο ταξίδι τους στην Κύπρο, οι τοιχογραφίες που αποτελούν μέρος της κυπριακής πολιτιστικής, θρησκευτικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς, εκτίθεντο στο Ιδρυμα Menil στο Χιούστον του Τέξας.
Το αεροσκάφος με τις τοιχογραφίες τις οποίες συνόδευε ο Δημοσθένης Δημοσθένους, Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών Εικόνων και Μνημείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, έφτασε γύρω στις δύο το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου τις υποδέχθηκε ο Κώστας Κατσαρός, Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
Η διαδικασία μεταφοράς των τοιχογραφιών που βρίσκονταν σε δύο μεγάλα εμπορευματοκιβώτια, διήρκησε αρκετές ώρες. Από το αεροδρόμιο Λάρνακας οι τοιχογραφίες μεταφέρθηκαν το απόγευμα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η οποία θα τις τοποθετήσει στο παρεκκλήσι στο Βυζαντινό μουσείο του ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου