Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Τα Δυτικά Βαλκάνια εντείνουν τη συνεργασία στην ασφάλεια

photo
Ηγέτες στρατού και υπηρεσιών πληροφοριών στα Βαλκάνια συνεργάζονται για να επιλύσουν περιφερειακές ανησυχίες που αφορούν στην ασφάλεια. [Αλεξάνταρ Παβλέβσκι/SETimes]
Το υπουργείο Άμυνας και αξιωματούχοι της δύναμης ασφάλειας συζήτησαν τρόπους για να συνεργαστούν ώστε να πατάξουν την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και να αποτρέψουν διεθνικές συγκρούσεις, σε πρόσφατο συνέδριο στα Σκόπια.
Κορυφαίοι ηγέτες στρατών και υπηρεσιών πληροφοριών από πΓΔΜ, Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Ιταλία και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ συγκεντρώθηκαν για την τρίτη συνάντηση Επικεφαλών Άμυνας/ Πληροφοριών Δυτικών Βαλκανίων, στα τέλη του προηγούμενου μήνα.
"Από τη συνάντηση μπορώ να συμπεράνω ότι το σύστημα ασφάλειας πρέπει να θεωρηθεί ζωντανός οργανισμός ο οποίος πρέπει να προσαρμοστεί στο υπάρχον περιβάλλον", δήλωσε ο Σάσο Στεφανόβσκι, κρατικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας πΓΔΜ, στουςSETimes.
"Η περιφερειακή συνεργασία μεταξύ στρατού και υπηρεσιών πληροφοριών είναι υψίστης σημασίας, καθώς θα παρέχει βελτιωμένα συστήματα ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια", ανέφερε. "Στη συνάντηση, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην περαιτέρω συνεργασία, τη βελτίωση της υπάρχουσας, καθώς επίσης στην εξεύρεση νέων τρόπων για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ υπηρεσιών".
Ο Μπλαγκόγια Μαρκόβσκι, πρώην συνταγματάρχης του Στρατού της πΓΔΜ και πρόεδρος της ΜΚΟ Balkan Security Forum, δήλωσε στους SETimes ότι συνέδρια όπως αυτό στα Σκόπια "πρέπει να γίνονται πιο συχνά".
Το πρώτο σχετικό συνέδριο διενεργήθηκε πριν από δυο χρόνια, και το επόμενο έχει προγραμματιστεί για το 2014.
"Το ζήτημα είναι πώς μπορεί να υπάρξει αποδοτική ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να βοηθηθούν κοινές προσπάθειες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και απειλές εναντίον περιφερειακών χωρών, καθώς επίσης στη διατήρηση της ασφάλειας των πολιτών. Η περιφερειακή συνεργασία στους τομείς άμυνας, αστυνομίας και πληροφοριών είναι το κλειδί για ένα επιτυχημένο αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία και το έγκλημα", δήλωσε ο Μαρκόβσκι.
Ο Αλεξάνταρ Ράντιτς, στρατιωτικός-πολιτικός αναλυτής από το Βελιγράδι και πρώην σύμβουλος της Σερβικής κυβέρνησης, δήλωσε στους SETimes πως ο αντίκτυπος των προσπαθειών συνεργασίας είναι σημαντικός.
"Οι πληροφορίες θα ανταλλάσσονται γρήγορα και θα δρουν αποτελεσματικά σε τυχόν πιθανά προβλήματα. Πιστεύω ότι τα Βαλκάνια έχουν να φοβηθούν περισσότερα από το οργανωμένο έγκλημα και τις εθνοτικές συγκρούσεις παρά από την παγκόσμια τρομοκρατία ... Το οργανωμένο έγκλημα υπονομεύει όλες τις κοινωνίες μας και αποτελεί προϋπόθεση για την εξάπλωση της φτώχειας και της απογοήτευσης σε ήδη φτωχές χώρες", δήλωσε ο Ράντιτς.
Ανέφερε πως η αποτροπή εθνοτικών συγκρούσεων αποτελεί πολύ πιο σημαντική ανησυχία από την καταδίωξη τρομοκρατών.
"Το αναφέρω αυτό επειδή είμαι βέβαιος ότι οι εθνοτικές συγκρούσεις μεταξύ μας μπορούν να προκαλέσουν πολλά περισσότερα θύματα και καταστροφή τα οποία θα μετρούνται σε εκατοντάδες χιλιάδες, σε σύγκριση με οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια", δήλωσε ο Ράντιτς.
Ο Αρχηγός ΓΕΣ της πΓΔΜ Υποστράτηγος Γκοράντσο Κοτέσκι σημείωσε την εξαιρετική συνεργασία στον τομέα άμυνας και ασφάλειας στην περιοχή, ειδικά στο σημείο που ενσωματώνεται με την Αδριατική Ομάδα, ως μοντέλο εκτενούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς της πολιτικής περιφερειακής ασφάλειας.
Αναφέρθηκε στη συνεργασία εντός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών σχετικά με απειλές προς την ασφάλεια, τονίζοντας πως η ανταλλαγή πληροφοριών θα βοηθήσει στην ενίσχυση κοινών προσπαθειών στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία και απειλές εναντίον κρατών.
Ο Άντριου Μπογκντανόβσκι, αναλυτής της Analytics στα Σκόπια, ανέφερε ότι η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στο στρατό και στην ασφάλεια αποτελεί απαραίτητο βήμα προς μία περιφερειακή απόκριση σε κοινές απειλές, και σηματοδοτεί πως η εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών αυξάνεται.
"Σε ό,τι αφορά σε αυτό, χώρες όπως πΓΔΜ, Κροατία και Αλβανία μπορούν να προσφέρουν τις εμπειρίες τους για να συμβάλουν σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις και την εθνική άμυνα", δήλωσε ο Μπογκντανόβσκι στουςSETimes.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου