Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Έντονες οι αντιδράσεις από τους Αυστραλούς.


www.emmetropia.gr

 

Για “πλαστογραφία της ιστορίας” κάνει λόγο η Τουρκία και χαρακτηρίζει “αποκυήματα φαντασίας” τις μαρτυρίες Αυστραλών που πολέμησαν στην Καλλίπολη. Έντονες οι αντιδράσεις από τους Αυστραλούς.

Σε μετωπική σύγκρουση με την τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται το κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, της μεγαλύτερης αυστραλιανής πολιτείας, μετά την απόφασή του να αναγνωρίσει τη γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η τουρκική κυβέρνηση, μέσω του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου απείλησε τους Αυστραλούς πολιτικούς που «πλαστογραφούν την ιστορία» ότι δεν θα τους επιτρέψει να παραστούν στις εκδηλώσεις για την εκατοστή επέτειο της Καλλίπολης που θα γίνουν το 2015.

Στην Καλλίπολη, πριν εκατό χρόνια, χιλιάδες Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί σφαγιάστηκαν από τις δυνάμεις του Ατατούρκ όταν επιχείρησαν να αποβιβασθούν στα Δαρδανέλια, ως μέρος των συμμαχικών δυνάμεων. Τον Απρίλιο του 2015 προγραμματίζονται εδώ και χρόνια να γίνουν μεγάλες εκδηλώσεις στην Καλλίπολη με την συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων Αυστραλών και πολυάριθμων επισήμων.
 
Τα περί γενοκτονίας των Αρμενίων τα επιβεβαίωσαν τότε, ως αυτόπτες μάρτυρες και Αυστραλοί που πολέμησαν στην Καλλίπολη, πιάστηκαν αιχμάλωτοι πολέμου αλλά επέζησαν

Τις μαρτυρίες των Αυστραλών περί γενοκτονίας ο κ. Νταβούτογλου τις χαρακτηρίζει «αποκυήματα φαντασίας» αλλά Αυστραλοί ιστορικοί τις επιβεβαιώνουν και διαμαρτύρονται πως οι μαρτυρίες αυτές «εξαφανίζονται» από το Πολεμικό Μουσείο «για να μην ενοχληθεί η Τουρκία» και δίνεται έμφαση στις καλές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Σημειώνεται ότι η αναγνώριση των γενοκτονιών Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων έγινε ομόφωνα από την Βουλή της Νέας Νότιας Ουαλίας με αποτέλεσμα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να απειλεί τον πρωθυπουργό της πολιτείας Μπάρι Οφάρελ και άλλους υπουργούς και βουλευτές ότι δεν θα τους δοθούν βίζες για να πάνε στην Καλλίπολη το 2015 «επειδή με τις ενέργειές τους δυναμιτίζουν το πνεύμα των εκδηλώσεων της επετείου. Ανάλογη στάση υιοθέτησε και ο δήμος της Καλλίπολης υπογραμμίζοντας πως «αυτοί που αναγνώρισαν δήθεν γενοκτονίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην περιοχή».

Έντονες οι αντιδράσεις από τους Αυστραλούς

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπάρι Οφάρελ, αντέδρασε έντονα λέγοντας πως «οι απειλές αυτές αποτελούν προσβολή για αυτούς που έπεσαν για την ελευθερία το 1915. «Η αλήθεια πρέπει να λέγεται, οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι. Όταν αρνιόμαστε την ιστορία αυτή επαναλαμβάνεται» είπε ο κ. Οφάρελ.

Τα πιο σκληρά πυρά των Τούρκων τα δέχεται ο βουλευτής της Νέας Νότιας Ουαλίας, ιερέας Φρεντ Νάιλ, επειδή εκείνος κατέθεσε ψήφισμα στη Γερουσία της πολιτείας του για την αναγνώριση της γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «ομιλίες μίσους που δεν έχουν καμιά σχέση με τα πραγματικά ιστορικά στοιχεία» τα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή και τη γερουσία της Νέας Νότιας Ουαλίας.
 
Τουρκία:Το ψήφισμα είναι γεμάτο ανακρίβειες

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο, το σχετικό ψήφισμα είναι γεμάτο «ανακρίβειες» και «υπερβολές» και υιοθετήθηκε χωρίς κανένα έλεγχο.

Ο βουλευτής και ιερέας Φρεντ Νάιλ υποστήριξε ότι οι γενοκτονίες δεν έγιναν από τη σύγχρονη Τουρκία, αλλά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και επικαλέστηκε τον Αυστραλό ιστορικό Τζέφρι Ρόμπερτσον που με μελέτη του απέδειξε πως όντως έγινε γενοκτονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου