Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Η ρώσικη απάντηση στον εξοπλισμό των Ειδικών Δυνάμεων

Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε διεθνώς στην άκρως εξειδικευμένη αγορά οπλικών συστημάτων, το «αθόρυβο» ρώσικο τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή, СВ-1367. Αυτό έγινε στη διάρκεια της 9η Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας για τις ειδικές δυνάμεις, SOFEX- 2012, που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 10-05-12 στην Ιορδανία.

Η ρώσικη απάντηση στον εξοπλισμό των Ειδικών Δυνάμεων
Εκεί, η Ρωσία συμμετείχε με πάνω από 150 αμυντικά συστήματα για τις ειδικές δυνάμεις, ανάμεσα τους και τα «αθόρυβα» όπλα, όπως το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή, СВ-1367, και το ολμοβόλο, 2Β25. Όπως δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ εκπρόσωποι της εξαγωγικής εταιρείας αμυντικών συστημάτων ΡΟΣΟΜΠΟΡΟΝΕΞΠΟΡΤ «στο παρελθόν δεν μπορούσαμε να εξάγουμε τα όπλα επειδή δεν είχαμε τη σχετική άδεια (λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών των οπλικών συστημάτων)».

Το «αθόρυβο» τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή СВ-1367 κατασκευάστηκε από του Γραφείο Σχεδίασης ειδικού Εξοπλισμού, στην πόλη Τούλα. Είναι, ένα αποτελεσματικό και αξιόπιστο όπλο που σχεδιάστηκε για χρήση σε στόχους από απόσταση που φέρουν αλεξίσφαιρα γιλέκα και άλλα ατομικά μέσα προστασίας. Βάσει των τακτικών και των τεχνικών του χαρακτηριστικών, το όπλο προορίζεται για τις ειδικές και τις αντιτρομοκρατικές δυνάμεις.

Με τη υψηλή διατρητική του ικανότητα το τυφέκιο ξεχωρίζει από τα άλλα όπλα των Σπετσνάζ (ειδικών δυνάμεων). Το «βαρύ» φυσίγγιο που χρησιμοποιεί μπορεί να διαπεράσει πόρτες, κρύσταλλα και τα μεταλλικά μέρη αυτοκινήτου από απόσταση 600 μέτρων. Όπως μας είπαν οι συνεργάτες της κατασκευάστριας εταιρείας, η συνολική μάζα του τυφεκίου είναι 7kg, το μήκος του μαζί τον σιγαστήρα 79 cm, και ο γεμιστήρας του είναι των 5 φυσιγγίων. Για το СВ-1367 έχουν δημιουργηθεί τέσσερις τύποι πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών φυσιγγιών που έχουν δυνατότητα διάτρησης θωρακίσεων.

Οι ρώσικες ειδικές δυνάμεις με τη μεγάλη ποικιλία στις αποστολές τους, χρειάζονται διάφορους τύπους ειδικού εξοπλισμού για τους ελευθέρους σκοπευτές. Ανάμεσα  στους τύπους τυφεκίων που χρησιμοποιούν σήμερα  οι Ρώσοι κομάντος, είναι το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή, Dragunov (CBD), διαμετρήματος 7,62 mm και το «αθόρυβο» hi tech τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή διαμετρήματος 9 mm.

Στη δομή των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, το οργανόγραμμα σε επίπεδο ταξιαρχίας προβλέπει ένα λόχο ελεύθερων σκοπευτών. Κάθε μια από τις τρεις διμοιρίες του λόχου διαθέτει αποκλειστικά ρωσικό εξοπλισμό. Στη Γενικό Επιτελείο δεν αποκλείουν μελλοντικά  την αγορά όπλων από το εξωτερικό σε περιορισμένο όμως βαθμό. Όπως δήλωσε στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, πηγή από τον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας, η  ΡΟΣΟΜΠΟΡΟΝΕΞΠΟΡΤ σχεδιάζει να προωθήσει το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή СВ-1367 στη διεθνή αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου