Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Μικρά Ασία μέσα από το Πολεμικό Αρχείο 1919-1921.

"Το Ημερολόγιο του Εύζωνα"
Από τη Φθιωτιδοφωκίδα και την Καβάλα στην Οδησσό και τη Μικρά Ασία μέσα από το Πολεμικό Αρχείο 1919-1921.
Κυκλοφόρησε από σήμερα το μοναδικό βιβλίο με τίτλο «Το Ημερολόγιο του Εύζωνα», από τις εκδόσεις ΞΥΡΑΦΙ. Είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο, από το καθημερινό ημερολόγιο που κρατούσε ο εύζωνας Χρήστος Δ. Αλεξόπουλος, από το Τσερνοβίτι (Παλαιοκερασιά) Φθιώτιδας, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στην Οδησσό και την Μικρά Ασία από το 1919 μέχρι το 1921, βιβλίο που με σεβασμό επιμελήθηκε ο εγγονός του, ο συγγραφέας-ερευνητής Σωτήρης Γ. Αλεξόπουλος.
Όλα τα πολεμικά γεγονότα, όπως τα είδε ο ίδιος ο Χρ. Αλεξόπουλος, που πολεμούσε με το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων, του Νικόλαου Πλαστήρα. Αναφέρονται πάρα πολλά ονόματα συμπολεμιστών του, από τον τότε νομό Φθιωτιδοφωκίδας.
Μπορείτε να ζητήσετε το βιβλίο, σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Λαμίας, της Άμφισσας, της Καβάλας, ή οποιασδήποτε πόλης της χώρας, λέγοντας τον τίτλο και τις εκδόσεις ΞΥΡΑΦΙ. Είναι 270 σελίδες και κοστίζει 15 ευρώ. Μπορείτε να το παραγγείλετε και από τις εκδόσεις ΞΥΡΑΦΙ, απ’ ευθείας, τηλεφωνώντας στο 2510837373 ή στέλνοντας e-mail στο info@xirafi.gr.

 

 

93 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1919 - ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ. Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

από Παύλος Χατζημωϋσής

Στην ηττημένη Οθωμανική αυτοκρατορία, στη Μικρά Ασία, επικρατεί ένας ένα κλίμα σύγχυσης, ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Οι Τούρκοι κάτοικοι των πόλεων και των χωριών συνεχίζουν την ειρηνική συμβίωση με τις άλλες μειονότητες. Υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά βίας. Η κρατική εξουσία της Σουλτανικής κυβέρνησης είναι αμυδρή έως ανύπαρκτη. Υπάρχουν πολλές συμμορίες ληστών και ατάκτων που λυμαίνονται τις απέραντες εκτάσεις μακριά από τις πόλεις, χωρίς να κάνουν πολλές φορές διάκριση Ελλήνων ή Τούρκων. Το άκουσμα πως οι Έλληνες θα στείλουν στρατό και η γρήγορη επαλήθευση της φήμης αυτής, συσπείρωσε κάπως τα θολά εθνικιστικά αντανακλαστικά των Τούρκων. Οι τσέτες, οι άτακτοι και λιποτάκτες του στρατού, πολλές φορές ντύνονται τον μανδύα του πατριώτη και άλλοτε μόνοι ή μαζί με μονάδες του στρατού δίνουν μάχες οπισθοφυλακής. Σε λίγο το τοπίο θα ξεκαθαρίσει και ο Κεμάλ θα κάνει αισθητή την καταλυτική παρουσία του. Το αίμα θ'αρχίσει να τρέχει. ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΟΠΛΑ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΗΣΑΝ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ..Στην Πόλη, την ημέρα απόβασης του Ελληνικού στρατού, γίνεται μεγάλη διαδήλωση των Τούρκων, που φορούν στο πέτο ένα κομμάτι μαύρο ύφασμα, ένδειξη πένθους. Πρωταγωνιστεί η ομιλήτρια, Χαλιντέ Εντίμπ, με πύρινο λόγο...Ο τροχός της ιστορίας αρχίζει να γυρίζει...
10 8 19201 Το παρασκήνιο της Συνθήκης των Σεβρών
10 Αυγούστου 1920. Τούρκος διπλωμάτης υπογράφει τη Συνθήκη των Σεβρών (φωτογραφία του Εθνικού Ιστορικού Αρχείου, «Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα»)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου