Τάγματα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων
H χώρα μας υπέγραψε τη συνθήκη της Oτάβα το 1997 και στις 22 Mαρτίου 2002 η συνθήκη επικυρώθηκε από το ελληνικό Kοινοβούλιο. Η συνθήκη προβλέπει την κατάργηση της χρήσης ναρκών κατά προσωπικού, την απαγόρευση ανάπτυξης, παραγωγής, απόκτησης, αποθήκευσης, διατήρησης ή μεταβίβασης σε οποιονδήποτε άμεσα ή έμμεσα των ναρκών κατά προσωπικού, την καταστροφή των αποθεμάτων μέσα σε τέσσερα χρόνια και των στρωμένων ναρκοπεδίων μέσα σε δέκα χρόνια. Eπιτρέπει τη χρήση ορισμένων ναρκών κατά προσωπικού μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε θέματα ναρκαλιείας.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν χιλιάδες νάρκες κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, που χαρακτηρίζεται ως απέραντο ναρκοπέδιο με 300.000 νάρκες, χειροβομβίδες κι άλλα επικίνδυνα εκρηκτικά-παγίδες θανάτου. Στο χώρο αυτό εκτιμάται ότι βρίσκονται 764 ενεργά ναρκοπέδια, από τα οποία τα περισσότερα δεν ήταν καταγεγραμμένα. Η διαδικασία εντοπισμού και καταγραφής τους άρχισε τον Ιανουάριο του 2007 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας που ανέλβε το έργο άρχισαν τη συλλογή εγγράφων τοπικών αρχών, στρατιωτικών και αστυνομικών υπηρεσιών ενώ συγκέντρωσαν και μαρτυρίες αγροτών και κτηνοτρόφων προκειμένου να εντοπίσουν αυτά τα άγνωστα, μη καταγεγραμμένα ναρκοπέδια. Επιπλέον άρχισαν τις σαρώσεις χώρων με σύγχρονα τεχνικά μέσα. Τα ευρήματά τους είναι εντυπωσιακά: στη Βόρεια και στη Δυτική Ελλάδα εντοπίστηκαν 764 ενεργά ναρκοπέδια. Η περιοχή της χώρας με το... ρεκόρ ναρκοπεδίων είναι ο Νομός Καστοριάς όπου εντοπίστηκαν 253 χώροι με θαμμένα πολεμικά υλικά. Ακολουθεί ο Νομός Ιωαννίνων με 168 και ο Νομός Φλωρίνης με 163. Επίσης στους νομούς Κοζάνης και Θεσπρωτίας βρέθηκαν ακόμη 80 και 54 ναρκοπέδια αντιστοίχως.
Οι ναρκαλιευτές του στρατού
Το Τ.Ε.Ν.Ξ., ως η μοναδική μονάδα του Ελληνικού Στρατού που εκτελεί το έργο της εκκαθάρισης, υπάγεται διοικητικά στο ΓΕΣ / Δ.ΜΧ. και επιχειρησιακά στο ΓΕΣ / 3ο Ε.Γ.. Συγκροτείται από 749 άνδρες στον πόλεμο και από 250 περίπου στην ειρήνη, ώστε να μπορεί να υποστηρίζει τους εμπρός μάχιμους Σχηματισμούς. Το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) συμπλήρωσε το 2006 τριάντα πέντε χρόνια συνεχούς λειτουργίας με τη σημερινή του μορφή, εδρεύοντας στο Στρατόπεδοδο "Αγου (ΜΧ) Καποτά Βασιλείου", στο Δήμο Αχαρνών Αττικής, στους πρόποδες της Πάρνηθας.H επιλογή στα Τ.Ε.Ν.Ξ. γίνεται σε απόλυτα εθελοντική βάση από το Κ.Ε.ΜΧ. και μάλιστα χρειάζεται "βύσμα"! Σε κάθε σειρά παίρνουν λιγότερους από 20 στρατιώτες και επειδή οι εθελοντές είναι συχνά περισσότεροι (στη σειρά μου ήταν ακριβώς 45), απαιτείται και κάποιου είδους "γνωριμία". Από τα λόγια του Ταγματάρχη που ήρθε για να μας ενημερώσει συγκράτησα τα εξής:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου