Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ Γ΄ΣΣ/NRDC-GR


Σύνοδος της ΝΑΤΟϊκής ελίτ στη Θεσσαλονίκη Οικοδεσπότης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος
Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η σύνοδος διοικητών των Αρχηγείων των εννέα Σωμάτων Στρατού και Αρχηγείων που τελούν υπό τη διοίκηση του Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων της Σμύρνης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, έχοντας οργανωθεί από το ιστορικό Γ΄ Σώμα Στρατού/NRDC-GR.
Η σύνοδος είχε θέμα... «Ενισχύοντας τη χερσαία κοινότητα: Αποκομίζοντας μαθήματα και μοιράζοντας ιδέες» και σε αυτήν παραβρέθηκε όλη η αφρόκρεμα της Συμμαχίας, με επικεφαλής τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή (SACEUR), Αμερικανό πτέραρχο Phillip Breedlove.

Συζητήθηκαν η κάθετη αναβάθμιση του στάτους και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ελληνικού ΝΑΤΟϊκού Στρατηγείου της Θεσσαλονίκης, του Γ’ ΣΣ/NRDC-GR, η κατάσταση στην Ουκρανία και η αντίστοιχη στη Συρία, καθώς και η προσπάθεια από πλευράς Συμμαχίας να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα διάφορα κόστη, με καλύτερο «μοίρασμα» των εξόδων εκπαιδεύσεως, με βελτιστοποίηση αυτής και με το «μοίρασμα» των εμπειριών μεταξύ των κρατών-μελών της.

«ΑΠΕΙΛΕΣ». Μετά το πέρας της συνόδου, ο SACEUR Phillip Breedlove, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «Παραπολιτικών» αναφορικώς με το αν το ΝΑΤΟ προτίθεται να βοηθήσει τα κράτη-μέλη του, όπως την Ελλάδα, να αντιμετωπίσουν «ασύμμετρες απειλές», όπως αυτή της παρανόμου εισόδου λαθρομεταναστών από τις χώρες της Μέσης Ανατολής που σπαράσσονται από πολέμους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο παράνομης εισόδου τζιχαντιστών στην Ευρώπη, μας είπε: «Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει αυτό το υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα της επιστροφής των φανατικών ριζοσπαστών στις μητρικές τους χώρες της Ευρώπης με το να μοιράζει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που συλλέγονται από όλες τις πηγές, αλλά και με αύξηση της διεθνούς συνεργασίας». Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ένωση Αφρικανικών Κρατών.

Ο ίδιος, απαντώντας σε άλλο ερώτημα, περί του αν η Συμμαχία προτίθεται να ενισχύσει την Τουρκία, σημείωσε ότι αυτό ήδη γίνεται εδώ και δύο χρόνια με την αποστολή των πυροβολαρχιών των πυραύλων Πάτριοτ από τρεις χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Ολλανδία) και θα εξακολουθήσει να γίνεται έως το 2015, προσθέτοντας ότι «αν η Τουρκία θεωρήσει ότι απειλείται από τη δράση του ISIS και ζητήσει τη συμμαχική αλληλεγγύη, βάσει του Άρθρου 5 της Συμμαχίας, τότε αυτό θα γίνει», αφήνοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ. Ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς, τόνισε ότι σε αυτό το ασταθές περιβάλλον η Ελλάδα παραμένει όαση σταθερότητας στην περιοχή, κάνοντας παράλληλα λόγο για ανάγκη ενσωματώσεως των μαθημάτων που έχουν αποκομισθεί έως τώρα για τη μετατροπή των χερσαίων δυνάμεων της Συμμαχίας, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις των καιρών. Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των Κλάδων, αλλά και των στρατών των χωρών-μελών, μη παραλείποντας να σημειώσει ότι η περίπτωση των συγκρούσεων στην Ουκρανία αποτελεί μέγιστη στρατηγική εξέλιξη. Ο διοικητής του Χερσαίου Στρατηγείου Σμύρνης, αντιστράτηγος Frederick Ben Hodges, αφού εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για τον θάνατο των τριών Ελλήνων πεζοναυτών, όπως άλλωστε και ο SACEUR εκ μέρους του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της συνόδου, εξηγώντας το γιατί: «Είμαστε εδώ για να εξετάσουμε την απειλή που αντιπροσωπεύει η κατάσταση στην Κριμαία, στην Ανατολική Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή με το 1515, την ενότητα της Συμμαχίας, αλλά και την ετοιμότητα των χερσαίων, αεροπορικών, ναυτικών και ειδικών δυνάμεων».

Από την πλευρά του. ο διοικητής του Γ΄ΣΣ/NRDC-GR, αντιστράτηγος Ηλίας Λεονταρίτης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Στρατηγείου Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι αυτή επικεντρώνεται στο «τρίπτυχο»: Αναβάθμιση, Μείωση του χρόνου αντιδράσεως και Βελτίωση της εκπαιδεύσεως του προσωπικού. Ο στρατηγός επισήμανε ότι έως τώρα στο ΝΑΤΟ υπάρχουν δύο πήγες χρηματοδοτήσεως: Η μία μέσω του ΝΑΤΟ Command Structure, όπου ο προϋπολογισμός μοιράζεται από όλα τα κράτη-μέλη, και η άλλη μέσω του ΝΑΤΟ Force Structure, όπου ορισμένες χώρες που συμμετέχουν σε κάποιο στρατηγείο μοιράζονται το κόστος της λειτουργίας του. Ο ίδιος σημείωσε ότι στο Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν η Ελλάδα και άλλες οκτώ χώρες, ενώ από το 2015 θα συμμετέχουν και οι ΗΠΑ για πρώτη φορά -ενδεικτικό και αυτό του αυξημένου ενδιαφέροντος τους για την ευρύτερη περιοχή μας.

«Τώρα, μετά τη σύνοδο, τα δυο προαναφερθέντα σκέλη ήλθαν πιο κοντά», μας είπε και πρόσθεσε: «Θα ενοποιούνται ασκήσεις, θα συμμετέχουν ενδιαφερόμενοι και από άλλες περιοχές και θα επιδιωχθεί όλοι να πληρώνουν για ένα πράγμα, μία φορά. Πρέπει να βρεθούν τρόποι να μειωθεί το κόστος και αυτό θα το καταφέρουμε». Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα ότι τον προσεχή Δεκέμβριο η άσκηση «Gordian Knot» (που αποτελεί προάσκηση για την αξιολόγηση του 2015) θα διασυνδεθεί με το Στρατηγείο της Σμύρνης για να «συνασκηθεί» από την Άσσηρο, όπου θα ασκηθεί το Ελληνικό Στρατηγείο με την αντίστοιχη άσκηση που θα διοργανωθεί από αυτό στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης κ.λπ.

Έντονο το αμερικανικό ενδιαφέρον

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, μας τόνισε τα εξής: «Η σύνοδος των διοικητών των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη συνιστά πολύ σημαντική εξέλιξη. Αναβαθμίζει κατακόρυφα το στρατηγείο. Έγινε σπουδαία ανάλυση για το θέμα της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Η παρουσία των πρώτων Αμερικανών αξιωματικών και υπαξιωματικών σημαίνει και δείχνει πρώτιστα το αμερικανικό ενδιαφέρον για ένα στρατηγείο κοντά στο επίκεντρο των θερμών γεγονότων στην Ουκρανία, τη Συρία κλπ., αλλά και την έμπρακτη και ουσιαστική αναβάθμιση του στρατηγείου. Ο πρώτος Αμερικανός ανώτερος αξιωματικός που θα έλθει στο στρατηγείο θα είναι μία γυναίκα ταγματάρχης του αμερικανικού Στρατού, ελληνικής καταγωγής, από την Πάτρα, η οποία ομιλεί άριστα την ελληνική γλώσσα, ενώ θα την ακολουθήσει άλλος ανώτερος αξιωματικός» ο οποίος αυτή τη στιγμή φοιτά στη Σχολή Εθνικής Αμύνης. Αμφότεροι είναι γνώστες της ελληνικής γλώσσης, της ελληνικής νοοτροπίας και της ελληνικής πραγματικότητας και αναμένεται να βοηθήσουν πάρα πολύ».

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 25/10/2014 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - lsblaveris@gmail.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου