Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Νέα Συμφωνία Ελλάδας & Κύπρου στους τομείς Έρευνας & Διάσωσης-ΧΑΡΤΗΣ

  

Image
 
Με την υπογραφή διμερούς συμφωνίας συνεργασίας στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης, μεταξύ της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισφραγίστηκε η συνάντηση του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, που ακολούθησαν.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας στις προσπάθειες της Λευκωσίας για την επίλυση του Κυπριακού, τόνισε δε ότι εξετάστηκαν σε βάθος οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και σημείωσε ότι σε μια διεθνή συγκυρία τόσο βεβαρημένη, δεν θα έπρεπε η Τουρκία να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, με ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν την πορεία των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Παράλληλα, υποστήριξε ότι είναι υποχρέωση όλων να βοηθήσουν τις συνομιλίες, αλλά παρατήρησε ότι παρατηρούνται συμπεριφορές που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.  Όπως υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, ο πυρήνας του προβλήματος είναι πάντα ο ίδιος, δηλαδή «η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία» και πρόσθεσε ότι από αυτήν τη μήτρα ξεκινούν μια σειρά από προβλήματα. Αναφέρθηκε επίσης, στις πρωτοβουλίες, πολιτικές και διπλωματικές, τόσο της ελληνικής όσο και της ελληνοκυπριακής πλευράς για την αντιμετώπιση του θέματος, υπενθυμίζοντας τις χθεσινές του επαφές, στο περιθώριο της Διάσκεψης στο Κάιρο για την Ανοικοδόμηση της Γάζας και τις συζητήσεις που είχε με ομολόγους του για το Κυπριακό.

Στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της συνεργασίας Αθήνας- Λευκωσίας, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε σειρά ενεργειών, όπως η υπογραφή της διμερούς συμφωνίας συνεργασίας στους τομείς της Έρευνας και της Διάσωσης, καθώς και έμφαση στα θέματα θαλάσσιας πολιτικής και ενέργειας.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην πρόοδο στο τριμερές σχήμα συνεργασίας Αιγύπτου- Κύπρου- Ελλάδας, καθώς και στην πρόσφατη συνάντηση της Νέας Υόρκης, ενώ προανήγγειλε την επόμενη συνάντηση των τριών υπουργών Εξωτερικών στη Λευκωσία, όπου θα αποφασισθεί, πιθανότατα για τις 9 Νοεμβρίου στο Κάιρο, η πρώτη τριμερής Συνάντηση Κορυφής με τη συμμετοχή, του Προέδρου της Αιγύπτου, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Έλληνα πρωθυπουργού. «Πρόκειται για μια κίνηση ουσιαστικής εμβάθυνσης της συνεργασίας μας, γιατί η Αίγυπτος παίζει έναν καθοριστικό ρόλο σε όλες τις κρίσεις», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι βάση αυτής της συνεργασίας αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στην κρίσιμη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης, έκανε λόγο για μια παραγωγική συνάντηση και υπογράμμισε ότι μπορεί να επιστρέψει στην Κύπρο λέγοντας ότι η Ελλάδα θα συμπαρασταθεί και σε αυτήν τη δοκιμασία της Κύπρου, με όλες τις δυνατότητες, οι οποίες της προσφέρονται. Όπως, τόνισε οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και η αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ έχουν συνέπειες στον διακοινοτικό διάλογο, ο οποίος, όπως πρόσθεσε, δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών και επίδειξης ισχύος και μάλιστα, σε μια φάση, κατά την οποία οι συνομιλίες θα προχωρούσαν επί της ουσίας, χωρίς υπεκφυγές. Μάλιστα, έκανε λόγο για αποθράσυνση της Τουρκίας και υποστήριξε ότι η αυστηρότητα, που θα έπρεπε να επιδείξει η διεθνής κοινότητα απέναντί της, μέχρι στιγμής δεν είναι η αναμενόμενη, αν και πρόσθεσε ότι πραγματοποιούνται παρασκηνιακές διπλωματικές προσπάθειες. Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στη σημασία της Διμερούς Συμφωνίας Ελλάδας- Κύπρου για τη συνεργασία στους τομείς της Έρευνας και Διάσωσης και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει και πιο έντονη συνεργασία στους τομείς της θαλάσσιας πολιτικής και της ενέργειας μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.



Μήκος 287 χιλιόμετρα έχει το κοινό όριο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, δηλαδή το δυτικό όριο της Περιοχής Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και το ανατολικό όριο της Περιοχής Έρευνας και Διάσωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως καθορίζεται από τη συμφωνία για τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης (σημειώνεται με έντονη γραμμή στον παραπάνω χάρτη Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου