Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Η "Μεγάλη Αλβανία" και το λάβαρο στον ποδοσφαιρικό αγώνα

 

Image
   

Όπως και αν δούμε τα γεγονότα είναι δεδομένο ότι οι υπεύθυνοι για το παιχνίδι Αλβανίας - Σερβίας σίγουρα γνώριζαν τα ιστορικά στοιχεία που θα οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα καταστροφικό τουρνουά.
Δεν μπορεί να μην είχαν επίγνωση του Νατοϊκού πολέμου των 78 ημερών στο Κοσσυφοπέδιο (Κόσοβο) το 1999. Μια περιοχή που αναγνωρίζεται γενικώς ως μερικώς ανεξάρτητη ενώ η Σερβία συνεχίζει να την διεκδικεί και η οποία από το 1999 βρίσκεται υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ και τη στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ.

Είναι μια περιοχή στην οποία η πλειοψηφία είναι Αλβανοί συμπεριλαμβανομένων και μελών της ποδοσφαιρικής ομάδας της Αλβανίας
Ακόμη και εάν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών διαβεβαίωσαν την οργάνωση ότι όλα θα πάνε ομαλά, η εμπειρία του παρελθόντος έπρεπε τουλάχιστον να κάνει έναν από τους διοργανωτές να αναρωτηθεί " τι θα μπορούσε άραγε να πάει στραβά;"

Αυτός είναι ο χάρτης ορισμένων εθνικιστών Αλβανών που ονειρεύονται μια Μεγάλη Αλβανία





Ας δούμε τη σημαία που έπεσε στο στάδιο κατά την διάρκεια του αγώνα




Στην σημαία βλέπουμε τον δικέφαλο αετό ο οποίος είναι τοποθετημένος στον χάρτη της "Μεγάλης Αλβανίας", όπου δηλαδή κατοικούν Αλβανοί, και στην οποία όπως βλέπετε και από τον παραπάνω χάρτη περιλαμβάνονται ελληνικά εδάφη μέχρι και την Θεσπρωτία. Έχουμε αναφερθεί ήδη στο βιβλίο γεωγραφίας της γειτονικής χώρας 
Η λέξη «αυτόχθων» αναφέρεται στην (υποτιθέμενη) προσπάθεια της Σερβίας για τον έλεγχο του Κοσσυφοπεδίου, παρά το γεγονός ότι δεν είναι γηγενείς στην περιοχή.

Ο άντρας στα αριστερά είναι ο Ισμαήλ Κεμάλ, ο ιδρυτής του αλβανικού εθνικού κινήματος, και του σύγχρονου αλβανικού κράτους ο πρώτος αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης. Αποτέλεσε βασικό παράγοντα στην Αλβανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και στη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αλβανίας στις 28 Νοεμβρίου 1912.
Στα δεξιά είναι ο Ίσα Μπολετίνι, μια εθνικιστική φιγούρα που πολέμησε στην Αλβανική Επανάσταση στο Κοσσυφοπέδιο το 1910 και αργότερα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο εναντίον της Σερβίας.

Η ιδέα της ενοποίησης μιας Μεγάλης Αλβανίας, έχει τις ρίζες της στα γεγονότα της Συνθήκης του Λονδίνου το 1913, όταν σχεδόν το ήμισυ των κατά κύριο λόγο αλβανικών εδαφών και το 40% του πληθυσμού έμειναν εκτός των συνόρων της νέας χώρας, κάτι που οι Αλβανοί θεωρούν ότι είναι μια αδικία που τους επιβλήθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με γκάλοπ του 2010 από την εταιρία Gallup Balkan Monitor, η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των Αλβανών στην Αλβανία (63%), το Κοσσυφοπέδιο (81%) και τη Δημοκρατία της Μακεδονίας (53%), αν και η ίδια η έκθεση σημειώνει ότι οι περισσότεροι Αλβανοί θεωρούν ότι αυτό είναι απίθανο να συμβεί.

Εδώ αξίζει να αναφερθούμε στον λόγο που ο ποδοσφαιρικός αγώνας εξελίχθηκε αρνητικά χθες το βράδυ. Καθώς το λάβαρο που έπεσε στο στάδιο ήταν απλά η αφορμή, τα γεγονότα που έγιναν πριν 15 χρόνια δεν μπορούν τόσο εύκολα να εξαφανιστούν από την εθνική συνείδηση, ούτε της μιας ούτε της άλλης πλευράς.  Την 24η Μαρτίου του 1999, στις 19:45, οι πρώτοι πύραυλοι που είχαν εκτοξευτεί από νατοϊκά πολεμικά πλοία στην Αδριατική έπληξαν συστήματα αεράμυνας, στο Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και τη δυτική Σερβία. Ακολούθησαν 78 ημέρες αλλεπάλληλων βομβαρδισμών στρατιωτικών αλλά και πολιτικών στόχων. Οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο (Διαβάστε εδώ σχετικό άρθρο).


Πηγή - Washington Post/Daily Mail/Wikipedia/ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου